Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
План рахункыв БО (в таблицях).docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
92.14 Кб
Скачать

Рахунок 68 «Розрахунки з бюджетом»

Рахунок 68 призначений для обліку розрахунків з бюджетом по податках: ПДВ, акцизному збору, податку на прибуток підприємств, прибутковому податку з громадян, платі за землю, податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, платежах за спеціальне використання прісних водних ресурсів тощо.

Субрахунки відкривають за видами платежів.

Рахунок 69 «Розрахунки по страхуванню»

Рахунок 69 призначено для обліку даних та узагальнення інформації про розрахунки з Фондом соціального страхування, Пенсійним фондом, страховими організаціями.

Використовують такі субрахунки:

1. «Розрахунки по соціальному страхуванню».

2. «Розрахунки по страхуванню майна».

3. «Розрахунки по індивідуальному страхуванню».

4. «Розрахунки з Пенсійним фондом».

Рахунок 70 «Розрахунки по оплаті праці»

Рахунок 70 призначений для обліку розрахунків з персоналом, який входить та який не входить до спискового складу підприємства, по оплаті праці (по всіх видах заробітної плати, преміях, допомогах та ін. виплат).

Використовують такі субрахунки:

1. «Нарахована заробітна плата».

2. «Депонована заробітна плата».

Перелік виплат, які належать до фонду оплати праці (фонду основної зарплати, фонду додаткової зарплати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат, що входять до фонду оплати праці), визначено інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Міністерства статистики України від 11.12.95 р. №323.

Рахунок 71 «Розрахунки з підзвітними особами»

Рахунок 71 призначено для обліку розрахунків з працівниками підприємства по сумах, які видані їм під звіт на адміністративно-господарські витрати, а також на службові відрядження.

Порядок видачі грошових коштів готівкою працівникам підприємства під звіт регулюється, зокрема, Порядком ведення касових операцій у національній валюті в Україні.

Особи, які одержали готівку під звіт (у т. ч. на відрядження у межах України), зобов’язані подати до бухгалтерії підприємства звіт про витрачені суми. Готівка, видана під звіт, але з певних причин не витрачена (частково або в повній сумі), має бути повернена до каси підприємства разом з авансовим звітом не пізніше наступного робочого дня після видачі її під звіт (за відрядженнями — не пізніше 3 робочих днів після повернення з відрядження, на закупівлю сільськогосподарської продукції — не пізніше 10 робочих днів з дня видачі її під звіт).

Якщо з каси підприємства його працівнику одночасно видана готівка на відрядження та кошти під звіт для вирішення у цьому відрядженні виробничих чи господарських питань (у тому числі і для закупівлі сільськогосподарської продукції), і при цьому строк відрядження перевищує один робочий день з дня видачі коштів під звіт, то підзвітна особа протягом трьох робочих днів після повернення з відрядження повинна водночас подати до бухгалтерії підприємства звіт про суму, що була їй видана для вирішення виробничих чи господарських потреб, та авансовий звіт про витрачені кошти безпосередньо на відрядження.

Порядок відрядження та норми відшкодування витрат на відрядження регламентовано Інструкцією про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженою наказом МФУ від 13.03.98 р. №59 (зареєстровано в МЮУ 31.03.98 р. за №218/2658), та Постановою КМУ від 05.01.98 р. №10 «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон».