Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л08 2010.doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
2.2 Mб
Скачать

4.2. Організація технічного обслуговування систем внутрішнього газопостачання

Основна задача технічного обслуговування внутрішнього газового обладнання житлових та іншого призначення будинків – забезпечити належний стан та безпечну експлуатацію газового обладнання. Для проведення технічного обслуговування організовують бригади кваліфікованих працівників газового господарства. Розрізняють наступні види технічного обслуговування: планово-попереджувальний ремонт (ППР); поточне технічне обслуговування (ПТО); позаплановий ремонт за заявками (ПРЗ). Періодичність технічного обслуговування газового обладнання встановлюється газовим господарством.

Планово-попереджувальний ремонт. Не менше, ніж за три доби всі абоненти попереджуються про необхідність допуску до внутрішнього обладнання у визначений час. При проведенні ППР виконують наступні роботи:

  • перевіряють відповідність установки газових приладів, прокладання газопроводів та приміщень вимогам норм і правил;

  • перевіряють тягу в димоходах та вентиляційних каналах;

  • розбирають, очищають та змащують всі газові крани на приладах;

  • перевіряють роботу газових приладів та автоматичних пристроїв;

  • перевіряють герметичність газового обладнання;

  • усувають всі виявлені при проведені ППР недоліки;

  • проводять інструктаж абонентів з правил безпечного користування газом.

Поточне технічне обслуговування внутрішніх систем газопостачання. Перелік робіт при проведенні поточного технічного обслуговування майже не відрізняється від переліку робіт при проведенні ППР. ПТО для сезонно працюючих систем проводять два рази на рік – перед початком і після закінчення сезону. Якщо в будинках, крім сезонного, є обладнання, що працює цілий рік, то планують так, щоб ПТО і ППР співпадали і проводились перед початком сезону.

Позаплановий ремонт за заявками. Проводиться на підставі записів в журналі реєстрації заявок на несправність газової апаратури. При ПРЗ оперативно усуваються виявлені несправності та перевіряється робота відремонтованого обладнання. Проведення робіт оформляється записами в заявці та журналі встановленої форми.

Витоки газу можуть бути на різьбових з'єднаннях, кранах плити, при відриві полум'я від пальників. Виявлені недоліки усуваються заміною ущільнення в різьбових з'єднаннях, заміною прокладок фланцевих з'єднань, змащуванням кранів та іншими способами. Причиною неповного згоряння газу в пальнику плити, а також відрив полум'я від пальника може бути неправильне положення регулятора подачі первинного повітря. Якщо ці несправності мають місце у всіх пальників, то слід перевірити тиск газу перед приладом.

Найбільш поширені порушення роботи побутових тазових плит: витоки газу; погане надходження газу на пальник; кран провертається туго або не провертається зовсім; полум'я по колу пальника має різну висоту; неповне згоряння газу в пальниках; нещільно закриваються двері духової шафи. При технічному обслуговуванні проточних водонагрівачів необхідно виконати наступні роботи: змастити крани, перевірити газопроводи на щільність, перевірити роботу автоматики, перевірити тягу та усунути недоліки. Недостатнє нагрівання води у водонагрівачах може бути: при неправильному регулюванні приладу, недостатньому тиску газу або тиску води у водопроводі, при прогорянні стінок радіатора нагріву чи пластинок калорифера, при заростанні труб теплообмінника; при пошкодження термоклапана тощо.

При експлуатації газових приладів слід пам'ятати, що при витоках газу в приміщенні утворюється небезпечна газоповітряна суміш, яка може вибухнути і викликати значні руйнування та людські жертви. Крім того, витоки газу або його неповне згоряння може викликати отруєння людей, особливо при поганій вентиляції приміщення.

25

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]