Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧ_ЛАБ.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
3.02 Mб
Скачать

5 Дослідження паралельного резонансного контуру

5.1 Мета роботи

Дослідження резонансних явищ в паралельному коливальному контуру та впливу опору, що його шунтує, на частотні характеристики.

5.2 Підготовка до виконання лабораторної роботи

5.2.1. Проробити конспект лекцій з теми “Резонансні явища в паралельному коливальному контурі” та літературу [1, с. 175187; 3, с. 153164; 4, с. 131141].

5.2.2. Зобразити резонансні криві напруги на контурі для простого паралельного контуру при живленні його від джерела струму з великим внутрішнім опором. Криві мають бути зображенні при значеннях опору шунта:Rш= та .

5.2.3. Зобразити фазові характеристики простого паралельного контуру при живленні від джерела струму з великим внутрішнім опором. Характеристики показати тих же значенняхRш, що і резонансні криві.

5.2.4. Зобразити залежність струму у загальній вітці простого паралельного контуру від частоти I(f) при живленні його від джерела ЕРС з малим внутрішнім опором

5.2.5. Зобразити схеми вимiрювань. Продумати відповідні до них положення тумблерів лабораторної установки.

5.3 Суть роботи

В роботі експериментально досліджують такі залежності

– резонансні характеристики і фазові характеристикипростого паралельного контуру при живленні його від джерела з великим внутрішнім опором при різних значеннях опору шунта;

– резонансну характеристику паралельного контуру з частковим увімкненням при живленні його від джерела с великим внутрішнім опором;

– резонансну характеристик струму в загальній вітці I(f) простого паралельного контуру при живленні його від джерела з малим внутрішнім опором.

5.4 Опис лабораторної установки

Дослідження проводяться на лабораторній установці, яка описана в роботі 4.

5.5 Порядок виконання роботи

5.5.1. Увімкнути прилади та лабораторну установку.

5.5.2. Приготувати до роботи генератор типу Г418А, для чого:

– підключити вихід “0.1…1 В” генератора до гнізд Г1 лабораторної установки;

– перемикач роду робіт генератора перевести в положення “Зовнішня модуляція”;

– встановити за допомогою ручок настроювання ("ДІАПАЗОНИ" та "f") необхідну для лабораторної установки резонансну частоту fг (див. табл.4.1);

– відкалібрувати вимірювач напруги генератора та встановити на його виході напругу 0,15 В.

5.5.3. Підключити вольтметр типу В313 до гнізд “Г4”.

5.5.4. Зібрати схему простого паралельного контуру (контуру першого виду) при Rш= при підключенні до джерела струму і(t) з великим внутрішнім опором (рис.5.1, а), та настроїти контур в резонанс ємністю конденсатора С1.

5.5.5. Зняти резонансну характеристику напруги на контурі при живленні контуру від джерела струмуі(t) і Rш=. Додатковий опір контуру Rд1 встановити рівним 0. Визначити смугу пропускання 2fп. Методика дослідження резонансної кривої подана в методичних вказівках до роботи 4.

5.5.6. Повторити п. 5.5.5 лабораторного завдання при Rш=47 кОм (рис.5.1, б).

5.5.7. Зняти резонансну криву напруги на опорі Ro, який увімкнуто до загальної вітки простого паралельного контуру URo(f). Контур у цьому експерименті живиться від джерела з малим внутрішнім опором е(t) (рис.5.2). Граничні частоти резонансної кривої обрати так, щоб на них URo  7URo рез.

5.5.8. Зняти ФЧХ простого паралельного контуру при живленні його від джерелаі(t) і при Rш=. Схема для вимірювання ФЧХ наведена на рис.5.3. Дослідження ФЧХ виконувати за методикою, що викладено в роботі 4 (див. п. 4.5.9).

5.5.9. Повторити п. 5.5.8 лабораторного завдання при Rш=47 кОм.

5.6 Обробка і оформлення результатів експерименту

5.6.1. По експериментальним даним побудувати резонансні характеристики паралельного контуру при різних значеннях опору шунтаRш та визначити еквівалентну добротність контуру.

5.6.2. По експериментальним даним побудувати графік I(f), де .

5.6.3 Зміст звiту:

1) список приладів, які використані в роботі;

2) схеми вимірів;

3) домашнє завдання;

4) таблиці та графіки експериментальних даних;

5) розрахунки еквівалентної добротності;

6) висновки і критичну оцінку отриманих результатів.

5.7 Контрольні запитання та завдання

  1. Чому резонанс в паралельному контурі називається резонансом струмів? Зобразити векторну діаграму паралельного контуру при резонансі.

  2. Чому дорівнює резонансний опір простого паралельного контуру при ?

  3. Параметри простого паралельного контуру: =106 Рад/с; ;мГн. Визначити резонансний опір і смугу пропускання цього контуру. Який буде резонансний опір послідовного контуру, що складається з тих самих елементів?

Відповідь:, =100 кОм,=104 Рад/с, =10 Ом.

  1. Зобразити графіки АЧХ і ФЧХ простого паралельного контуру при , відкладаючи по осі абсцис частоту, абсолютну і узагальненурозстройки. Як зміниться графіки при зміні добротності?

  2. Як залежать від частоти модуль і аргумент еквівалентного комплексного опору простого паралельного контуру?

  3. Параметри простого паралельного контуру: Ом,Ом,мкГн,пФ. Обчислити резонансні частоту і опір контуру. Розрахуватиструми віток і потужність, яка виділяється в контурі при резонансі, якщо напруга на контурі становить 200 В.

Відповідь: =107 Рад/с, =100 кОм,=200мА; Р=0,4 Вт.

  1. Знайти смугу пропускання простого паралельного контуру з характеристичним опором 800 Ом і опором втрат 16 Ом з урахуванням впливу опору генератора кОм. Резонансна частота контуру 700кГц.

Відповідь: =42кГц.

  1. Визначити добротність, ємність, резонансну частоту, смугу пропускання простого паралельного контуру, якщо Ом,мГн, а резонансний опір складає=50 кОм.

Відповідь: ,00 нФ,кГц;кГц.