Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RKhBZ.docx
Скачиваний:
70
Добавлен:
30.04.2015
Размер:
207.83 Кб
Скачать

38. Характеристика запалювальних речовин.

Запалювальна речовина - це горючі речовини, здатні розвивати високу температуру з утворенням полум’я. Вони легко підпалюють різні матеріали і предмети, створюючи вогнища пожеж з великою тривалістю горіння.

В даний час на озброєнні армій є наступні запалювальні речовини: терміт, електрон, фосфор, рідкі нафтопродукти, напалм, пірогелі.

1. Терміт - тверда речовина, що складається з суміші окису заліза і алюмінію. Для посилення і забезпечення безвідмовності горіння до цієї суміші додаються речовини з великим вмістом кисню. Температура запалювання терміта біля 1200о С, тому для того, щоб його підпалити, необхідні спеціальні запали з температурою горіння 1200-1300о С, температура горіння терміта 2500оС, колір полум’я - жовтий. Терміт може горіти і без доступу повітря (кисню), оскільки необхідний для горіння терміта кисень є в окисі заліза. Гасити терміт можна, направляючи на нього сильний струм води або засипаючи його землею.

2. Електрон - тверда речовина, що є сплавом, що складається в основному з магнію (85-95%) і алюмінію з невеликою добавкою домішок марганцю, міді і кремнію. Електрон горить сліпучим голубовато - білим полум’ям з виділенням густого білого диму, температура горіння розвивається до 3000оС. Горіння електрона може відбуватися тільки при достатньому доступу повітря (кисню). Щоб погасити електрон, треба ізолювати його від доступу повітря і загасити піском, залити водою або за допомогою пінного вогнегасника.

3. Фосфор - напівпрозора воскоподібна речовина із слабким жовтуватим відтінком і характерним запахом. При горінні фосфору розвивається температура до 900оС. Горіння супроводжується виділенням густого білого диму. Фосфор спроможний самозайматися в повітрі. Враховуючи цю його властивість необхідно мати на увазі утворення вогнищ пожежі в прихованих місцях вже після того, як на поверхні його погасять. При попаданні крапель фосфору, що горить, на шкіру утворюються глибокі рани.

4. Напалм - згущений бензин, що є желеподібною липкою масою жовтуватого кольору з сильним запахом бензину. При розриві напалмової бомби згустки напалму, що горить, прилипають до різних предметів і добре утримуються на вертикальних поверхнях. При горінні напалм розтікається, заповнюючи всі низини та щілини. Горіння напалму супроводжується виділенням великої кількості чорного диму. Температура горіння напалму 800-1000оС. Займається напалм при температурі 70- 80оС. Для самозаймання до напалму домішують білий або жовтий фосфор.

5. Пірогель - різновид напалму і є липкою тістоподібною масою сірого кольору. Так само як і у напалму, до складу пірогеля в основному входить згущений бензин. Для більш інтенсивного горіння до згущеного бензину додається спеціальна суміш, що складається з часток магнію, окису магнію і вуглецю з нафтою і асфальтом. До пірогелю, так само як і до напалму, домішується білий або жовтий фосфор для самозаймання. При горінні пірогеля розвивається температура 1200-1600оС і виділяється чорний дим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]