Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РХБЗ 32-41.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
30.04.2015
Размер:
16.98 Кб
Скачать

38.Характеристика запалювальних речовин.

Запалювальна речовина - це горючі речовини, здатні розвивати високу температуру з утворенням полум’я. Вони легко підпалюють різні матеріали і предмети, створюючи вогнища пожеж з великою тривалістю горіння.

В даний час на озброєнні армій є наступні запалювальні речовини:

терміт,електрон,фосфор,рідкі нафтопродукти,напалм ,пірогелі.

1. Терміт - тверда речовина, що складається з суміші окису заліза і алюмінію. Для посилення і забезпечення безвідмовності горіння до цієї суміші додаються речовини з великим вмістом кисню. Залежно від того, що входить до складу терміта - опалина заліза або його окис, терміт має або сірий колір, або колір обпаленої глини. Температура запалювання терміта біля 1200о С, тому для того, щоб його підпалити, необхідні спеціальні запали з температурою горіння 1200-1300о С, температура горіння терміта 2500оС, колір полум’я - жовтий. Терміт може горіти і без доступу повітря (кисню), оскільки необхідний для горіння терміта кисень є в окисі заліза. Гасити терміт можна, направляючи на нього сильний струм води або засипаючи його землею.

2. Електрон - тверда речовина, що є сплавом, що складається в основному з магнію (85-95%) і алюмінію з невеликою добавкою домішок марганцю, міді і кремнію. Електрон горить сліпучим голубовато - білим полум’ям з виділенням густого білого диму, температура горіння розвивається до 3000оС. Горіння електрона може відбуватися тільки при достатньому доступу повітря (кисню). Щоб погасити електрон, треба ізолювати його від доступу повітря і загасити піском, залити водою або за допомогою пінного вогнегасника.

3. Фосфор - напівпрозора воскоподібна речовина із слабким жовтуватим відтінком і характерним запахом. При горінні фосфору розвивається температура до 900оС. Горіння супроводжується виділенням густого білого диму. Фосфор спроможний самозайматися в повітрі. Враховуючи цю його властивість необхідно мати на увазі утворення вогнищ пожежі в прихованих місцях вже після того, як на поверхні його погасять. При попаданні крапель фосфору, що горить, на шкіру утворюються глибокі рани.

4. Напалм - згущений бензин, що є желеподібною липкою масою жовтуватого кольору з сильним запахом бензину. При розриві напалмової бомби згустки напалму, що горить, прилипають до різних предметів і добре утримуються на вертикальних поверхнях. При горінні напалм розтікається, заповнюючи всі низини та щілини. Горіння напалму супроводжується виділенням великої кількості чорного диму. Температура горіння напалму 800-1000оС. Займається напалм при температурі 70- 80оС. Для самозаймання до напалму домішують білий або жовтий фосфор. Потрапляючи на шкіру, напалм, що горить, створює великі важкі опіки. При масовому використанні напалм, крім запалювального, викликає отруйну дію внаслідок виникнення при його горінні великої кількості чадного газу.

5. Пірогель - різновид напалму і є липкою тістоподібною масою сірого кольору. Так само як і у напалму, до складу пірогеля в основному входить згущений бензин. Для більш інтенсивного горіння до згущеного бензину додається спеціальна суміш, що складається з часток магнію, окису магнію і вуглецю з нафтою і асфальтом. До пірогелю, так само як і до напалму, домішується білий або жовтий фосфор для самозаймання. При горінні пірогеля розвивається температура 1200-1600оС і виділяється чорний дим.

По характеру дії запалювальні авіабомби можна розділити на :

зосередженої,

розсіюючої ,

комбінованої дії.