Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
225
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
357.89 Кб
Скачать

Запитання до контрольного завдання №2

  1. Поняття "лісові товари". Групи лісових товарів. Класи лісо­матеріалів і сортименти.

  2. Роль і завдання стандартизації, її народно-господарське значення. Особливості стандартизації лісових товарів. Категорії і види стан­дартів.

  3. Зміст і структура стандартів на лісоматеріали. Установлення в стандартах породи деревини, вологості, розмірів і якості (сорту) круглих лісоматеріалів, пиломатеріалів і фанери. Припуски і допуски.

  4. Класифікація круглих лісоматеріалів за призначенням, розмірами (товщиною й довжиною) і сортами.

Соснова пиловочна колода довжиною 5,53 м, товщиною у верхньому торці 29 і 28 см має наступні вади:

а) сучки здорові зрослі діаметром 4 - 7 см;

б) червоточина глибиною до 8 см у кількості 5 отворів на 1 п. м.;

в) гнилизна заболонна розміром 1,2 см. Визначити об'єм, сорт за кожною вадою і остаточний сорт колоди. Показати її маркування.

5. Круглі лісоматеріали хвойних порід, що призначені для виготовлення­ пиломатеріалів (призначення і по кожному з них – породи, розміри, сорти, додаткові вимоги до якості).

Кедровий кряж для олівцевого виробництва довжиною 4,05 м і товщиною у верхньому торці 27 і 28,2 см має наступні вади:

а) сучки здорові зрощені, діаметром 3-4 см;

б) ядрова гнилизна бура тріщинувата на верхньому торці, діаметром 5 см;

в) прорість відкрита глибиною 2 см. Визначити об'єм, сорт за кожною вадою і остаточний сорт кряжа. Показати його маркування.

6. Круглі лісоматеріали листяних порід, що призначені для виготов-лення пиломатеріалів (призначення і по кожному з них – породи, розміри, сорти, додаткові вимоги до якості).

Березовий пиловочний кряж довжиною 3,53 м і товщиною у верхньому торці 29,5 і 29,8 см має наступні вади: а) сучки порохняві діаметром 3 см; б) ядрова гнилизна біла волокниста, діаметром 6 см; в) тріщина метикова, що укладається в серцевинну вирізку розміром 7 см; г) сухобокість глибиною 2 см. Визначити об'єм, сорт за кожною вадою й остаточний сорт кряжа. Показати його маркування.

7. Круглі лісоматеріали хвойних і листяних порід для виготовлення струганого шпону, лущеного, акумуляторного і сірникового шпону (за кожним призначенням – породи, розміри, сорти, додаткові вимоги до якості). Вільховий кряж для виготовлення лущеного шпону довжиною 4 м і товщиною у верхньому торці 21 і 21,8 см має наступні вади: а) сучки здорові, діаметром 2–3 см; б) гнилизна у вигляді несправжнього ядра, діаметром 2 см; в) кривизна проста зі стрілою прогину 5 см. Визначити об'єм, сорт за кожною вадою, остаточний сорт кряжу. Показати його маркування.

8. Круглі лісоматеріали хвойних і листяних порід, що призначені для виготовлення лущеного шпону (за кожним призначенням – поро­ди, розміри, сорти, додаткові вимоги до якості).

Березовий кряж для виготовлення лущеного шпону загального призначення довжиною 3,88 м і товщиною у верхньому торці 20 і 21 см має наступні вади:

а) сучки здорові зрослі, діаметром 2,5 см; б) ядрова гнилизна біла волокниста на верхньому торці, діаметром 3 см; в) кривизна проста зі стрілою прогину 3,8 см. Визначити об'єм, сорт за кожною вадою і остаточний сорт кряжа. Показати його маркування.

9. Основні розміри й технічні вимоги до круглих лісоматеріалів хвойних і листяних порід, що призначені для виготовлення целюлози й деревної маси (баланси).

Ялинова колода для переробки на баланси довжиною 6 м і товщиною 15 см має здорові сучки діаметром 2 - 3 см і порохняві сучки діаметром 1,5 і 2 см. Визначити об'єм, сорт за кожною вадою й остаточний сорт колоди. Показати його маркування.

10.Круглі лісоматеріали хвойних і листяних порід, що при­значені для використання у круглому вигляді (призначення і за кожним з них – породи, розміри, сорти, додаткові вимоги до якості).

Соснова будівельна колода довжиною 4,54 м і товщиною 14,9 см має наступні вади: а) сучки здорові, діаметром 2 - 3 см; б) тріщина метикова розміром вздовж діаметра 4 см; в) заруб глибиною 1,3 см. Визначити об'єм, сорт за кожною вадою і остаточний сорт колоди. Показати його маркування.

11.Основні розміри й технічні вимоги до круглих лісоматеріалів, які призначені для виготовлення рудникових стояків.

Соснова колода для виготовлення рудникових стояків довжиною 5,03 м і товщиною 15,5 см має здорові сучки діаметром 2 - 4 см і кривизну по всій довжині колоди зі стрілою прогину 6 см. Визначити об'єм, сорт за кожною вадою і остаточний сорт колоди. Показати її маркування.

12.Низькоякісна деревина (технологічна сировина), дрова для опалення. Обмірювання та облік дров.

Березова колода довжиною 4 м і товщиною 16 см має здорові сучки діаметром 6 - 8 см, 2 порохняві сучки діаметром 3 і 7 см і заболонну гнилизну глибиною по радіусу 1,3 см. Визначити об'єм, сорт за кожною вадою, остаточний сорт колоди і можливості її використання. Показати її маркування.

13.Обмір круглих лісоматеріалів у щільній і складочній мірах. Маркування круглих лісоматеріалів.

Штабель окорених ялинових балансів для виробництва картону має довжину 30 м і висоту 2,3 м. Довжина балансів – 0,98 м. При перевірці щільності кладки штабеля виявилося, що довжина діагоналі в пробному прямокутнику – 10 м, а сума відрізків діагоналі на торцях – 6,7 м. Визначити об'єм штабеля в складовій і щільній мірі.

14.Класифікація пиломатеріалів за формою й розмірами попереч­ного перетину. Класифікація дошок за місцем розташування в колоді (поста­ві). Привести схематичний малюнок серцевинної, центральних і боко­вих дошок.

Березова обрізна дошка товщиною 79 мм, шириною 180 мм і довжиною 4,3 м має на 1 п.м. 2 пластєві здорові зрослі сучки діаметром 20 - 30 мм, торцеву тріщину довжиною 150 мм і нахил волокон величиною 3 %. Визначити об'єм, сорт за кожною вадою і остаточний сорт дошки. Показати її маркування.

15.Класифікація пиломатеріалів за призначенням, обробкою, типом розпилювання. У яких випадках застосовують пилопродукцію радіального і тангенціального розпилювання? Привести схематичний малюнок дошки ра­діального і тангенціального типу розпилювання.

Осикова обрізна дошка перетином 25x149 мм і довжиною 4,53 м має на пласті здорові зрощені сучки (3 шт. на 1 п. м.) діаметром 30 - 40 мм, червоточину глибоку (4 шт. на 1 п. м.). Визначити об'єм, сорт за кожною вадою і остаточний сорт дошки. Показати її маркування.

16.Пиломатеріали й заготовки хвойних порід загального призначення, їх класифікація за формою і розмірами поперечного перерізу, видом обробки; розміри і сорти.

Соснова обрізна дошка перетином 24,5x132 мм і довжиною 6 м має один здоровий незрослий сучок діаметром 10 мм на крайці, глибоку синяву смугою розміром 60x4 см на пласті, нахил волокон – 10 %. Визначити об'єм, сорт за кожною вадою й остаточний сорт дошки. Показати її маркування.

17.Пиломатеріали й заготовки листяних порід загального призначення, їх класифікація за формою й розмірами поперечного перетину, видом обробки; розміри і сорти.

Дошка з деревини бука перетином 25,5х100 мм і довжиною 5,03 м має сучки на пласті (3 шт. на 1 п. м.), у тому числі один здоровий зрощений сучок діаметром 40 мм, один незрощений, діаметром 25 мм і один сучок на крайці - здоровий зрощений, діаметром 10 мм, а також поздовжню пожолобленість зі стрілою прогину 15 мм. Визначити об'єм, сорт за кожною вадою, остаточний сорт дошки. Показати її маркування.

18. Авіаційні пиломатеріали і заготовки (породи, розміри, вимоги до якості, макроструктури і фізико-механічних властивостей деревини). Соснова заготовка перетином 61х179 мм і довжиною 3,7 м має наступні вади:

а) сучок здоровий зрослий на крайці, діаметром 7 мм;

б) заболонне грибне забарвлення на пласті довжиною 0,6 м і шириною 60 мм;

в)тупий обзел – пропил по пласті 170 мм, пропил по крайці 55мм;

г) нахил волокон тангенціальний - 6 %. Визначити об'єм заготовки, визначити групу якості за кожною вадою і остаточну групу якості заготовки.­ Показати її маркування.

19.Резонансні заготовки (породи, розміри, вимоги до якості, розпилювання й макроструктури деревини).

Заготовка з ялини перетином 24x150 мм довжиною 4,53 м має наступні вади:

а) сучок зрощений на пласті, діаметром 20 мм;

б) смоляну кишеньку;

в) поздовжню пожолобленість зі стрілою прогину 8мм.

Визначити об'єм,­ групу якості за кожною вадою, остаточну групу якості заготовки. Показати її маркування.

20. Лижні заготовки (породи, розміри, вимоги до якості й розпилювання).

Заготовка з берези перетином 22х91 мм і довжиною 2 м має наступні вади:

а) сучок здоровий зрощений на пласті, діаметром 10 мм;

б) синяву на пласті у вигляді смуги довжиною 1 м і шириною 20 мм;

в) поперечну пожолобленість зі стрілою прогину 1 мм. Визначити об'єм, сорт за кожною вадою, остаточний сорт заготовки. Показати її маркування.

21.Шпали й переводні бруси залізниць (класифікація, породи, роз-міри, вимоги до якості). Яка продукція повинна відповідати більш ви-соким нормативам якості: шпали чи переводні бруси?

Ялинова обрізна дошка перетином 41x152 мм і довжиною 4,3 м має наступні вади:

а) сучки на пласті (2 шт. на. 1 п. м.), у тому числі один здоровий зрощений, діаметром 17 мм і один незрощений, діаметром 9 мм;

б) глибока синява у вигляді смуги довжиною 1,0 м і шириною 25 мм;

в) поздовжня пожолобленість по крайці зі стрілою прогину 15 мм. Визначити об'єм, сорт за кожною вадою, остаточний сорт дошки. Показати її маркування.

22. Обмір, облік і маркування пиломатеріалів. Обапол (види, способи обмірювання і обліку).

Дошка із граба довжиною 4,23 м і перетином 33х 110 мм має на пласті сучки здорові, зрощені діаметром 25 мм (2 шт. на 1 п. м.); нахил волокон – 12%; прорість однобічну шириною 20 мм і довжиною 40 см; червоточину глибоку (2 шт. на 1 п. м.). Визначити об'єм, сорт за кожною вадою, остаточний сорт дошки. Показати її маркування.

23. Припуски і допуски в пилопродукції. Сорти пиломатеріалів. Основні сортоутворюючі вади, норми їхнього допуску у пиломатеріалах.

Брусок з ялиці перетином 50,5x74 мм і довжиною 3,54 м має сучки здорові зрощені, на пласті діаметром 18 – 20 мм (3 шт. на 1 п. м.); заболонне грибне забарвлення на пласті шириною 20 мм і довжиною 570 мм; смоляні кишеньки – 2 шт. на 1 п. м.; поздовжню пожолобленість зі стрілою прогину 4 мм. Визначити об'єм, сорт за кожною вадою, остаточний сорт бруска. Показати його маркування.

24.Струганий шпон (призначення, породи, розміри, сорти, види шпону за площиною стругання). Порівняльна характеристика струга­ного та облицювального лущеного шпону.

Штабель із соснових кряжів у корі для виготовлення шпал залізниць вузької колії має розміри за довжиною 19,4 м, а за висотою 2,45 м. Довжина кожного кряжу 1,84 м. При перевірці щільності кладки виявилося, що довжина діагоналі в пробному прямокутнику становить 9 м, а сума відрізків діагоналі на торцях –5,9 м. Визначити об'єм штабеля в складочній і щільній мірі.

25. Лущений шпон (породи, розміри, сорти, області застосування).

Штабель нормальної кладки з осикових кряжів без кори, призначених для виготовлення деталей ящиків, має довжину 16,2 м, і висоту 1,9 м. Довжина кожного кряжа 1,34 м. Визначити об'єм штабеля в складочній і щільній мірі.

26. Фанера загального призначення. Принципи формування аркуша фа­нери. Марки фанери загального призначення. Переваги фанери над пиломатеріалами.

Штабель із ялинових балансів у корі, що призначені для виготовлення сульфітної целюлози, має довжину 23 м і висоту 2,07 м. Кладка штабеля нормальна. Довжина кожного балансу 1,98 м. Визначити об'єм штабеля в складочній і щільній мірі.

27. Фанера загального призначення. Розміри й сорти. Обмір, облік, маркування, пакування фанери.

Штабель із березових балансів без кори, що призначені для виготовлення сульфатної целюлози, має довжину 17,6 м і висоту 2,89 м. Довжина кожного балансу 1,53 м. При перевірці щільності кладки штабеля виявилося, що довжина діагоналі в пробному прямокутнику 12,2 м, а сума відрізків діагоналі на торцях 9,1 м. Визначити об'єм штабеля в складочній і щільній мірі.

28. Фанера, облицьована струганим шпоном (характеристика, мар­ки, розміри, сорти, області застосування).

Штабель із осикових кряжів у корі, призначених для виготовлення сухотарних бочок, має довжину 18,3 м і висоту 3,15 м. Кладка штабеля нормальна. Довжина кожного кряжу 1,62 м. Визначити об'єм штабеля в складочній і щільній мірі.

29. Фанера декоративна (види, марки, розміри, сорти, напрями застосування).

Штабель нормальної кладки із соснових балансів без кори, що призначені для виробництва картону, має довжину 24 м і висоту 2,75 м. Визначити об'єм штабеля в складочній і щільній мірі, якщо довжина кожного балансу дорівнює 0,75 м.

30. Фанера бакелізована (характеристика, марки, розміри, напрями­ застосування).

Штабель із липових кряжів у корі, що призначені для виготовлення заливних бочок, має довжину 21 м і висоту 2,8 м. Довжина кожного кряжа 1,33 м. При перевірці щільності кладки штабеля виявилося, що довжина діагоналі у пробному прямокутнику становить 9,7 м, а сума відрізків діагоналі на торцях – 6,5 м. Визначити об'єм штабеля в складочній і щільній мірі.

31. Фанера березова авіаційна (характеристика, марки, сорти, розміри, області застосування).

Штабель нормальної кладки з ялицевих балансів без кори, що призначені для виготовлення сульфітної целюлози, має довжину 19,7 м і висоту 2,5 м. Довжина кожного балансу 1,22 м. Визначити об'єм штабеля в складочній і щільній мірі.

32. Фанерні плити (види, марки, розміри, області застосування). Штабель липових кряжів у корі, які призначені для виготовлення

ящикової тари, має довжину 15,6 м і висоту 2,1 м. Довжина кожного кряжа -0,92 м. При перевірці щільності кладки штабеля виявилося, що довжина діагоналі в пробному прямокутнику становить 10,8 м, а сума відрізків діагоналі на торцях 7,1 м. Визначити об'єм штабеля в складочній і щільній мірі.

33. Деревні шаруваті пластики. Столярні плити (характеристики, види, марки, розміри, області застосування).

Дубовий кряж для виготовлення струганого шпону довжиною 5,54 м і товщиною 35,6 см має наступні вади:

а) сучки здорові діаметром 3-4 см;

б) ядрова гнилизна на верхньому торці діаметром 8 см;

в) отщеп глибиною 3 см. Визначити об'єм, сорт за кожною вадою й остаточний сорт кряжу. Показати його маркування.

  1. Деревностружкові плити (класифікація, марки, сорти, роз­міри, області застосування). Переваги плит над пиломатеріалами.

  2. Деревноволокнисті плити (способи виготовлення, види, марки, розміри, області застосування).

  3. Маси деревні пресувальні (характеристика, марки, області застосування). Композиції деревноклеєві.

  4. Арболіт, фіброліт, цементно-стружкові плити, (характеристика і області застосування).

  5. Модифікована деревина. Способи модифікування, преваги модифікованої деревини у порівнянні з натуральною, області застосування.

  6. Стан і перспективи комплексного використання біомаси дерева. Деревна зелень.

  7. Сировина для лісохімічних виробництв (деревинна сировина для спеціального вуглевипалювання).