Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RKhBZ.docx
Скачиваний:
70
Добавлен:
30.04.2015
Размер:
207.83 Кб
Скачать

8) Характеристика зон зараження при рзм

Місцевість заражається нерівномірно. Більш висока ступінь радіоактивного забруднення спостерігається на ближніх ділянках сліду і на його осі, а найменше - на зовнішніх кордонах.  У залежності від ступеня забруднення і небезпеки поразки людей ділиться на чотири зони: А - помірного, Б - сильного, У - небезпечного і Г - надзвичайно небезпечного зараження.  Дози випромінювання за час повного розпаду такі. На зовнішній межі зони А - 40Р. На внутрішній - 400Р. На зовнішній межі зони Б - 400Р. На внутрішній - 1200р. На зовнішній межі зони В - 1200р. На внутрішній - 4000р. На зовнішній межі зони Г - 4000р. У середині зони - 10000р і більше. 

9) Електромагнітний імпульс

при ядерних вибухах виникає в навколишньому просторі і являє собою короткочасне електромагнітне випромінювання, яке викликає електричні струмені та напругу в проводах та кабелях повітряних та наземних ліній зв`язку, сигналізації, електропередачі, антенах радіостанцій і т.ін.

Вплив ЕМІ може привести до згорання чутливих електронних та електричних елементів, до серйозних порушень в роботі електрорадіотехнічних систем, обчислювальної техніки і т.ін.

Захист від ЕМІ:

застосування засобів захисту (іскрових розрядників, автоматичних вимикаючих пристроїв, плавких вставок);

екранування кабелів з допомогою мідних, алюмінієвих чи свинцевих оболонок;

використання в системах зв`язку, управління та сигналізації симетричних двох провідних ліній, маючих однаково електричну ємність відносно землі;

вірна експлуатація ліній, старанний контроль за справністю засобів захисту та організацією обслуговування.

10) Наземна радіаційна обстановка

Радіаїцйна обстановка — це обстановка, яка склалася на території промислового підприємства (об'єкту), населеного пункту або території адміністративного району внаслідок застосування противником ядерної зброї або аварії на атомній електростанції з викидом радіоактивних речовин. Це може призвести до радіоактивного зараження місцевості і необхідності прийняття заходів захисту населення. Радіаційна обстановка характеризується рівнями радіації і розмірами зон радіоактивного зараження, які є основіптми показниками небезпеки для життя людей і роботи промислових підприємств (об'єктів). Оцінка радіаційної обстановки є обов'язковим елементом роботи начальників і штабів цивільної оборони. Проводиться вона для прийняття необхідних заходів по захисту населення, які забезпечують виключення або зменшення радіоактивного опромінюваїшя, а також для визначення найбільш доцільних дні населення і фомувань ЦО на зараженій місцевості.

11)Класифікація ядерних боєприпасів по потужності.

За потужністю ядерні боєприпаси поділяють на п'ять піддиапазонів:

надмалий - менш як 1 тис.т. малий - від 1 до 10 тис.т.

середній - від 10 до 100 тис.т.

великий - від 100 до 1000 тис.т.

надвеликий - більше за 1 млн.т

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]