Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
План рахункыв БО (в таблицях).docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
92.14 Кб
Скачать

Рахунок 82 «Використання позикових коштів»

На рахунку 82 обліковуються суми використаних кредитів банку, отриманих на спеціальні заходи, погашення яких передбачається за рахунок прибутку, відповідних фондів або цільового фінансування.

Рахунок 83 «Доходи майбутніх періодів»

Рахунок 83 призначено для обліку доходів, які отримані (нараховані) в звітному періоді, але які відносяться до майбутніх звітних періодів, різниці між сумою, яка належить до стягнення з винуватців, та балансовою вартістю по нестачах цінностей тощо.

Використовують такі субрахунки:

1. «Доходи майбутніх звітних періодів».

2. «Майбутні надходження заборгованості по нестачах, виявлених за минулі роки».

3. «Різниця між обліковими та роздрібними цінами по нестачах ТМЦ».

4. «Різниця між покупною ціною та оціночною вартістю майна» (застосовують підприємства, які вклали кошти в об’єкти приватизації).

5. «Різниця вартості зданого у фінансову оренду майна» (застосовують орендодавці фінансової оренди).

6. «Різниця у вартості компенсаційних сертифікатів».

Рахунок 84 «Нестачі та втрати від псування цінностей»

Рахунок 84 призначено для обліку даних та узагальнення інформації про наявність сум нестач, крадіжок та втрат від псування цінностей, які виявлені в процесі їх заготівлі, збереження та реалізації, незалежно від того, чи належать вони віднесенню на рахунок витрат виробництва (обігу) або винних осіб.

Визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей, крім дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння та валютних цінностей, регулюється відповідним Порядком, затвердженим постановою КМУ від 22.01.96 р. №116 (із змінами та доповненнями).

Розмір збитків відповідно до цього Порядку обчислюється із застосуванням підвищуючих коефіцієнтів, а зі стягнутих сум здійснюється відшкодування збитків, завданих підприємству, залишок же коштів перераховується до Держбюджету.

Бухгалтерський облік цих нестач та втрат ведуть відповідно до Інструкції про порядок заповнення форм річного бухгалтерського звіту підприємства, затвердженої наказом МФУ від 18.08.95 р. №139, зі змінами та доповненнями.

Рахунок 85 «Статутний фонд»

Статутний фонд — це сукупність вкладів учасників (власників) у майно при створенні підприємства для забезпечення його діяльності в розмірах, визначених установчими документами. Статутний фонд і фактична заборгованість учасників за вкладами до статутного фонду обліковується і відображається розгорнуто за окремими статтями активу і пасиву балансу.

Рахунок 85 призначено для обліку даних та узагальнення інформації про стан та рух статутного фонду підприємства. Сальдо по цьому рахунку повинно відповідати розміру статутного фонду, який зафіксовано в установчих документах недержавного підприємства. Записи по рахунку 85 виконують тільки у разі збільшення та зменшення статутного фонду, які здійснюються в установленому Законом «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. №1576-XII (зі змінами та доповненнями) порядку, та після внесення відповідних змін в установчі документи.

Порядок формування статутного фонду регулюється законом та установчими документами.