Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Деревинозн ТД 2013-2014 / Методички Деревинозн / ЛІСОВЕ ТОВАРОЗНАВСТВО форматоване.doc
Скачиваний:
198
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
159.74 Кб
Скачать

Вказівки щодо виконання роботи

1. Визначити призначення, стандартні розміри та об'єм сортиментів, сорт яких визначено у лабораторній роботі №1.

За ГОСТом облік та обмір круглих лісоматеріалів вико­нується поштучно для ділових лісоматеріалів довжиною більше 2м, дров'яного довгіття (більше 3м), ділових лісоматеріалів довжиною 2 м та менше, які призначені для розпилювання, стру­гання, лущення, виробництва лиж, лож рушниць, а також лісоматеріалів цінних порід і дуба, бука, черешні, горіха тощо.

Призначення та стандартні розміри круглого сортименту встановлюють за ГОСТами 9462-88, 9463-88, 2292-88 та ДСТУ 4020-2-2001. Об'єм однієї колоди знаходимо за ГОСТ 2708-75 або ДСТУ 4020-2-2001 за стандартними розмірами. Розміри, що виходять за межі стандартних, під час обчислення об'ємів не враховуються.

За ГОСТами 9462-88, 9463-88, 2292-88 діаметр сортименту визначають у верхньому відрізі (для ділових сортиментів - без кори, а для дров'яного довгіття - у корі). Для дрібних лісоматеріалів товщиною до 13 см градація становить 1 см (частки менше 0,5 см не враховуються, розміром 0,5 см та більше прирівнюються до 1 см). Наприклад, колода з фактичним діаметром 11,4 см матиме стандартний діаметр 11 см, а колода з фактичним діаметром 11,5 см - 12 см. Середні лісоматеріали товщиною 14-24 см та крупні товщиною 26 см та більше мають градацію 2 см. Наприклад, якщо фак­тичний діаметр колоди у верхньому відрізі 24,9 см, то її стан­дартна товщина - 24 см, якщо ж він становить 25 см, то стан­дартна товщина дорівнюватиме 26 см.

Товщину лісоматеріалів вимірюють мірною скобою, складним метром або рулеткою.

Як правило, товщину колоди визначають як середнє арифме­тичне найбільшого та найменшого діаметрів. У лісоматеріалів товщиною до 18 см, незалежно від розміру партії, допускається вимірювати лише один діаметр, але для всіх колод в одному напрямку. Таким же чином вимірюють діаметр і для товстіших колод за умови, що розмір партії - 100 та більше колод.

Довжину лісоматеріалів вимірюють у метрах з точністю до 0,01 м. При косині торців довжину визначають за найменшою відстанню між торцями. Стандартні межі діаметрів, довжин та градації за довжиною залежать від призначення лісоматеріалів. Наприклад, лісоматеріали хвойних порід для виробництва пиломатеріалів загального призначення повинні мати товщину біліше 14 см, довжину 3,0 - 6,5 м, градацію за довжиною 0,25 м, а лісоматеріали листяних порід для виробництва лущеного шпону - діаметр 16 см та більше, довжину 1,3-1,6 м та кратні їм зна­чений або діаметр 18 см і більше при довжині 1,91; 2,23; 2,54 м та кратних значеннях.

За ДСТУ 4020-2-2001 діаметр колоди визначають посередині її довжини у корі з градацією 1 см. Довжину лісоматеріалів вимірюють як найкоротшу відстань між двома паралельними площинами, що розташовані на кожному з торців колод, охоплюють повний переріз і є перпендикулярними до поздовжньої осі колоди.

Всі круглі лісоматеріали мають обов'язкові прибавки до номінальних розмірів, призначені, для компенсації зменшення розмірів під час вирівнювання торця, розпилювання на короткі сортименти. Крім того, в стандартах вказано і допуски - допустимі відхилення від номінальних розмірів у більший або менший бік. Наприклад, припуск по довжині для лісоматеріалів, призначених для розпилювання та стругання, повинен становити 3-6 см; для використання у круглому вигляді: хвойних порід - 6 см, а листяних - 1-3 см; для лущення - 2-3 см; для розкряжування на чураки - по 3 см на кожен чурак. Для балансів при­пуски, не встановлено, але вони мають допуск за довжиною +2см.

Під час визначення об'ємів круглих лісоматеріалів допуски і припуски не враховують. Більші за допустимі відхилення за довжиною з урахуванням припусків вимагають зменшення довжини сортименту на величину градації.

Для виключення багаторазового визначення сортності, призна­чення та розмірів круглих сортиментів відразу ж після розкря-жування хлиста на їх верхні торці наносять марку. Необхідно маркувати ділові лісоматеріали товщиною 14 см і більше, довжи­ною 2 м і більше та дров'яне довгоття довжиною більше 3 м, Сортименти довжиною до 2 м незалежно від діаметра, а також діаметром 13 см та менше не маркують. Винятками є лісоматеріали, призначені для виробництва авіаційних пиломатеріалів, лущення, стругання, лижних і ложевих заготовок, а також сорти­менти з цінних порід: дуба, бука, ясеня, груші тощо. Вони підлягають маркуванню на загальних засадах.

Марка наноситься на верхній торець водостійкою крейдою або фарбами. Марка складається з літери, що вказує на призна­чення лісоматеріалу (табл.2.1), сорта (бажано римськими цифрами), діаметра (арабськими цифрами позначається, як прави­ло, остання цифра діаметра), Колоди з вершинок позначають ще й горизонтальною рискою по верхньому торцю.

Літера не наноситься на колоди, призначені для виробництва пиломатеріалів загального призначення, а також на дров'яне довгоття (довше 3 м).