Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансове відтворення ОФ.doc_лекція.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
103.42 Кб
Скачать

5. Джерела фінансування капітальних вкладень підприємства-інвестора можуть формуватися за рахунок різних фінансових ресурсів, а саме:

- власних фінансових ресурсів і внутрішньогосподарських резервів; запозичених фінансових ресурсів;

- залучених фінансових коштів, які отримують від продажу акцій, пайових та інших внесків членів трудових колективів, грошових коштів, які централізуються об’єднаннями підприємств в установленому порядку; коштів позабюджетних фондів;

- коштів державного бюджету, які надаються на безповоротній і поворотній основі, місцевих бюджетів; коштів іноземних інвесторів.

Власні фінансові ресурси підприємства включають первісні внески засновників підприємства і накопичення, які направляються на фінансування капітальних вкладень за рахунок результатів господарської діяльності. Грошова частина внесків власників підприємства вкладається в придбання основних фондів. У подальшому для цієї мети використовуються накопичення , утворені в підприємства в результаті господарської діяльності. В першу чергу, до них належать амортизаційні відрахування , які отримуються у складі виручки від реалізації товарної продукції, а також прибуток. На фінансування капітальних вкладень спрямовується частина прибутку, яка залишається в розпорядженні підприємства після сплати податків. Ця частина прибутку може використовуватися на капітальні вкладення в складі фонду накопичення чи іншого фонду аналогічного призначення, який утворюється на підприємстві. При веденні капітального будівництва господарським способом в підприємства утворюються специфічні джерела фінансування, які мобілізуються в процесі будівництва. До них належать: мобілізація внутрішніх ресурсів у будівництві, планові накопичення з будівельно-монтажних робіт і економія від зниження собівартості робіт.

Мобілізація внутрішніх ресурсів у будівництві утворюється у тих випадках, коли на будівництвах скорочується потреба в оборотних активах на плановий рік. Крім того, протягом року може відбутись приріст кредиторської заборгованості. Суму мобілізації (іммобілізації) внутрішніх ресурсів можна визначити за формулою:

М = (А – Н)+(-)КЗ, де

А – очікувана наявність оборотних активів на початок планового періоду;

Н – планова потреба в оборотних коштах будівництва на кінець планового періоду;

КЗ – приріст (зниження) стійкої кредиторської заборгованості протягом планового періоду.

Джерела фінансування капітальних вкладень

Власні Централізовані Залучені та позичені

фінансові ресурси фінансові ресурси фінансові ресурси

- готівкові кошти засновників - кошти державного - довгострокові кредити

підприємства бюджету та місцевих комерційних банків

бюджетів

- фонди нагромадження - кошти державних - кошти від емісії та

за рахунок прибутку позабюджетних фондів реалізації цінних паперів

- резервні фонди - кошти благодійних - іноземні інвестиції

фондів

- амортизаційний фонд

- кошти від продажу

власного майна

- кошти від здавання власного

майна підприємства в оренду,

заставу

- використання внутрішніх

ресурсів у будівництві