Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Деревинозн ТД 2013-2014 / Методички Деревинозн / ЛІСОВЕ ТОВАРОЗНАВСТВО форматоване.doc
Скачиваний:
198
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
159.74 Кб
Скачать

2.1 Умовні позначення лісоматеріалів під час маркування

Літера

Призначення лісоматеріалів

А

Для виробництва авіаційних пиломатеріалів

або авіаційного лущеного втону

К

Довгоття для виробництва целюлози та деревинної ма­си або пиловник для шпал і перевідних брусів залізниць

Л

Для виробництва, лущеного, струганого та акумуляторного шпону і сірникового вироб­ництва

М

Для щогл суден, радіо; свай гідротехнічних споруд та елементів мостів; виготовлення

плавзасобів

Р

Для виробництва резонансних пиломатеріалів. брусів провідників шахтних підйомів, довгоття для роз­робки на рудникові стояки

С

Для будівництва, стовпів ліній електропередач, ліній зв'язку та автоблокування; пиловника спеціального призначення:для виробництва олівцевих пиломатеріалів; лижних, ложевих та протезних заготовок, тощо

Э

Пиловник що, призначений на експорт

Наприклад, марка "ІЛО" може бути поставлена на сортименти першого сорту , які будуть використані для виробництва лущеного, струганого, акумуляторного шпону або сірників, діаметром 20, 30, 40 см та більше; марка "Ш6" - на лісоматеріали третього сорту, які будуть використані для виробництва пиломатеріалів загального призначення, діаметром 16, 26, 36, 46, 56 см та більше.

Якщо однією літерою позначаються сортименти декількох призначень, то вони відрізняються розмірами, породами, сортами, а після сортування зберігаються в різних штабелях.

Приклад. Визначити стандартні розміри, об'єм, призначення та марку на торці круглого дубового сортименту з діаметром у верхньому відрізі без кори 32 та 33 см, довжиною 5,95 см, який належить до третього сорту (визначено у лабораторній роботі №1)

Визначаємо діаметр колоди:

.

Враховуючи ступені товщини та градації, приймаємо - 32 см.

За табл.2 (ГОСТ 9462-88) визначаємо призначення сортимен­ту, градацію за довжиною та стандартну довжину: сортимент для виробництва пиломатеріалів загального призначення, градація - 0,1 м, довжина 5,9 м. Об'єм за ГОСТ 2708-75 - 0,578 куб.м. Марка на верхньому обрізі "Ш 2".

Лабораторна робота N3. Визначення об'єму круглих лісома­теріалів у складочних та щільних одиницях об'єму.

Мета роботи: навчитися визначати об'єм круглих лісома­теріалів у складочних та одиницях об'єму.

Матеріальне забезпечення: чинні державні стандарти, лінійки, рулетки, круглі лісові матеріали або їх макети.

Вказівки щодо виконання роботи

3.1. Дрова довжиною до 3 м, а ділові лісоматеріали довжиною до 2 м після сортування за породами, групами якості, розмірами та призначенням складають у стоси (штабелі).

Тип укладки в штабель залежить від призначення сортименту та планів його подальшого використання. Штабелі можуть бути щільними, нормально рядовими, розрідженими. У щільні штабелі лісоматеріали укладаються без прокладок, щільно один до одного. Для запобігання руйнуванню штабеля з обох боків установлюють підпорні кілки, а по боках довгих і високих штабелів (довших за 10 м та вищих за 1,5 м) як правило лісома­теріали укладаються у клітини. Таку укладку застосовують для лісоматеріалів, які бажано зберігати у вологому стані (призна­чені на лущення, розпилювання, виробництва струганого шпону) або для дров. У нормальних рядових штабелях колоди укладаються одна до одної рядами, а ряди відокремлюються прокладками, що забезпечує вентиляцію і більш ефективне просихання. У розріджені штабелі колоди вкладаються в ряди з великими інтер­валами, що забезпечує ще кращу, вентиляцію і просихання лісома­теріалів. Це доцільно для сортиментів, які будуть застосовані у круглому вигляді: рудничні стояки, баланси, будівельний ліс, гідробудівельні колоди тощо.

Висота штабеля під час складання вручну може бути 1; 1,5; і 2 м, а при механізованій укладці - до 12 м. Довжина штабеля звичайно не перебільшує 100 м. Ширина штабеля відповідає стан­дартній довжині сортименту.

Коефіцієнт повнодеревинності , штабеля (К) являє собою відношення об'єму щільної деревини (Ощ), що знаходиться у да­ному штабелі, до складочного об'єму штабеля (Оскл):

К = Ощскл.

Наприклад, коефіцієнт 0,69 для сортиментів сосни у корі свідчить про те, що в 1 складочному кубічному метрі штабеля знаходиться 0,69 м де­ревини та 0,31 м порожнин (табл.З.1).

У сумнівних випадках (для нерівних сортиментів при неякісній укладці штабеля) коефіцієнт повно-деревинності) визначається так. Відміряють уздовж штабеля не менш як 8 м і по по­верхні торців крейдою або фарбою малюють прямокутник, висота якого дорівнює висоті штабеля, та проводять у ньому Діагональ, яка повинна проходити не менш як через 60 торців сортиментів. Якщо штабель коротший 8 м, то проводять декілька діагоналей. Вимірюють довжину