Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Квітникарство.doc
Скачиваний:
82
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Питання для самоперевірки

  1. Які 5 видів стреліції ви знаєте?

  2. Чи можна стреліцію ести у горщечковій культурі?

  3. Чи можна стреліцію виносити влітку на відкрите повітря? Якщо так, на який час?

  4. Вимоги стреліції до світла?

Послідовність виконання курсової роботи

Згідно з навчальним планом, студенту потрібно виконати курсову роботу.

Складається вона з таких розділів:

  1. Біологічні особливості обраної квітки.

  2. Підготовка посадкового її матеріалу.

  3. Розрахунок потреби посадкового матеріалу для даної площі.

  4. Інтенсивна технологія вирощування

  5. Екстенсивна технологія вирощування.

Підбір сортів і їх характеристика.

Список використаної літератури.

Студент може за власним вибором обрати будь-яку декоративно-листкову чи красиво-квітучу квітку (із вказаних 22). Не слід обирати ампельні рослини, підвісні в горщечках, декоративно-листкові та інші, які рідко зустрічаються в теплицях. Наприклад, не слід обирати сурфінію, дрібноквіткову хризантему, монстеру, айстри, жоржини, сенполії тощо.

Не слід наводити класифікацію та ботанічну характеристику квітки. Нерідко це копіюють з Інтернет-джерел без аналізу, наводячи й такі форми, які непотрібні для закритого грунту (наприклад, види орхідей чи паркові та чайні троянди). Ця інформація потрібна для самостійного опрацювання, аби допомогти у роботі, але її наводити не доцільно.

Допускається друк з обох сторін паперу, крім титульного. Номери сторінок – нижнього боку.

У розділі «Біологічні особливості обраної квітки» слід навести її вимоги до факторів навколишнього середовища, а також при потребі особливості переходу до періоду спокою, природне розмноження.

Розділ «Підготовка посадкового матеріалу» вимагає аналізу найкращого зі способів розмноження. Якщо їх кілька, наприклад, у троянди – мікроклональне, щепленням або укоріненими черенками, то потрібно вказати недоліки і позитивні властивості кожного, обравши і ретельно розписавши той, якому ви віддаєте перевагу. Особливо важливим цей розділ є для цибулинних квіток.

«Розрахунок потреби посадкового матеріалу для даної площі» – суто математичні розрахунки. Знаючи схему розміщення рослин або їх кількість на 1 кв.м, легко розрахувати потребу для площі, яку індивідуально вказує викладач.

«Інтенсивна та екстенсивні технологія вирощування» не потребують пояснень. В першій наводиться культура квітки в гідропонних теплицях, тоді як в другій – в умовах ґрунтових плівкових, здебільшого фермерських теплиць. Проте в ній потрібно зробити акцент на інтенсифікацію, розвиток такого бізнесу, скорочення ручної праці. Наприклад, оволодіти тонкощами мікроклонального розмноження гербери, гвоздики тощо, а не купувати дорогі саджанці.

В цьому розділі окремим пунктом потрібно обрати і навести характеристику 3-4 основних сортів, мотивувавши свій вибір, залежно від конкретних умов, а не просто описати їх. Особливо багато тонкощів у орхідеї, хризантеми, кольорової кали, гвоздики.

Цінність роботи зростає, якщо навести основні хвороби тієї чи іншої квітки, які можливі в теплицях (наприклад, сіра гниль цибулини цибулинних квіток), біологічні способи боротьби з ними.

Це ж стосується й шкідників. По можливості уникайте хімічних препаратів боротьби з білокрилою, павутинним кліщем, попелицею, трипсами.

Взагалі, чим ретельніше проаналізовано технологію вирощування а обґрунтовано той чи інший захід агротехніки, тим вище цінність роботи.

32