Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
225
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
357.89 Кб
Скачать

Україна

Національний аграрний університет

Кафедра технології деревообробки

Деревинознавство з основами товарознавства методичні вказівки

до виконання контрольних робіт

для студентів лісогосподарського факультету заочної форми навчання зі спеціальності 7.092002 ― „Технологія деревообробки”

Київ – 2006

УДК 630*81.001

Викладено основні розділи програми курсу "Деревинознавство з основами товарознавства" та вказівки до виконання контрольних робіт.

Рекомендовано методичною комісією лісогосподарського факультету НАУ.

Укладачі: доц.О.О.Пінчевська, доц.С.Г.Зражва, асист.Н.В.Буйських

Рецензенти: доц.Ф.М.Бровко, канд.техн.наук В.М.Головач

Навчальне видання

Деревинознавство з основами товарознавства

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання контрольних робіт

для студентів лісогосподарського факультету заочної форми навчання зі спеціальності 7.092002 – „Технологія деревообробки”

Укладачі: ПІНЧЕВСЬКА Олена Олексіївна,

ЗРАЖВА Сергій Григорович,

БУЙСЬКИХ Наталія Володимирівна

Зав. Видавничим центром НАУ А.П.Колесніков

Редактор Л.О.Задорожна

Підписано до друку 24.10.05. Формат 68х84/16.

Ум. друк. арк. 1,7. Обл.вид.арк. 1,8.

Тираж 100 пр. Зам. №

Видавничий центр НАУ.

03041, Київ, вул. Героїв Оборони, 15.

ВСТУП

Згідно з навчальним планом дисципліна «Деревинознавство та лісове товарознавство» вивчається студентами заочної форми навчання самостійно за підручниками і з використанням допоміжної літератури. Під час вивчення дисципліни рекомендовано скласти конспект викладеного у підручнику матеріалу, підкреслюючи найбільш важливі положення, залежності, а також необхідні формули, схеми, рисунки.

Після вивчення всього навчального матеріалу, студенти повинні виконати контрольну роботу відповідно до завдання.

Під час лабораторно-екзаменаційної сесії студенти слухають лекції з основних розділів курсу та виконують лабораторні роботи. На лабораторних заняттях студенти вивчають особливості макро- та мікроскопічної будови деревини хвойних та листяних порід; визначають деревні породи за зовнішніми ознаками деревини; визначають основні показники фізичних та механічних властивостей, вивчають вади деревини; знайомляться з правилами обміру, обліку та встановлення якості лісоматеріалів. При виконанні лабораторних робіт студенти роблять необхідні записи, розрахунки та рисунки.

Проходження курсу закінчується здачею заліку або екзамену. До здачі заліку або екзамену допускаються лише ті студенти, які виконали контрольні завдання та лабораторні роботи.

Основні розділи дисципліни

Історія, стан і перспективи розвитку деревинознавства та товарознавства. Сучасні проблеми деревинознавства та товарознавства. Мета курсу “Деревинознавство з основами товарознавства”. Рекомендована література та методика вивчення окремих розділів курсу.

ДЕРЕВИНОЗНАВСТВО

Будова дерева, макроскопічна та мікроскопічна будова деревини та кори.

Частини ростучого дерева та їх сировинне значення. Частини стовбура: серцевина, деревина, кора. Макроскопічна будова деревини. Заболонь, ядро, спіла деревина. Річні шари. Рання та пізня деревина річних шарів. Серцеві промені. Судини, Смоляні ходи. Діагностика деревини головних лісоутворюючих порід. Про можливість визначення деревини за макроструктурою. Головні та допоміжні макроознаки. Розподіл деревних порід на класи за макробудовою деревини. Характеристика деревини шпилькових та листяних порід.

Мікроскопічна будова деревини. Методи мікроскопічних досліджень. Будова рослинної клітини. Походження анатомічних елементів, їх зміна за віком. Будова клітинної стінки. Анатомічні елементи деревини шпилькових та листяних порід. Будова деревини коріння. Будова серцевини та кори.