Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метода лб Гурин.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
229.38 Кб
Скачать

1.3.5 Розрахунки порівняльної техніко-економічної ефективності розробки.

Інтегральний техніко-економічнії показник з позицій маркетингового підходу є узагальненою оцінкою корисності й затребуваності розробки для споживача. Однак інтегральний техніко-економічний показник може дати корисну інформацію тільки при зіставленні з аналогічним показником, розрахунки якого здійснений із застосуванням того самого методу, тих самих критеріїв, тих самих експертів. У результаті зіставлення цих інтегральних техніко-економічних показників одержують порівняльну техніко-економічну ефективність, яка є часткою від розподілу одного показника на іншій. Розрахунки інтегральних техніко-економічних показників і порівняльної техніко-економічної ефективності проводиться на основі обраних критеріїв для порівняння аналога й розробки (див. п.3.3) і введення системи вагових коефіцієнтів, що встановлює відносну значимість кожного параметра. Як ми вже відзначали, загальна кількість параметрів як кількісних, так і якісних повинне бути не більш 5. Чисельне значення вагових коефіцієнтів повинне лежати в інтервалі від 0 до 1, а їх сума рівнятися 1. Важливо пам'ятати, що присвоєння чисельного значення ваговим коефіцієнтам повинне бути здійснене з позиції їх значимості для споживача. Проведені в справжньому розділі розрахунки зручно виконати за допомогою табл. 3.9, куди заносяться відповідні параметри й привласнені їм вагові коефіцієнти.

Значення параметрів аналога й розробки представляють у відносних одиницях, тобто всім значенням параметрів аналога привласнюється значення, рівне одиниці, а значенням розробки - відповідне чисельне поліпшення параметра в разах (значення більше одиниці) або відповідне чисельне погіршення параметра в разах (значення менше одиниці, але більше нуля). Найбільше широко використовуються дві основні форми інтегрального технічного показника якості:

1) аддитивная

, (7)

2) мультиплікативна

(8)

де IT– інтегральний технічний показник;

ai – ваговий коефіцієнт i- го параметра;

bi – значення i- го параметра;

n – число параметрів порівняння.

Аддитивная форма (середньозважене підсумовування) найпоширеніша , хоча її недоліком є можливість компенсації одних параметрів за рахунок інших, тим самим "згладжуючи" відмінні риси розробки. У цьому змісті мультиплікативна форма вистави переважніше, хоча слід зазначити, що мультиплікативна форма легко перетвориться в аддитивную простим логарифмуванням. Інтегральні вартісні показники (ціна споживання) аналога й розробки одержують у ході вартісної оцінки, зробленої в п.4 (див. табл. 3.8). При цьому відповідні значення аналога й розробки представляють у відносних одиницях, тобто інтегральний вартісний показник аналога приймається рівним одиниці, а інтегральний вартісний показник розробки - відповідне чисельне удорожчання в разах (значення більше одиниці) або відповідне чисельне здешевлення в разах (значення менше одиниці, але більше нуля).

Інтегральний техніко-економічний показник визначається як:

(9)

де IТЕ – інтегральний техніко-економічний показник;

IС – інтегральний вартісний показник (ціна споживання).

Порівняльна техніко-економічна ефективність розробки :

(10)

де ЕПР - порівняльна техніко-економічна ефективність розробки;

ІТЕР – інтегральний техніко-економічний показник розробки;

ІТЕА - інтегральний техніко-економічний показник аналога.

Таблиця 3.9 - Розрахунки порівняльної техніко-економічної ефективності розробки

№ п/п

Параметри й характеристики

Вагарнії коефіцієнт

Аналог

Проект

показник

значення

показник

значення

1

1,0

2

1,0

3

1,0

4

1,0

5

1,0

IТ

-

-

IС

-

1,0

-

ITЕ

-

-

-

Е ПР

-

-

-

Приклад заповнення показниками табліці для оцінка техніко-економічної ефектівності проекту

Таблиця 3.10 - Оцінка техніко-економічної ефективності проекту

п/п

Параметри і характеристики

Ваговий коефіцієнт

Аналог

Проект

показник

значення

показник

значення

1

Швидкодія

0,25

1

0,25

1

0,25

Продовження таблиці 3.10

2

Точність

0,25

1

0,25

1

0,25

3

Надійність

0,25

1

0,25

10

2,5

4

Маса

0,15

1

0,15

10

1,5

5

Об'єм апаратури

0,10

1

0,10

25

2,5

Продовження таблиці 3.10

IТ

-

1,0

-

7,0

IС

-

1,0

-

ITЕ

-

1,0

-

ЕПР

-

-

-

Значення порівняльної техніко-економічної ефективності розробки більш 1,2 свідчать про позитивну оцінку доцільності впровадження розробки, значення більш 2,5 - про проривний характер розробки в області техніки й технологій, а значення більш 6,5 - про можливі помилки у використанні методики.

Лабораторна робота должна біть оформлена в соответствии с требованиями нормативной документации.