Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
План рахункыв БО (в таблицях).docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
92.14 Кб
Скачать

Рахунок 12 «Малоцінні та швидкозношувані предмети»

Рахунок 12 призначено для обліку даних та узагальнення інформації про наявність та рух малоцінних та швидкозношуваних предметів (МШП), які належать підприємству.

Ці предмети згідно з п. 47 Положення про організацію бухгалтерського обліку і звітності в Україні обліковуються на підприємствах як засоби в обороті. У цьому ж пункті наведено їх перелік.

До МШП належать предметивартістю до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за одиницю за ціною придбання незалежно від терміну служби, за винятком сільськогосподарських машин і знарядь, будівельного механізованого інструменту, робочої та продуктивної худоби, які є основними засобами незалежно від їх вартості, а також предмети з терміном служби менше одного року незалежно від їх вартості.

Предмети вартістю до 30 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян за одиницю списуються на видатки в міру відпуску їх у виробництво або експлуатацію.

На рахунку 12 також враховуються підприємством тимчасові (нетитульні) споруди та пристрої, пристосування та обладнання, які експлуатуються.

МШП враховуються за їх первісною вартістю, що складається з витрат на придбання, спорудження або виготовлення.

Сума зносу цих засобів та предметів на підприємстві відображається в обліку і звітності окремо.

Застосовуються такі субрахунки:

1. «МШП на складі».

2. «МШП в експлуатації».

3. «Тимчасові (нетитульні) споруди та пристрої».

Рахунок 13 «Знос мшп»

Рахунок 13 призначений для обліку даних та узагальнення інформації про знос МШП, які знаходяться в експлуатації, а також предметів прокату, врахованих на рахунку 41 «Товари».

Порядок нарахування зносу по МШП та їх бухгалтерського обліку регулюється пунктом 48 Положення про організацію бухгалтерського обліку і звітності в Україні та пунктами 7-12 Вказівок щодо організації бухгалтерського обліку в Україні.

Використовуються такі субрахунки:

1. «Знос МШП».

2. «Знос тимчасових (нетитульних) споруд та пристроїв».

3. «Знос предметів прокату» (застосовують підпри­ємства, які здійснюють послуги прокату).

Рахунок 14 «Переоцінка товарно-матеріальних цінностей»

Рахунок 14 призначено для обліку даних про результати переоцінки цінностей, які відносяться до засобів в обороті (матеріали, незавершене виробництво, готова продукція, товари тощо).

Проведення переоцінки регламентується Постановою КМУ і НБУ від 19.04.93 р. №279 «Про нормативи запасів ТМЦ державних підприємств і організацій та джерела їх покриття», а також листом Мінекономіки та Мінфіну №37-20/248/07-104 від 31.05.93 р. (із доповненнями) «Порядок проведення дооцінки залишків ТМЦ».

З питання проведення уцінки та відображення цих операцій в бухгалтерському обліку слід керуватися пунктом 54 Положення про організацію бухгалтерського обліку і звітності в Україні та Положенням про порядок уцінки та реалізації продукції, що залежалася, та продукції виробничо-технічного призначення, затвердженим наказом Міекономіки та Мінфіну від 10.09.96 р. № 120/190 (зареєстровано в Мін’юсті 19.09.96 р.).

Використовують такі субрахунки:

1. «Переоцінка виробничих запасів».

2. «Переоцінка МШП».

3. «Переоцінка незавершеного виробництва».

4. «Переоцінка готової продукції».

5. «Переоцінка товарів».