Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пужаєнко - адвокатура.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
41.47 Кб
Скачать

Висновки

Захист стосується як обвинуваченого, так і, що дуже важливо, потерпілого. Бо, формально, захистом прав потерпілого займається багато осіб: його захисник, слідчі, прокурор. А іноді в результаті порушень процесуального порядку на етапах попереднього слідства та в судовому засіданні, обвинувачення не в змозі в повному обсязі довести вину підсудного (чим користуються захисники підсудного для оскарження та пом′якшення вироку), тим самим порушується право на захист потерпілого, але реалізується право на захист обвинуваченого. Тому неухильне додержання процесуальних норм на всіх етапах розгляду справи, ′′якість′′ попереднього слідства - головні запоруки здійснення права на захист обох сторін процесу: як потерпілого, так і обвинуваченого. Роль захисника - стояти на сторожі прав та інтересів свого клієнта, бути, так би мовити, ′′відділом технічного контролю′′ попереднього слідства та судового розгляду. Виходячи з цього, дуже важливим є рівень професійної кваліфікації захисника, тому що для контролю над процесом потрібно знати правила, які ним керують, до останьої коми та крапки.

Отже, обвинувачений та потерпілий мають право на захист і воно повинно забезпечуватися і виконуватися на високому рівні.

Список використаної літератури

  1. Конституція України від 28.06.1996 // Відомості Верховної Ради (ВВР). – 1996. – № 30. – Ст. 141.

  2. Про адвокатуру та адвокатську діяльність: Закон України від 05.07.2012 р. // Відомості Верховної Ради (ВВР).

  3. Адвокатура України: навчальний посібник: у 2 кн. / за ред. доктора юридичних наук, професора С.Я. Фурси. Кн. 2: Кредитно-модульний навчальний посібник – практикум. – К. : КНТ, 2007. – 316 с. – (серія «Процесуальні науки»).

  4. Медведчук В. Адвокатська діяльність — гарантія професіоналізму та доступності правозахисту // Закон і Бізнес. — 2000. — № 11. — С. 20.

  1. Основні положення про роль адвокатів. Прийняті VІІІ Конгресом ООН із запобігання злочинам 1.08.1990 р.

  2. Положення про Вищу кваліфікаційну комісію адвокатури: Затверджено Указом Президента України від 5 травня 1993 року № 155/93.

  3. Святоцький О. Д. Адвокатура України: навч. посіб. для студентів юрид. вищих навч. закладів / О. Д. Святоцький, М. М. Михеєнко. – К. : Ін Юре, 1997. – 224 с.

  4. Стасюк Р. Роль адвоката у захисті прав та законних інтересів громадян та юридичних осіб у суді // Юридична Україна. – 2003. – № 1.

  5. Сучасні системи адвокатури / за ред. О. Д. Святоцького. - К. : Право України, 1993.

  6. Правила адвокатської етики: Схвалено Вищою кваліфікаційною комісією адвокатури при Кабінеті Міністрів України 1-2 жовтня 1999 року за № 6.