Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метода лб Гурин.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
229.38 Кб
Скачать

1.3.Пояснення до змісту лабораторної роботи

При виконанні роботи слід пам'ятати, що суть маркетингового підходу полягає в багатосторонній оцінкою корисності та необхідності впровадження розробки (комерційної реалізації) сьогодні з точки зору кінцевого споживача. Тому студенту слід зайняти об'єктивну позицію і спробувати критично оцінити пропоновану їм розробку.

1.3.1. Обґрунтування необхідності та актуальності розробки. В п. 1. слід привести короткий опис розробки, розкрити її призначення (виконувана функція), визначити ймовірного споживача, виявити удовлетворяемую потреба і дати її можливу кількісну оцінку. Акцент розділу необхідно змістити щодо обґрунтування необхідності та актуальності пропонованої розробки з точки зору споживача, яке за своєю суттю полягає у відповіді на наступні питання. Необхідність: 1) навіщо (для чого) це треба?

2) чому без цього не можна обійтися сьогодні?

Актуальність:

3 ) чому це необхідно впроваджувати саме зараз?

Тут же може бути дана оцінка необхідних обсягів виробництва та типу виробництва .

1.3.2 Обґрунтування вибору аналога для порівняння

Істотну складність являє собою вибір бази для порівняння ( аналога ) . Досить часто студент схильний вважати , що його розробці не існує аналогів . Проте в переважній більшості випадків аналог (товар - конкурент ) - є завжди! Аналог - пристрій , програмне забезпечення , система , алгоритм , методика і т.п. , тобто те , що має подібне з пропонованою розробкою призначення , що виконує однакову функцію (товар - конкурент ) і може бути взято в якості бази для порівняння з розробкою.

У зв'язку з цим , завданням п. 2 має стати саме обгрунтування вибору того чи іншого аналога (товару - конкурента ) для порівняння з розробкою. Реалізація даного завдання полягає в розгорнутому і обгрунтованому відповіді на питання: чому для порівняння з розробкою вибирається саме цей пристрій , програмне забезпечення , система , алгоритм , методика і т.п.? Наочність і вага обгрунтуванню можуть додати схеми , таблиці та авторитетні всілякі коментарі. Ключовими тезами при відповіді на дане питання можуть стати: 1 ) подібна виконувана функція (призначення ) розробки та аналога ;

2 ) подібні ( близькі) технічні параметри розробки і аналога ;

3 ) подібні ( близькі) технічні умови на розробку та аналог .

1.3.3 Обгрунтування вибору критеріїв для порівняння

При зіставленні аналога і розробки важливим є вибір критеріїв для їх порівняння , які , з одного боку , повинні бути інформативними , тобто характеризувати предмети зіставлення , з іншого боку , повинні мати кількісну оцінку, і , з третього боку , повинні бути некорельованих (незалежні) . Крім того , вибір критеріїв повинен здійснюватися студентом самостійно з позиції корисності і затребуваності їх для споживача. Тому в п. 3 слід приділити увагу не тільки вибору критеріїв для порівняння , а й обгрунтуванню цього вибору . Критерії для порівняння можна класифікувати :

- Кількісні параметри;

- Якісні параметри, що мають кількісну оцінку ;

- Нові можливості .

У табл. 3.1 наведено можливий перелік критеріїв для порівняння, який не є вичерпним і може бути істотно змінений або доповнений. У кожному конкретному випадку слід дуже ретельно підходити до вибору критеріїв для порівняння і до обґрунтування цього вибору , так як саме вони ляжуть в основу економічної оцінки доцільності впровадження пропонованої розробки ( комерційної реалізації ) , і саме вони дадуть підсумкові значення ключових параметрів для прийняття управлінського рішення . Кількість критеріїв має бути не більше 5 , але це мають бути найбільш важливі і суттєві з позицій споживача . Застосування більшої кількості критеріїв призводить до « змазування » відмінних особливостей розробки і усреднению ключових параметрів. При виборі критеріїв перевагу слід віддавати кількісними параметрами аналога і розробки , тому що в переважній більшості саме вони характеризують товар і визначають набір його споживчих властивостей. У разі якщо неможливо вибрати необхідну кількість значущих кількісних параметрів , або якісні параметри безпосередньо є важливими споживчими властивостями , в ході оцінок використовують якісні параметри , наведені до кількісної оцінки . Кількісні значення якісних параметрів встановлюються експертним шляхом , із застосуванням методу експертних оцінок. Нові можливості слід виділяти додатково як безперечних переваг розробки.

Кількісні параметри - конкретні технічні параметри аналога й розробки із вказівкою розмірності. Усі обрані параметри повинні бути обґрунтовані з позиції корисності й затребуваності їх для споживача. Якщо обрані для порівняння кількісні параметри не задані технічним завданням, то необхідно вказати посилання на розрахунки відповідного параметра у кваліфікаційній роботі й використовувану методику. А якщо ні, то використання такого кількісного параметра неприпустимо.

Результати зіставлення заносяться в таблицю. Якісні параметри - якісні характеристики аналога й розробки, виражені в балах по шкалі з 10 балів, значення яких установлюються експертним шляхом із застосуванням методу експертних оцінок.

Результати зіставлення заносяться в таблицю. Якісні параметри - якісні характеристики аналога й розробки, виражені в балах по шкалі з 10 балів, значення яких установлюються експертним шляхом із застосуванням методу експертних оцінок.

Значення встановлених якісних параметрів повинні бути обґрунтовані з позиції корисності й затребуваності їх для споживача.

Таблиця 3.1 - Можливий перелік критеріїв для порівняння

Кількісні параметри

Якісні параметри

Нові можливості

1. Швидкодія 2. Точність 3. Дальність дії 4. Надійність 5. Габарити 6. Кількість каналів 7. Маса

1. Зручність користування

2. Інформативність 3. Оперативність одержання результату.

4.Наочність

1. Автоматизація

2. Комп'ютеризація

3. Інтегральний підхід у роботі системи

4.Використання сучасних електронних засобів і засобів комунікації

Значення встановлених якісних параметрів повинні бути обґрунтовані з позиції корисності й затребуваності їх для споживача. Результати зіставлення заносяться в таблицю. Нові можливості - принципово нові корисні здатності, властивості, результати, які з'являються в процесі функціонування розробки. Вони є безперечними перевагами розробки й у порівнянні безпосередньо не беруть участь, тому що немає (і не може бути) методики для відповідної кількісної оцінки, що здобувається кожним споживачем корисності від використання нових можливостей і обліку її в інтегральному техніко-економічному показнику. Нові можливості повинні бути сформульовані так, щоб створювалася чітка і ясна вистава про те, які конкретні корисні здатності, властивості, результати здобуває кінцевий споживач. Розпливчасті описи не допускаються. Перелік нових можливостей заноситься в таблицю.