Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsii_2013.doc
Скачиваний:
298
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
437.76 Кб
Скачать

1.1.3. Засоби медичної і фізичної реабілітації

До засобів реабілітації відносяться психотерапевтична дія, медикаментозна корекція, ЛФК (кінезотерапія), фізіотерапія, масаж, працетерапія, курортно-санаторне лікування, музикотерапія, фітотерапія, аеротерапія, хореотерапия, мануальна дія і ін. Провідне місце серед засобів фізичної реабілітації відводиться фізичним вправам, оскільки рухова активність — найважливіша умова формування здорового способу життя, основа правильної побудови медичної реабілітації.

Засоби фізичної реабілітації можна підрозділити на активних, пасивних і психорегулюючих. До активних засобів відносяться всі форми лікувальної фізичної культури: різноманітні фізичні вправи, елементи спорту і спортивної підготовки, ходьба, біг і інші циклічні вправи і види спорту, робота на тренажерах, хореотерапия, працетерапія і др.; до пасивних — масаж, мануальна терапія, фізіотерапія, природні і преформированные природні чинники; до психорегулюючих — аутогенне тренування, м'язова релаксація і ін.

1.1.4. Складання реабілітаційних програм

На всіх етапах реабілітаційної програми передбачається звернення до особи хворого, поєднання біологічних і психосоциальных форм лікувальної відновної дії.

Для її складання необхідно враховувати весь комплекс змін (морфологічних, фізіологічних, психологічних) і керуватися правилами, які передбачають:

— партнерство лікаря, реабилитолога і пацієнта;

— визначення реабілітаційного потенціалу хворого, особливо його рухових можливостей;

— різносторонність дій, тобто облік всіх сторін реабілітації для кожного хворого;

— комплексність лікувально-відновних заходів;

— ступінчастість (перехідність) дій, що проводяться (поетапне призначення відновних заходів з урахуванням динаміки функціонального стану хворого).

Визначення реабілітаційного потенціалу хворого є істотним моментом при підготовці програми і вимагає вирішення декількох основних завдань:

1. З'ясування характеру рухових порушень і ступеня обмеження рухової функції.

2. Визначення можливості повного або часткового морфологічного і функціонального відновлення у хворої пошкодженої ланки ОДА або порушеній функції пошкодженого органу або системи.

3. Подальший прогноз розвитку адаптаційних і компенсаторних можливостей організму хворого при даному захворюванні.

4. Оцінка фізичної працездатності організму в цілому

і функціональній здатності окремих органів і систем з урахуванням визначення переносимості різних по характеру, об'єму і інтенсивності фізичних навантажень в процесі реабілітації.

Результати оцінки реабілітаційного потенціалу слід розглядати в динаміці, що дозволяє об'єктивно встановлювати ефективність реабілітаційної програми і окремих занять з метою їх подальшій корекції.

Результати реабілітації і оцінка ступеня відновлення. Ступінь відновлення може бути оцінена після чотирьох балльной шкалі: повне відновлення; часткове відновлення; без зміни від початкового рівня; погіршення.

Згідно матеріалам Міжнародного відділу з питань праці розроблена наступна шкала динаміки відновлення і можливих результатів захворювань і оцінка функціональних можливостей:

1. Відновлення функціональної здатності в три або іншому ступеню.

1.1. Повне відновлення.

1.2. Часткове відновлення.

1.3. Компенсація при обмеженому відновленні функцій і відсутності відновлення.

1.4. Заміщення (ортопедичне або хірургічне) за відсутності відновлення.

2. Відновлення адаптації до повсякденного і професійного життя.

2.1. Виховання готовності до праці і побутової діяльності.

2.2. Працетерапія.

3. Залучення до трудового процесу — визначення придатності до трудової діяльності, перепідготовка.

4. Диспансерне обслуговування тих, що реабілітуються. Вивчення найближчих і віддалених результатів реабілітаційних заходів дозволяє планомірно і ефективно вести весь процес реабілітації, визначаючи основні завдання на кожному з етапів, і шляхом підбору комплексу адекватних і ефективних засобів добиватися благополучного результату.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]