Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчетъ.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
181.28 Кб
Скачать

2. Технологія управління і внутрішнє маркетингове середовище

Управління – це цілеспрямований вплив апарату управління суб’єкта господарювання на трудовий колектив для досягнення поставленої мети.

Суб’єкт господарювання складається з діючих на засадах внутрішнього госпрозрахунку виробничих підрозділів (виробництв, цехів, відділень, дільниць, бригад, бюро, лабораторій тощо), а також апарату управління (управлінь, відділів, бюро, служб тощо). У внутрішньому економічному механізмі підприємства вони складають його функціональні підрозділи. Підприємство для виконання окремих своїх функцій вправі створювати філії, представництва, відділення, агентства, структурні одиниці та інші відокремлені підрозділи. Підприємство може створювати і допоміжні підрозділи.

Функції та права кожного із вказаних структурних підрозділів підприємства визначаються затвердженими у встановленому порядку керівником підприємства положеннями про них.

За загальним правилом органи управління підприємством згідно розподілу власних повноважень поділяються на вищі (законодавчі), виконавчі та контрольні. До компетенції вищих органів управління підприємством – загальних зборів його засновників відноситься вирішення стратегічних питань його діяльності, що впливають на суттєві основи його діяльності чи діяльності засновників. Виконавчі органи вирішують тактичні питання, в тому числі пов’язані з щоденною діяльністю. При здійсненні визначених в установленому порядку вищим органом для них повноважень вони йому підзвітні та підконтрольні. Контрольним органом, за загальним правилом, є ревізійна комісія, яка обирається загальними зборами та підзвітна перед ними. В підприємствах, заснованих на власності однієї особи, засновники безпосередньо здійснюють керівництво підприємством самостійно або через уповноважену ними особу.

Розглянемо технологію управління підприємством на прикладі ТОВ «Биг-Транс».

Товариство «Биг-транс» створено за спільним рішенням громадян України шляхом об’єднання їх майна та їх спільного управління справами, на основі корпоративних прав, у тому числі через органи, що ними створюються.

Управління підприємством здійснюють загальні збори учасників товариства, а також виконавчий орган товариства. Посадовими особами є : директор товариства та голова ревізійної комісії.

Вищим органом підприємства є загальні збори учасників, які мають право приймати рішення з усіх питань діяльності товариства, у тому числі і з тих, які передані до компетенції виконавчого органу. Учасники зборів, які беруть участь у зборах, реєструються із зазначенням кількості голосів, яку має кожен учасник. Цей перелік підписується головою та секретарем зборів.

Збори учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні учасники, що володіють у сукупності більш як 60% голосів.

Позачергові збори можуть скликатися головою, у випадку неплатоспроможності товариства, а також в будь-якому іншому випадку, коли цього вимагають інтереси товариства в цілому, зокрема якщо виникає загроза значного скорочення статутного капіталу. Також збори можуть скликатися на вимогу виконавчого органу, та учасниками. Що володіють в сукупності більш як 20% голосів в будь-який час і будь з якого приводу, що стосується діяльності товариства.

У разі необхідності допускається прийняття рішення методом опитування. У цьому випадку проект рішення або питання для голосування надсилається учасникам, які повинні у письмовій формі сповістити щодо нього свою думку. Протягом 10 днів з моменту одержання повідомлення від останнього голосування всі вони повинні бути проінформовані головою про прийняте рішення.

У товаристві створюється одноособовий виконавчий орган – директор, який здійснює оперативне керівництво діяльністю підприємства. Директор вирішує усі питання діяльності товариства. Окрім тих, що належать до виключної компетенції зборів учасників. Збори учасників можуть винести рішення про передачу частини належних їм повноважень до компетенції директора.

Директор товариства у межах своєї компетенції:

  • без доручення діє від імені товариства;

  • представляє інтереси підприємства в органах місцевого самоврядування, інших організаціях, у відносинах з юридичними особами та громадянами;

  • приймає та звільняє працівників товариства, а також приймає рішення про відрядження;

  • укладає будь-які угоди та інші юридичні акти;

  • має право першого підпису фінансових документів;

  • видає доручення, вікриває рахунки в банках;

  • затверджує усі внутрішні документи стосовно діяльності товариства;

  • приймає рішення інші рішення, необхідні для вирішення питань поточної діяльності товариства.

Загальні збори учасників вправі формувати орган, який буде здійснювати контроль за діяльністю виконавчого органу. Порядок створення і повноваження контролюючого органу встановлюються зборами учасників.

Контроль за діяльністю директора підприємства за рішенням зборів учасників може бути покладений на ревізійну комісію або ревізора. Директор не може бути членом ревізійного органу.

Для здійснення контролю за діяльністю товариства за погодженням між учасниками може бути призначена аудиторська перевірка.

Працівники, які своєю працею беруть участь у діяльності товариства на основі трудового договору, а також інших форм, що регулюють трудові відносини працівників з товариством, складають трудовий колектив. Повноваження трудового колективу та їх виборним органом – Радою трудового колективу, члени якої обираються таємним голосуванням на зборах трудового колективу строком на три роки не менш як 2/3 голосів.

Організаційну структуру ТОВ «Биг-Транс» схематично наведено на рисунку 2.1.

Генеральний директор

Голова комерційного відділу

Голова транспортного відділу

Голова охорони

Виконавець 1

Виконавець 2

Виконавець 3

Виконавець 4

Виконавець 5

Виконавець 6

Рис.2.1. Структура підприємства «Биг-Транс»

Отже, підприємство «Биг-Транс» має лінійний тип організаційної структури управління з головою управління в обличчі генерального директора, та відділами які керують певну сферу діяльності підприємства.

Внутрішнє середовище маркетингу - це такі її елементи, які безпосередньо пов'язані з діяльністю даної фірми і контролюються нею.

Внутрішнє середовище, яку підприємство може контролювати, складається з діючої системи управління, способів і методів отримання інформації про ринок, планування і контролю діяльності, а також її організації, з елементів маркетингу: товару, ціни, умов і місця продажу. Вплив на внутрішнє середовище надає вище керівництво підприємства, служба маркетингу та інші служби підприємства. Найбільше значення мають рішення вищого керівництва, що визначають цілі підприємства, його загальні стратегічні установки і поточну політику. Керуючі по маркетингу повинні приймати рішення, які не суперечать планам вищого керівництва. Служба маркетингу повинна працювати в тісній співпраці з підрозділами підприємства.

Для впливу на колектив керівництво застосовує найбільш діючий інструмент – мотивацію.

Мотивація — це сукупність внутрішніх і зовнішніх рушійних сил, які спонукають людину до діяльності, визначають поведінку, форми діяльності, надають цій діяльності спрямованості, орієнтованої на досягнення особистих цілей і цілей організації. Мотивація — це сукупність усіх мотивів, які справляють вплив на поведінку людини.

Рис. 2.3 Пропозиції ТОВ «Биг-Транс» своїм співробітникам

Таким чином, технологія управління ТОВ «Биг-Транс» є дуже ефективною. Це можна побачити з вмілого застосування економічних, соціально-психологічних та організаційних методів управління банком. Керівництво банком виконує багато функцій, які надають організації стабільності, нових інноваційних впроваджень та довіру населення. Внутрішнє маркетингове середовище банку орієнтовано на покращення роботи співробітників та залучення на вигідних умовах нових клієнтів.

3. Зовнішнє маркетингове середовище

У широкому розумінні економіка - це сукупність методів створення умов для виживання і прогресу людства. Звідси можна сказати, що економічна діяльність - це всі види господарської діяльності людей, спрямовані для задоволення їхніх потреб і забезпечення матеріальних умов життя. При цьому вибирати способи задоволення потреб необхідно, зважаючи на обмеженість ресурсів.

Економічна діяльність необхідна для того, щоб перетворювати ресурси в потрібні для людини економічні блага - товари і послуги, що задовольняють ту чи іншу потребу людини і наявні в розпорядженні суспільства в обмеженій кількості.

Класифікація видів економічної діяльності (далі - КВЕД) установлює основи для підготовлення та поширення статистичної інформації за видами економічної діяльності. Основний принцип КВЕД полягає в об'єднанні підприємств, що виробляють подібні товари чи послуги або використовують подібні процеси для створення товарів чи послуг (тобто сировину, виробничий процес, методи або технології), у групи.

Основне призначення КВЕД - визначати та кодувати основні та другорядні види економічної діяльності юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців.

Основний вид економічної діяльності - це визначальна ознака у формуванні та стратифікації сукупностей статистичних одиниць для проведення державних статистичних спостережень. Органи державної статистики розраховують основний вид економічної діяльності на підставі даних державних статистичних спостережень відповідно до статистичної методології за підсумками діяльності підприємств за рік.

Крім того, КВЕД призначений забезпечувати:

- статистичний облік підприємств і організацій за видами економічної діяльності;

- проведення державних статистичних спостережень економічної діяльності й аналізу статистичної інформації на макрорівні (складання показників національних рахунків - рахунків виробництва й утворення доходу, таблиці "витрати-випуск");

- зіставлення національної статистичної інформації з міжнародною через застосування єдиної статистичної термінології, статистичних одиниць і принципів визначення та змінення видів економічної діяльності підприємств і організацій.

Тобто КВЕД - це статистичний інструмент для впорядкування економічної інформації. Водночас Класифікація є механізмом спільної мови, що має використання в багатьох інших, нестатистичних сферах (соціальному та податковому регулюванні, ліцензуванні, системі тарифів тощо), проте, не завжди адаптована до цього повною мірою. Отже, Класифікація не завжди відповідає всім потребам користувачів за межами статистичної системи, у зв'язку з чим можуть виникнути суперечності стосовно юридичного використання коду КВЕД. Слід мати на увазі, що код виду діяльності не створює прав чи обов'язків для підприємств і організацій, не спричинює жодних правових наслідків. Код виду діяльності не обов'язково достатній критерій для виконання умов, передбачених нормативними актами. У застосуванні нормативних актів чи контрактів код виду діяльності - це припущення, а не доказ.

Використання КВЕД для статистичних потреб передбачає дотримання методологічних правил, структури класифікації та визначених меж між позиціями, структурних зв'язків між класифікаціями діяльності, продукції та товарів зовнішньоекономічної діяльності, методу "зверху-вниз" (top-down) щодо основного виду діяльності, визначень статистичних одиниць тощо.

Будь-яке використання КВЕД не для статистичних потреб (адміністративних або нормативних) здійснюють самі користувачі за власними правилами, відповідаючи за це та належно пояснюючи таке використання.

4. Економічна діяльність підприємства

Підприємство «Биг-Транс» має змогу здійснювати торговельну, будівельну, виробничу, науково-дослідну та іншу господарську діяльність з метою отримання відповідного прибутку. Але найширшою сферою діяльності є перевезення вантажу. Саме підприємство існує 4 роки (з 2 серпня 2011 року по наші дні), тому значних досягнень серед потужних українських конкурентів воно не досягло, але судячи з рисунку 3.1 можна сказати, що динаміка розвитку доволі таки інтенсивна.

Рис.3.1. Кількість перевезеного вантажу у 2013 році, тонн.

Можна спостерігати невпевнену діяльність у літній сезон, але в осінній сезон підприємство почало впевнено нарощувати обсяги перевезень.

Щоб більш конкретно дослідити діяльність підприємства, можна розглянути такий показник, як вантажообіг та поспостерігати як саме змінювався цей показник (рис. 3.2.).

Рис.3.2. Вантажообіг у 2013 р., тис. ткм.

Можна сказати, що підприємство стає найбільш активним у осінній сезон, коли багато врожаю, який потребує того, щоб його транспортували у великих обсягах.

Означено припущення підтверджує структура перевезень ТОВ «Биг-Транс» за номенклатурою. Товариство перевозить продукцію сільського господарства (53%), кам’яне та буре вугілля (16%), металічні руди (19%), харчові продукти (2%) та текстильні вироби (11%). Структуру перевезень підприємства наведена на рисунку 3.3.