Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метода лб Гурин.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
229.38 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Харківський національний університет радіоелектроніки

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ПО ВИКОНАННЮ ЛАБОРАТОРНИХ РОБІТ

з дисципліни

" ТЕХНІКО - ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ІНЖЕНЕРНИХ РІШЕНЬ "

для студентів усіх форм навчання

напряму 6.05140 " Біомедична інженерія"

Електронне видання

Затверджено

кафедрою " Біомедичної інженерії"

Протокол № 10 від 24.12.2013 р.

Харків 2014

Методичні вказівки по виконанню лабораторних робот з навчальної дисципліни “Техніко-економічне обгрунтування інженерних рішень” для студентів за напрямом підготовки 6.05140 «Біомедична інженерія», галузі знань 0514 «Біотехнологія». [Електронне видання] / Упоряд. В.М. Гурін – Харків: ХНУРЕ, 2014 –25 с.

Упорядник В.М. Гурін

Рецензент: В.В. Кирій, канд. екон. наук, доц. каф. ЕК

Зміст

Вступ

4

1.

Тема лабораторної роботи. Маркетинговий підхід як метод економічного обгрунтування інженерних розробок.

4

1.1

Сутність маркетингового підходу

4

1.2

Прийняті умовності і допущення, мета завдання та структура лабораторної роботи

5

1.3

Пояснення до змісту лабораторної роботи

7

1.3.1

Обгрунтування необхідності та актуальності розробки

7

1.3.2

Обґрунтування вибору аналога для порівняння

8

1.3.3

Обґрунтування вибору критеріїв для порівняння

8

1.3.4

Вартісна оцінка аналога й розробки

10

1.3.5

Розрахунки порівняльної техніко-економічної ефективності розробки.

20

2

Методичне забезпечення та рекомендована література

23

2.1

Основна література

23

2.2

Додаткова література

24

3

Методичне забезпечення

24

4

Інформаційні ресурси.

24

ВСТУП

Методичні вказівки призначені для підготовки до виконання лабораторних робіт з дисципліни техніко-економічне обґрунтування інженерних рішень на привласнення академічній ступені «Фахівець» для студентів інженерних спеціальностей всіх форм вчення.

Техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) є невід'ємною частиною навчання студента і передбачено державними освітніми стандартами України. Лабораторна робота свідчить про опанування студентом знаннями і навиками економічної оцінки що приймаються їм інженерних рішень, а також здатністю застосовувати методи економічного аналізу в ході реалізації проектних рішень .

Виконання ТЕО передбачає вивчення і успішну здачу студентами інженерних спеціальностей в рамках учбових програм наступних дисциплін: «Економіка: макро- і мікроекономіка», «Економіка і управління приладобудівним підприємством», «Економіка, управління і маркетинг на підприємстві», «Організація і планерування виробництва» і ін.

Лабораторні роботи студентів інженерних спеціальностей по структурі і формі повинні задовольняти вимогам ІСО 5966-82 «Звіт про науково-дослідну роботу. Структура і правила оформлення», ЕСКД і ЕСТД. Об'єм звіту лабораторної роботи повинен складати не менш 2 листів машино пісного тексту .

У справжніх методичних вказівках запропонований маркетинговий підхід як метод економічного обґрунтування інженерних рішень. Методичні вказівки розроблені для студентів інженерних спеціальностей і адаптовані до розробки пристрою або системи приладобудівної галузі, хоча як загальний підхід можуть бути використані для інших спеціальностей і науково-дослідних розробок.

1 Тема лабораторной роботи. Маркетинговий підхід як метод економічного обгрунтування інженених розробок.

1.1 Сутність маркетингового підходу

Маркетинговий підхід до підприємницької діяльності полягає в наступному: 1) виявлення існуючих на ринку потреб;

2) визначення можливих шляхів і способів задоволення виявлених потреб (пропозиція ідей того чи іншого товару);

3) оцінка затребуваності і можливого попиту на пропонований товар, визначення ймовірних обсягів виробництва;

4) інвестиційна оцінка проекту комерційної реалізації товару, вартісна оцінка товару; 5) проектування і розробка відповідного товару (НДР і ДКР); 6) розробка системи збуту товару (системи товароруху);

7) встановлення ціни на товар;

8) розробка системи стимулювання збуту товару (системи просування). Зазначені етапи діяльності компанії мають чітко узгоджуватися з її місією і стратегією, а їх реалізація - вписуватися в систему стратегічного інноваційного менеджменту. Маркетинговий підхід як метод економічного обґрунтування інженерних рішень вимагає формування бачення й оцінок тих чи інших інженерних рішень у процесі проектування і розробки товару з позицій їх корисності та затребуваності для кінцевого споживача. При цьому товар і його технічні параметри розглядаються як певний набір споживчих властивостей, що задовольняють ті чи інші потреби споживача.

Технічні рішення розробок завжди обмежуються з одного боку доступністю технологій, наявністю ресурсів, об'єктивними обмеженнями фізичної природи, наявними знаннями, а з іншого боку - вартістю їх реалізації. Ціна технічної реалізації в цілому товару становить, таким чином, ціну задоволення потреби. Однак з позицій споживача важливим стає визначення не тільки ціни задоволення потреби одноразово, але і ціни її задоволення у часі (ціна експлуатації товару). Ці складові визначають ціну споживання товару, яка є головним економічним параметром розробки.

1.2 Прийняті умовності і допущення, мета завдання та структура лабораторної роботи.

Запропонований в цих методичних вказівках по техніко-економічного обгрунтування інженерних рішень підхід є лише імітацією реальної науково-конструкторської роботи і, в кращому випадку, може претендувати лише на ескізний проект дослідно-конструкторських робіт (ДКР). Це пов'язано з тим, що в ході виконання роботи студент неминуче стикається з так званої об'єктивної інформаційної невизначеності, обумовленої відсутністю необхідних і достовірних відомостей, яку в більшості випадків принципово вирішити не можна. Так, наприклад, технічні умови (ТУ) на розробку в більшості випадків штучні і нереальні, тобто не відображають сьогоднішні вимоги замовників і споживачів; технічні параметри розробки рідко відповідають пропонованим ТУ, так як розробка не доводиться до стадії створення досвідченого зразка і випробувань процедури ДКР; розробка здійснюється, як правило, без прив'язки до конкретного підприємства, конкретної технології, а економічні оцінки в ході проектування і розробки мають приблизний характер і ін. Це обумовлює при виконанні лабораторної роботи ухвалення ряду умовностей і допущень, які дозволять спростити реальні науково-дослідні та дослідно-конструкторські заходи і реалізувати поставлені перед студентом завдання. До числа таких умовностей і припущень можна віднести: - всі вихідні технічні умови на розробку достовірні і відповідають вимогам сьогодення; - студент володіє всією необхідною управлінської та маркетингової інформацією необхідною для виконання лабораторної роботи; - зустрічається інформаційна невизначеність дозволяться студентом із застосуванням методу експертних оцінок або з посиланням на джерела інформації; - студент при здійсненні оцінок виступає в якості єдиного експерта, підміняючи собою передбачену методологією групу експертів. Зміст звіту по лабораторній роботі, в загальному, вигляді повинен являти собою обґрунтування прийнятих інженерних рішень у вигляді розгорнутої відповіді на наступні взаємопов'язані питання: чому саме зараз впроваджувати запропоновану розробку у виробництво (здійснити її комерційну реалізацію) або, може бути, її впровадження не дасть очікуваного ефекту, (комерційна реалізація потерпить крах) і, тому краще залишити все як є? Мета лабораторної роботи: дати економічну оцінку доцільності впровадження (комерційної реалізації) розроблення з урахуванням сьогоднішнього стану ринку, розвитку науки і техніки, економічної і соціальної обстановки в суспільстві. Завдання лабораторної роботи:

1. Обґрунтувати необхідність і актуальність розробки.

2. Виявити споживчу функцію розробки і удовлетворяемую потреба. Оцінити можливий попит і необхідні обсяги виробництва.

3. Вибрати базу для порівняння (товар-конкурент, аналог) і обґрунтувати цей вибір. 4. Провести вартісну оцінку розробки та її аналога.

5. Порівняти технічні та економічні параметри розробки та її аналога. Розрахувати інтегральні техніко-економічні показники аналога і розробки, а також порівняльну техніко-економічну ефективність розробки. 6. Визначити заходи щодо товародвижению та просування розробки з метою підвищення ймовірності успішної комерційної реалізації проекту. Структура лабораторної роботи може бути, представлена у вигляді наступного типового плану:

1. Обґрунтування необхідності та актуальності розробки.

2. Обґрунтування вибору аналогу для порівняння.

3. Обґрунтування вибору критеріїв для порівняння.

4. Вартісна оцінка аналога і розробки.

5. Розрахунок інтегрального техніко-економічного показника аналога і розробки, розрахунок порівняльної техніко-економічної ефективності розробки. 6. Заходи щодо товародвижению та просування розробки.

7. Висновок.