Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансове відтворення ОФ.doc_лекція.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
103.42 Кб
Скачать

Тема 5. Фінансове забезпечення відтворення основних фондів

1. Сутність відтворення основних фондів.

2. Показники стану та ефективності використання основних фондів.

3. Знос і амортизація основних фондів.

4. Капітальні вкладення підприємства.

5. Джерела і порядок фінансування капітальних вкладень.

1. Основні фонди – це матеріальні цінності, які використовуються у виробничій діяльності підприємства понад один календарний рік з початку введення їх в експлуатацію, а також предмети вартістю за одиницю понад 500 грн. (за ціною придбання).

Основні фонди підприємства включають основні виробничі і невиробничі фонди.

Не належать до основних фондів:

1) предмети терміном служби менше 1 року незалежно від їх вартості;

2) предмети вартістю до 500 грн. за одиницю (за ціною придбання) незалежно від терміну служби;

3) спеціальні інструменти і спеціальні пристосування підприємств серійного і масового виробництва певних виробів або для виготовлення індивідуального замовлення незалежно від їх вартості;

4) спеціальний одяг, спеціальне взуття, а також постільні речі незалежно від їх вартості і терміну служби;

5) форменний одяг, призначений для видачі працівникам підприємства незалежно від вартості і терміну служби.

Виробничі основні фонди є частиною основних фондів, яка бере участь у процесі виробництва тривалий термін, зберігаючи при цьому натуральну форму. Вартість основних виробничих фондів переноситься на виробничий продукт поступово, частинами, у міру використання.

Поновлюються основні виробничі фонди через капітальні вкладення.

Невиробничі основні фонди – це житлові будинки та інші об’єкти соціально-культурного та побутового обслуговування, які не використовуються у господарській діяльності і перебувають на балансі підприємства. вони не беруть участь у виробничій діяльності і не переносять своєї вартості на вироблений продукт. Вони відтворюються тільки за рахунок прибутку, який залишається у розпорядженні підприємства.

Основні фонди поділяються на такі групи:

А. Будівлі і споруди;

Б. Передавальні пристрої;

В. Машини і устаткування;

Г. Виробничий і господарський інвентар;

Д. Інші основні фонди.

Для обчислення амортизаційних відрахувань основні фонди поділяються на такі групи:

Група 1 – будівлі, споруди, їх структурні компоненти, передавальні пристрої, вартість капітального поліпшення землі.

Група 2 – автотранспорт та вузли (запасні частини) до нього, меблі, побутові електричні, оптичні, електромеханічні прилади ті інструменти, різне конторське обладнання, устаткування та приладдя.

Група 3 – основні фонди, невключене до груп 1 і 2, 4 (сільськогосподарські машини, робоча і продуктивна худоба, багаторічні насадження).

Група 4 – електронно-обчислювальні машини, їх програмне забезпечення, телефони (в т. ч. стільникові), мікрофони, реальна вартість яких перевищує вартість малоцінних товарів (предметів).

Відтворення основних виробничих фондів – це процес безперервного їх поновлення. Розрізняють просте і розширене відтворення.

Просте відтворення основних фондів здійснюється в тому самому обслуговуванні, коли відбувається заміна окремих зношених частин основних фондів або заміна старого устаткування на аналогічне, тобто тоді, коли постійно відновлюється виробнича потужність.

Розширене відтворення основних фондів передбачає кількісне та якісне збільшення діючих основних фондів або придбання нових основних фондів, які забезпечують вищий рівень продуктивності устаткування.

Процес відтворення основних фондів має кілька ознак:

1. основні виробничі фонди поступово переносять свою вартість на вироблену продукцію;

2. у процесі відтворення основних виробничих фондів одночасно відбувається рух їх споживної вартості та вартості;

3. нарахування амортизаційних відрахувань здійснюється нагромадженням у грошовій формі частково перенесеної вартості основних виробничих фондів на готову продукцію.

4. основні виробничі фонди поновлюються в натуральній формі протягом тривалого часу, що створює можливість маневрувати коштами амортизаційного фонду.

У процесі господарської діяльності кругооборот основних виробничих фондів проходить 3 стадії.

На І стадії відбувається продуктивне використання основних виробничих фондів та нарахування амортизаційних відрахувань. Основні виробничі фонди в процесі експлуатації зношуються і нараховується сума зносу. Втрачається споживна вартість засобів праці, їх вартість переноситься на вартість готової продукції.

На ІІ стадії відбувається перетворення частини основних виробничих фондів, які перебувають в продуктивній формі, на грошові кошти через нарахування амортизаційних відрахувань. На цій стадії формується амортизаційних фонд.

На ІІІ стадії відбувається поновлення споживної вартості частини основних виробничих фондів шляхом заміни зношених основних виробничих фондів на нові за рахунок амортизаційного фонду.

Просте відтворення основних виробничих фондів здійснюється у двох формах:

1) заміна зношених або застарілих основних виробничих фондів;

2) капітальний ремонт діючих основних фондів.

Джерелом фінансування заміни зношених основних фондів є нарахування суми амортизації. Джерелом фінансування відтворення основних виробничих фондів є частина створеного додаткового продукту (прибутку).

2. Стан і використання основних виробничих фондів є важливим фактором підвищення ефективної діяльності підприємства. У процесі виробництва основні фонди зношуються фізично і старіють морально. Фізичний знос основних фондів визначається в процесі нарахування амортизації.