Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна (описова) Лапюк.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
3.72 Mб
Скачать

Розділ і. Природно-кліматичні умови

1.1. Клімат

Клімат Сарненщини помірно-континентальний. Порівняно вологий і теплий. Зима - м'яка, з частими відлигами, літо - тепле, з достатньою кількістю вологи. Клімат району формується під впливом ряду факторів. Один з головних - географічна широта. 51 паралель ділить район майже на дві рівні частини. Від цього залежить кількість сонячного тепла і світла, що потрапляє на земну поверхню. Сумарна радіація на рік на території рай­ону становить 92,7 ккал/см2.

Більшу частину радіації земна поверхня дістає протягом теплого періоду, особливо з травня по вересень. Більшу частину тепла земна поверхня отримує навесні і влітку (близько 80-90%). Взимку відношення відбитої радіації до сумарної сягає 70-75% і майже однакове по всій території. Влітку це відношення неоднакове в різних місцях: в лісах - 10-19%, на полях - 20-25%, на воді - 9-10%.

Другий важливий фактор - атмосферна циркуляція, тобто переміщення повітряних мас. На території Сарненщини переважають західні вітри, що прямують з Атлантики, рідше проникають сюди вітри з півночі, сходу і південного сходу - це континентальні вітри, що приносять взимку холодну суху погоду, а влітку жарку суху погоду, і ще рідше проникають сюди повітряні маси із Середземномор'я, що приносять потепління і вологу взимку та опади влітку. Атмосферна циркуляція пов'язана з переміщенням над територією району циклонів і антициклонів.

Третім з найважливіших клімати утворюючих факторів є характер підсти­лаючої поверхні. Роль її на території району загалом незначна, якщо врахувати її незначні розміри, протяжність, характер поверхні. Однак численні масиви боліт на півночі і на північному сході району, значні масиви лісів на пн. сході і півдні. Водні простори, підвищення на сході і півдні Березнівщини, осушені і заболочені землі - створюють передумови для утворення місцевих особливостей клімату окремих ділянок.

Багаторічна середньорічна температура в районі змінюється мало і становить (6,б-б,8°С). Проте в різні роки вона буває різною: так середньорічна температура в 1997 р. становила +8,3°С, а в 1998 р. +8,1°С. Середньомісячна температура в січні 1997 р. становила -5,1°С, 1998 р. -0,5°С, 1999 р. -1,5°С. Із зимових місяців найхолоднішим місяцем року є грудень. Кількість днів із морозами, нижчими -5°С 25-30 днів, від -5 до 0°С 15-24 днів, із плюсовою температурою 30-40 днів. Протягом 10-20 днів взимку в основному переважає хмарна погода 45-50 днів, і лише 10-15 днів з ясним небом, і 15-25 днів буває похмуро.

Приблизно протягом 15 днів опади у вигляді снігу та 12 днів у вигляді дощу. Під час похолодання все навкруги покриває пухнатий іній, а у відлигу на землю падає густий туман.

Іноді взимку бувають хурделиці, але їх кількість протягом 3 місяців не перевищує 7-8 днів. Часто над Березнівщиною взимку поширюється область високого тиску, тоді встановлюється малохмарна, морозна без опадів погода. Циклони, які приходять узимку з Атлантики і Середземномор'я приносять хмарність, снігопади, посилення вітру. В січні, лютому переважають західні, північно-західні, та південно-західні вітри, що приносять різкі пониження температури, що іноді сягає до - 30°С. Мінімальна температура зафіксована на найближчій Сарненській метеостанції і становить - 35°С.

З температурним режимом тісно пов'язані строки і тривалість промерзання грунту. Стійке промерзання грунту 50-80 днів, глибина його в середньому досягає близько 60 см, найбільше 100-110 см. Болота, які живляться підземними водами, промерзають неглибоко, а в м'які зими зовсім не замерзають.

Найбільший сніговий покрив припадає на лютий. Середня з найбільш декадних висот снігового покриву становить 20 см, максимальна ж може досягти 60-80 см. Найсухіший місяць січень, на нього припадає мінімум опадів, що становить 40-50 мімі. Плюсова температура наступає вже починаючи із середини лютого, хоча вона переривається ще днями із морозами, снігопадами. Чим холодніший березень, тим тепліший квітень, теплий березень, прохолодний квітень, теплий травень. Заморозки на грунті іноді бувають ще на початку травня.

Стан неба навесні - це похмура та ясна погода. В березні опади бувають ще 3-7 днів у вигляді снігу, іноді сніг пролітає і в квітні. Кількість днів з опадами збільшується від 10 - в березні, до 15 - в травні. Перші грози приходять в основному в травні.

Над територією району весною панують в основному західні вітри, хоча бувають і наступи холодного арктичного повітря. З настанням літа середньомісячні температури зростають. Так, у 1997 році вони в червні становили +19,6°С, в липні +21°С, серпні - +19,5°С. У 1998 році в червні +20,1 °С, липні +19,7°С, серпні +18,2°С, що вище від багаторічних температур на 1-2°С. І якщо температури червня і серпня фактично рівні, а липень - максимум температур, то кількість ясних днів різко зменшується від 10 - в червні до 4 - в серпні. Переважає похмура погода. Кількість днів з перемінною погодою становить в червні від 15 до 28 в серпні. Найбільш вологий місяць липень, кількість днів з опадами становить від 14 до 19, коли в червні, серпні не перевищує 15. На липень припадає найбільше гроз і становить в окремі роки до 10 грозових. Серпень славиться найбільш ранковими туманами.

Влітку над територією району панує Атлантичне повітря, це і пояснює часті опади, їх максимум становить 80-95 мм в липні. Найчастіше вони бувають у вигляді злив, дощів, туманів.

Осінь наступає поступово, починаючи з вересня місяця з пожовтінням листя і першими заморозками та першими снігопадами, які здебільшого починаються із середини жовтня. Стабільні морози починаються іноді вже з 10 листопада, в затяжну осінь з 20 листопада.

Кількість днів з опадами збільшується від 12 у вересні до 16 в листопадів.

Коли у вересні переважають західні повітряні маси, то в жовтні та в листопаді відчувається більший вплив східних повітряних мас, що приносять зниження температур.

У жовтні, а особливо в листопаді, різко збільшується кількість похмурих днів і на кінець листопада становить 17-18 днів. Часто випадають тумани.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]