Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧ_ЛАБ.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
3.02 Mб
Скачать

– Виводи і критична оцінка проведених досліджень.

9 Дослідження довгої лінії

9.1 Мета роботи

Дослідження амплітудних та фазових співвідношень напруги та струму вздовж лінії в усталеному синусоїдному режимі при різних опорах навантаження.

9.2 Вказівки по підготовці до виконання лабораторної роботи

9.2.1 Проробити матеріал конспекту лекцій, присвячений довгим лініям, та літературу [2, C.264350].

9.2.2 Зобразити графіки розподілення амплітуд та фаз напруги і струму вздовж ідеальної довгої лінії для режимів: біжних хвиль; короткого замикання; холостого ходу; навантаження на ємність; навантаження на індуктивність; навантаження на активний опір Rн > Zхв; навантаження на активний опір Rн < Zхв;

9.2.3 Зобразити графіки модуля та аргументу вхідного опору вздовж лінії для даних у п. 9.2.4 режимів роботи ідеальної довгої лінії.

9.2.4 Зобразити графіки залежностей амплітуд напруги і струму, а також зсуву фаз між ними в функції частоти в перерізах ідеальної довгої лінії ,для режимів холостого хода та короткого замикання.

9.3 Суть роботи

В даній роботі досліджується довга лінія яка виконана у вигляді так званого спірального коаксіального кабелю. Конструкція спіральної лінії та особливості її застосування наведено у додатку Д.

Завдяки значно меншій швидкості розповсюдження коливань вздовж спіральної лінії, порівняно зі швидкістю світла, довжина хвилі в такій лінії значно менша ніж у звичайних коаксіальних і двопровідних лініях. Це дозволяє у діапазоні частот 0.51 МГц досліджувати хвильові процеси в спіральних лініях довжиною декілька десятків сантиметрів.

Для вимірювання напруги і струму використані безконтактні датчиків ємнісного та індуктивного типів, які пересуваються вздовж лінії. Підключивши осцилограф до одного із цих датчиків, можна спостерігати осцилограми миттєвих значень відповідно напруги і струму, вимірювати їх амплітуди та початкові фази.

9.4 Опис макета і структурна схема лабораторної установки

Лабораторна установка складається з двох блоків: базового і змінного, у якому знаходяться: спіральна лінія, опори навантаження, перемикач опорів навантаження, ємнісний та індуктивний датчики, підсилювачі сигналів, пристрій для узгодження лінії і генератора. В якості джерела сигналів використовується генератор Г418А.

На рис.9.1 наведено передню панель змінного блоку. Генератор Г418А підключається до гнізд Г2 базового блоку. Синхронізація осцилографа здійснюється вхідною напругою генератора, яка підведена до гнізд Г5 базового блоку. Підсилювач вертикального відхилення осцилографа підключається до гнізд Г4 при вимірюванні напруги і до гнізд Г3 при вимірюванні струму. За допомогою перемикача “Zн” здійснюється вибір режиму роботи лінії. У прорізу, розташованому над спіральною лінією, знаходиться ручка, яка дозволяє пересувати датчики вздовж лінії. Для підрахунку відстані вздовж лінії застосовується градуйована прозора лінійка.

9.5 Порядок виконання роботи

9.5.1 Підготувати до роботи генератор г4–18а, осцилограф , лабораторний макет і зібрати схему лабораторної установки (рис.9.2).

9.5.2 Увімкнути прилади, дати їм прогрітися 35 хвилин. Встановити на генераторі частоту, вказану на лабораторному макеті, і вихідну напругу 1В.

9.5.3 Встановити перемикач “Zн” в положення Zв, здійснити синхронізацію, підібрати швидкість розгортки осцилографа і підсилення такими, щоб на екрані були один-два періоду коливань.

9.5.4 Зняти залежності Um(y); Im(y); u(y); i(y); для різних режимів. Послідовність режимів режим біжних хвиль, холостий хід, коротке замикання, навантаження на ємність, індуктивність та активні опори, які не дорівнюють хвильовому.

Зняти залежності Um(y), Im(y), u(y), i(y) в режимі біжних хвиль у разі розстройки по частоті на 15 від початкового значення.

9.6 Вказівки по проведенню вимірювань

Значення амплітуд здійснюється умовно по масштабній сітці на екрані осцилографа; при цьому підсилення при кожному вимірі не змінювати.

Переміщення датчиків починати з кінця лінії; фіксуючи обов’язково точно положення максимумів („пучності”) і мінімумів („вузли”) напруги і струму. Обмежитись вимірюванням на ділянці лінії довжиною .

Для відліку розподілу початкових фаз вздовж лінії необхідно:

  • в процесі вимірів вважати центральну вертикальну вісь віссю початку відліку часу ();

  • вимірити період коливань в міліметрах (Тмм) і оцінити масштаб для фаз рад/мм;

  • вимірювання починають з вихідного перерізу лінії (y=0), в якому встановлюють датчики і переміщенням осцилограм по осі „x” встановлюють нульові початкові фази напруги (режим біжних хвиль, холостого ходу, навантаження на ємність та ) або струму (режим біжних хвиль, короткого замикання, навантаження на індуктивність та); в процесі вимірів для кожного з режимів не слід зміщати осцилограми за горизонтальною віссю;

  • для перерізів лінії, де мають місце “вузли” напруг та струмів початкові фази не вимірювати.

На рис.9.3 і рис.9.4 приведені приклади осцилограм при вимірюванні початкових фаз відповідно для режимів біжних хвиль і холостого ходу.

9.7 Вказівки щодо обробки і оформлення результатів вимірювань

Користуючись експериментальними даними п. 9.5 лабораторного завдання, побудувати графіки амплітудних і фазових значень напруг та струмів вздовж лінії при різних навантаженнях. Графіки амплітуд побудувати у відносних одиницях.

Для кожного з режимів графіки амплітуд і фаз розміщують один під другим, зберігаючи однаковим масштаб за віссю абсцис.

Користуючись результатами експерименту побудувати якісно графіки модуля і аргументу вхідного опору вздовж лінії для різних режимів. Визначити довжину хвилі і швидкість поширення для основної частоти і у випадку розстройки на  15 вважаючи Zхв=1 кОм, визначити первинні параметри лінії Lо і Со. Розрахувати коефіцієнт згасання лінії, а також коефіцієнт відбиття і коефіцієнт біжної хвилі для випадків Rн>Zхв і Rн<Zхв.

9.8 Зміст звіту:

– схема експериментальної установки;

– графіки Um(y); Im(y); U(y); i(y); u(y); Z(y) для різних режимів;

– результати розрахунків;

– висновки і критична оцінка отриманих результатів.

9.9 Контрольні запитання та завдання

  1. Сформулювати головний критерій, за яким коло слід вважати колом з розподіленими параметрами? Які принципові відмінності існують між колами з розподіленими та зосередженими параметрами?

  2. Перелічити області застосування кіл з розподіленими параметрами.

  3. Дати визначення та пояснити значення первинних (погонних) параметрів кіл з розподіленими параметрами. Яка розмірність первинних параметрів?

  4. Як, використовуючи характер і особливості первинних параметрів, класифікують довгі лінії?

  5. Який фізичний сенс мають падаюча та відбита хвилі, що входять до складу розв’язку диференціальних (телеграфних) рівнянь довгих ліній?

  6. Пояснити структуру розв’язків для струму та напруги в лінії при синусоїдній дії. Яке значення в цих розв’язках мають вторинні параметри: коефіцієнти поширення, ослаблення, фази; комплексний хвильовий опір?

  7. Який фізичний сенс мають довжина хвилі та фазова швидкість поширення хвиль? Як ці параметри пов’язані з коефіцієнтом фази?

  8. Що таке комплексний коефіцієнт відбиття?

  9. Назвати режими роботи довгих ліній при синусоїдній дії. За яких значень опору навантаження існує кожен з цих режимів?

  10. Який вигляд мають розподіли амплітуд і початкових фаз у довільному перерізі ідеальної та реальної ліній в режимі біжних хвиль? Яке значення має хвильовий опір у цьому перерізі?

  11. Як зміняться графіки розподілу амплітуд і початкових фаз у довільному перерізі ідеальної ліній в режимі біжних хвиль, якщо змінити частоту коливань?

  12. Які особливості має режим стійних хвиль? Пояснити поняття “вузол” і “пучність”.

  13. Який вигляд мають розподіли амплітуд і початкових фаз у будь-якому перерізі розімкненої ідеальної лінії? Який характер має і як змінюється опір вздовж лінії у даному режимі?

  14. Як змінюються графіки розподілів амплітуд і початкових фаз у довільному перерізі розімкненої ідеальної лінії, якщо змінювати частоту коливань?

  15. Чим відрізняються розподіли амплітуд і початкових фаз у довільному перерізі розімкнених ліній: з втратами та ідеальної?

  16. Який вигляд мають розподіли амплітуд і початкових фаз у довільному перерізі замкненої ідеальної лінії? Який має характер і як змінюється опір вздовж лінії у даному режимі?

  17. Як змінюються графіки розподілів амплітуд і початкових фаз у довільному перерізі замкненої ідеальної лінії, якщо змінювати частоту коливань?

  18. Чим відрізняються розподіли амплітуд і початкових фаз у довільному перерізі лінії з втратами та ідеальної лінії, замкнених на кінці?

  19. Який вигляд мають розподіли амплітуд і початкових фаз у довільному перерізі ідеальної лінії, навантаженої на ємність? Який характер має і як змінюється опір вздовж лінії у даному режимі?

  20. Який вигляд мають розподіли амплітуд і початкових фаз у довільному перерізі ідеальної лінії, навантаженої на індуктивність? Який характер має і як змінюється опір вздовж лінії у даному режимі?

  21. Який вигляд мають розподіли амплітуд і початкових фаз у довільному перерізі ідеальної лінії в режимі змішаних хвиль?

  22. Пояснити поняття коефіцієнтів біжної хвилі та стійної хвилі? Як ці коефіцієнти пов’язані один з одним та з коефіцієнтом відбиття?

  23. Які характерні властивості мають спіральні коаксіальні кабелі? Як ці властивості використовуються на практиці і в даній роботі

10 ДОСЛІДЖЕННЯ ЧАСТОТНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ДОВГОЇ ЛІНІЇ

10.1 Мета роботи

Дослідження АЧХ та ФЧХ штучної лінії при різних опорах навантаження.

10.2 Вказівки по підготовці до виконання лабораторної роботи

10.2.1 Проробити матеріал конспекту лекцій, присвячений частотним характеристикам довгих ліній, та літературу [2, C.382405, 453–454]. Ознайомитись з особливостями штучних L, C ліній (додаток Д).

10.2.2 Зобразити графіки АЧХ та ФЧХ ідеальної довгої лінії при її навантаженні на:

, тобто режим біжних хвиль ();

, тобто холостий хід ();

, тобто коротке замикання ();

, тобто навантаження на ємність ().

10.2.3 Для параметрів лінії, що відповідають номеру макета (див. табл. 10.1), розрахувати:

– хвильовий опір ;

– затримку синусоїдних коливань ;

– частоту синусоїдних коливань напруги і струму в лінії, що відповідає довжині еквівалентній звичайній довгій лінії , –

;

– частоти синусоїдних коливань, що кратні (,....) і не перевищують кГц.

10.3 Суть роботи

В даній роботі досліджуються частотні характеристики ліній штучних L, C ліній затримки, параметри та особливості застосування яких наведено у додатку Д.

В роботі досліджуються АЧХ і ФЧХ за напругою штучної L, C лінії, якщо її розглядати як чотириполюсник. При дослідженнях частотних залежностей вхідних повних опора і провідності (,) лінія розглядається як двополюсник.