Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
330.75 Кб
Скачать

7. Оформлення результатів аудиторської перевірки

Основою для аудиторського висновку про фінансову звітність підприємства є результати аналітичних досліджень, а також оцінки висновків, зроблених на основі аудиторських доказів, отриманих при проведенні аудиту. Такий аналіз і оцінка приводять до висновку:

- Фінансова звітність підготовлена ​​на підставі бухгалтерського обліку, в якому повно і достовірно відображені всі господарські операції, які відбулися;

- Фінансову звітність підготовлено на підставі інструкцій, що регулюють порядок підготовки та подання звітності;

- Представлена ​​фінансова звітність в цілому відповідає розумінню специфіки фінансово-господарської діяльності підприємства;

- Існує адекватне відображення всіх суттєвих питань, що стосуються забезпечення правильного подання фінансової звітності.

В аудиторському звіті дається якісний і чіткий висновок про фінансову звітність. У своїх висновках аудитор висловлює всі істотні аспекти розглянутих ним питань.

Якщо аудитор переглядає раніше представлений клієнту власний висновок і складає допрацьований висновок, а також представляє висновок протилежного характеру або відмовляється від видачі висновку, йому необхідно чітко вказати всі причини, які схилили його на такий крок.

Аудитор не має права складати офіційний висновок про якість аудиторського висновку та проведеної аудиторські перевірки іншими аудиторами - таке право має виключно Аудиторська палата.

Аудитор не має права висловлювати думку в аудиторському висновку або в додатковій підсумковій документації стосовно фактів та подій, сутність яких визначається кримінальним і адміністративним кодексами. Він не має відповідної кваліфікації, і це не є завданням аудитора. Оцінка таких фактів і подій є прерогативою судових органів.

Принципи аудиту, перш за все, продиктовані вимогами до аудиту. Розвиток міжнародного бізнесу вимагає, щоб користувачі бухгалтерської звітності різних країн розуміли під терміном «аудит» діяльності, яка відповідає певному ряду вимог, а саме:

- Аудит повинен плануватися в письмовому вигляді, для чого готується загальний документ - «план аудиту» і більш деталізований документ - «програма аудиту».

- У ході здійснення процедур аудиту повинен фіксуватися в спеціальної робочої документації, яку необхідно оформляти у відповідності з єдиними вимогами;

- Аудитори повинні відповідати ряду певних професійних та кваліфікаційних вимог;

- Аудиторські організації повинні виконувати певні заходи при організації своєї діяльності та в ході проведення перевірок, які дозволили б підтримувати і контролювати якість їх роботи;

- У ході проведення аудиту необхідно керуватися єдиними вимогами для визначення точності і відповідності бухгалтерської звітності, отриманої клієнтом, таким його змістом, який, на думку аудитора, є правильним (дана ступінь точності називається «сутністю» або «матеріальністю»);

- Аудитор не зобов'язаний перевіряти всі документи клієнта - перевірка документації може здійснюватися вибірково при дотриманні вимог, єдиних для всіх аудиторів.

Приклад аудиторського висновку наведено в додатку 1 до курсової роботи.

Таким чином, аудиторський висновок - це офіційний документ, завірений підписом і печаткою аудитора (аудиторської фірми), який складається у встановленому порядку за результатами проведення аудиту і містить в собі висновок стосовно достовірності звітності, повноти та відповідності чинному законодавству та встановленим нормативам бухгалтерського обліку фінансово-господарської діяльності.

Аудиторські послуги у вигляді консультацій можуть надаватися усно або письмово з оформленням довідки та інших офіційних документів. Аудиторські послуги у вигляді експертиз оформляються експертним висновком або актом.