Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА под модульный контроль.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
551.42 Кб
Скачать

Тема 23. Реалізація права. Застосування права

  • Поняття, форми і методи реалізації норм права. Залежність змісту юридичних механізмів реалізації права від особливостей правової системи країни. Реалізація норм права у правовідносинах і поза ними. Процес (стадії) реалізації. Форми реалізації права. Дотримання, виконання, використання норм права та їх особливості. Поняття застосування норм права як особливої форми їх реалізації. Суб'єкти застосування норм права. Сутність і значення застосування норм права. Стадії застосування права. Акти застосування норм права, їх відмінності від нормативно-правових актів. Вимоги до правильного застосування норм права.

  • Прогалини у праві і шляхи їх усунення та подолання. Аналогія закону і аналогія права, їх особливості та можливості використання. Колізії у законодавстві і шляхи їх усунення та подолання.

Тема 24. Тлумачення норм права

  • Поняття, необхідність та цілі тлумачення норм права. Елементи тлумачення: уяснення і роз'яснення. Види та способи (прийоми) тлумачення норм права. Граматичне (мовне), логічне, систематичне, історичне, спеціально-юридичне, телеологічне (цільове), функціональне тлумачення. Тлумачення за обсягом (буквальне, розпосюджувальне, обмежувальне). Тлумачення норм права за суб'єктами. Офіційне: нормативне, казуальне. Нормативне: аутентичне, легальне. Казуальне: судове, адміністративне. Неофіційне тлумачення та його види.

  • Акти тлумачення законодавства: поняття, види, місце в правовій системі.

Тема 25. Правова свідомість і правова культура та шляхи їх формування

  • Поняття і структура правосвідомості. Раціональні і емоціональні елементи. Інформаційний, оціночний, вольовий рівні правосвідомості. Види правосвідомості. Правова ідеологія і правова психологія. Буденна, професійна, наукова (теоретична) правосвідомість. Індивідуальна, групова, масова, суспільна правосвідомість. Джерела формування правосвідомості. Соціальна практика і її роль у формуванні правосвідомості. Функції правосвідомості: пізнавальна, оціночна, регулятивна. Взаємодія права і правосвідомості.

  • Поняття правової культури. Фактори, що впливають на рівень розвитку правової культури. Основні елементи правової культури: право, правосвідомість, правові відносини, правова поведінка, законність і правопорядок, правотворча діяльність, правова наука. Рівні і показники правової культури. Види правової культури. Індивідуальна, групова, суспільна правова культура. Правовий нігілізм: поняття, джерела та форми. Шляхи подолання правового нігілізму в Україні.

  • Правове виховання - найефективніший засіб формування правосвідомості і правової культури. Поняття і система правового виховання. Цілі, методи, форми і принципи правового виховання. Правова освіта.

Тема 26. Поведінка людей у правовій сфері

  • Поведінка людей і право. Поняття і ознаки правової поведінки. Соціальна значимість і правова регламентація правової поведінки. Види правової поведінки. Правомірна поведінка: поняття, ознаки, види. Зловживання правом. Дії і бездіяльність. Правопорушення. Ознаки правопорушення. Види правопорушень. Склад правопорушення. Об'єктивна і суб'єктивна сторона і зв'язок між ними, суб'єкт і об'єкт правопорушення. Поняття і форми вини. Причини правопорушень.