Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
28-43ПР.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
266.75 Кб
Скачать

Контрольні питання

  1. Значення слини в організмі.

  1. Чому виділення слини припиняється після введення ат­ ропіну?

Робота 3. Секреція слини на харчові і нехарчові подразники

Мета досліду: ознайомитися з деякими особливостями прис­тосування слинних залоз до різних подразників у собаки.

Для роботи необхідно : станок для фіксації, собака з фістулою протоки привушної слинної залози, 0,5 %-й розчин хлористоводневої (соляної) кислоти, спирт, ефір, м'ясо, сухарі, хліб, менделєєвська замазка, дрібні камінці, річковий пісок, лій­ка, штатив з пробірками, мірні пробірки.

Щоб запобігти опікам на шкірі, замість менделєєвської за­мазки краще використовувати таку суміш: 100 г каніфолі, 25 г жовтого воску, 40 г мумії та 1 г лляної олії.

Хід роботи. Собаку з фістулою протоки привушної слинної залози (рис. 35) ставлять у станок. Перед дослідом собаці не да­ють їсти 12-16 год. Вистригають волосяний покрив навколо ви­їденої протоки. Шкіру протирають ефіром. На підготовлене

37

місце шкіри прикріплю­ють згаданою вище су­мішшю скляну лійку з градуйованою пробіркою. Заспокоюють собаку і пе­реконуються у відсутності слиновиділення.

Собаці показують су­харі, молоко (дражнять). Звертають увагу на умов­но-рефлекторне виділен­ня слини на вигляд та запах їжі.

Потім тварині дріб­ними порціями дають харчові та нехарчові подразники з тим розрахунком, щоб час дії кожного з них тривав 1 хв. Слину зби­рають протягом 2 хв від початку дії подразника. Новий под­разник дають тварині після припинення виділення слини від по­переднього.

Нехарчові речовини вводять в рот собаці примусово. Ви­мірюють кількість слини, виділеної на кожний з подразників, і записують дані в табл. 2.

Слину, одержану на різні подразники, вимірюють і виз­начають її в'язкість за допомогою віскозиметра. Переконуються в тому, що на різний корм виділяється неоднакова кількість сли­ни різної якості.

Таблиця 2. Кількість слини, виділеної на різні подразники

_ Кількість Час дії Час збирання Виділено слини, Подразник подразника, г подразника, хв слини, хв Мл

Хліб 20 1 2

Сухарний 10 1 2 порошок

М'ясо 40 1 2 Молоко, мл 200 1 2 Річковий пісок 10 1 2 0,5%-й 10 1 2

розчин на

Контрольні питання

  1. Чому на різний корм виділя­ ється неоднакова кількість слини?

  2. Особливості слиновиділення в різних видів тварин?

  3. Суть умовного і безумовного слиновиділення (рис. 36, де І — хар­ човий центр в корі великих півкуль го­ ловного мозку; 2 — центр слино-

виділення у довгастому мозку; 3 — язик; 4 — слинна залоза). 4. Хімічний склад слини.

Робота 4. Дослідження ферментів слини

До складу слини входять ферменти тільки на вуглеводи — а-амілаза та а-глюкозидаза. Амілаза розщеплює крохмаль-полісахарид (особливо легко варений крохмаль) до мальтози, а а-глюкозидаза розщеплює мальтозу до глюкози.

Мета досліду: ознайомитися з дією слини на крохмаль. З'я­сувати умови, які необхідні для дії ферментів слини.

Для роботи необхідно: слина собаки і людини, 1 %-й крохмальний клейстер, розчин Люголя, 1 %-й розчин мігшого купоросу, 10 %-й розчин лугу, водяна баня, лід або сніг, про­бірки, піпетки, термометр, штатив, олівець по склу.

Хід роботи. Пронумерувати п'ять чистих пробірок і провести дослід за схемою, наведеною у табл. 3.

Через 10 хв пробірки виймають з водяної бані, охолоджують під краном і розділяють вміст кожної на дві нерівні частини. З меншою частиною вмісту пробірок проводять реакцію на крох­маль (додаючи 3—5 крапель розчину Люголя або йоду). Поява синього забарвлення розчину вказує на те, що розщеплення крохмалю не відбулося. Зникнення синього забарвлення вказує на розщеплення крохмалю.

З другою частиною вмісту пробірки проводять реакцію на ЦУкор. Для цього в пробірку додають 0,5 мг 10 %-го розчину лугу, а потім по краплях (3-5) — 1 %-го розчину мідного купоросу і підігрівають. Якщо крохмаль перетворився на цукор, з'являється бУре забарвлення.

Роблять висновки за кожною з проведених проб.

Контрольні питання 1. Ферменти слини та їх фізіологічне значення.

39

  1. Які фактори впливають на активність ферментів?

  2. Особливості ферментативної активності слини сільсько­ господарських тварин.

  3. Як можна виявити дію ферментів слини?