Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
05-asept-s.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
30.04.2015
Размер:
342.02 Кб
Скачать

Міністерство охорони здоров’я україни

НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені О.О.БОГОМОЛЬЦЯ

“Затверджено”

на методичній нараді кафедри

загальної хірургії №2 з ВПХ

Завідувач кафедри

д.мед.н., професор

_______________ Я.Й.Крижановський

______” _____________ 2007 року

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ

Навчальна дисципліна

Загальна хірургія

Модуль № 1

Введення у хірургію. Невідкладні хірургічні стани. Основи анестезіології та реаніматології.

Змістовний модуль №1

Введення в хірургію. Десмургія. Асептика і антисептика. Особливості догляду за хворими у хірургічному відділенні. Хірургічна операція.

Тема заняття 5

Стерилізація перев’язочного матеріалу і операційної білизни. Організація роботи в операційній. Обробка рук хірурга і операційного поля. Підготовка і стерилізація ріжучих, оптичних, загально хірургічних інструментів. Стерилізація шовного матеріалу.

Курс

3

Факультет

Медичний № 1, медичний № 4

Київ – 2007

1. Актуальність теми:

До середини XIX століття більше 80% оперованих хворих помирали від гнійних ускладнень операційних ран, причини яких були невідомі. Можна уявити стан хірургії в той час. В роботі Шеню наведені втрати 309-тисячної французької армії в Криму (1854-1856), а саме: вбито 10 тисяч вояків (3,3% загальної кількості війська), а від наслідків поранень померло 85 тисяч (27,6%) Для ілюстрації наведемо приклад: з 1681 солдата, якому зробили ампутацію стегна, лише 106 залишились живими, післяопераційна летальність становила 92%.

Застосування угорським акушером Земмельвейсом в якості антисептичного засобу хлорного вапна при проведенні вагінальних досліджень у породіль дозволило знизити післяпологову летальність, пов'язану з розвитком сепсису, з 18,3% у 1847 році до 3% в наступному півріччі, а в наступному році – до 1,3%.

Після відкриття у 1863 році Л.ІІастером причини гниття і бродіння, швидко накопичувалися спостереження про те, що причиною багатьох ранових ускладнень є мікроорганізми.

Наведені вище історичні факти чітко окреслюють актуальність питань асептики та антисептики в роботі лікувально-профілактичних закладів. Саме тому, вивчення і знання основ асептики і антисептики необхідні для медичних працівників усіх спеціальностей. Актуальність заняття диктується і тією обставиною, що питання, які стосуються зазначеної теми, будуть розглядатися і на старших курсах при навчанні на кафедрах хірургічного, терапевтичного та лікувально-профілактичного профілю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]