Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Медіаосвіта та медіаграмотність

.pdf
Скачиваний:
689
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
2.41 Mб
Скачать

310

Частина ІV

щати вашу ідентичність, змушувати вас полюбити само- го себе».

Часто на екрані телевізора можна побачити людину в халаті та білій шапочці, яка розповідає про переваги чергової панацеї. Переважно ця людина звичайний актор або, в гіршому разі, фотогенічний менеджер піар- агентства. Але в поєднанні з білим халатом він створює помилкову реальність: глядач сприймає його слова як по- раду лікаря. Ще один варіант посилання на невизна- чений авторитет. Хто з нас не чув про те, що «науковці встановили», «фахівці стверджують». Подальша інформа- ція сприймається вже як встановлений факт, а з факта- ми сперечатися безглуздо.

Далі спрацьовує настанова, інстальована в нашу свідомість ще античними філософами: experto credіte — довіряй обізнаній людині. На це спрямована дія іншого мотивумотивуімітаціїтанаслідування. Процесперене- сення емоцій з події або людини на марку-спонсора часто називають «ефектом гало», або «ефектом німба». Саме за- вдяки йому здобули популярність великі та впливові сьо- годні торговельні марки. А 1895 року французький лікар Ле Бон у своїй роботі «Психологія мас» писав про те, що «натовп ніколи не прагне до правди, він відвертається від очевидного і воліє поклонятися омані, якщо тільки ома- на приваблює його». І далі Ле Бон продовжує: «Вивчення цивілізацій показує, що насправді лише дуже незначній купці обраних ми зобовязані всіма завойованими успіха- ми». І цих «обраних» повинні дуже чітко, практично непо- мильно «відчути» і вибрати рекламісти.

Один з найбільших прикладів бренд компанії «Найк» (Nіke). Звязавши себе з такими спортсменами, як Тайґер Вудс (професійний гольф) і Майкл Джордан (бас- кетбол), марка і сама «перейнялася» великим духом і зумі- ла зайняти домінантні позиції в своїй товарній категорії.

1998 року в журналі «Форчун» (Fortune) була опу- блікована стаття під назвою «Ефект Джордана», в якій стверджувалося, що участь останнього в рекламі компанії «Найк» принесла їй доходи в розмірі не менше 2,6 млрд. доларів. Споживачі оцінюють торговельну марку за прин- ципом: «Скажи мені, хто твій друг, і я скажу, хто ти».

Вплив медіа

311

Цікавий випадок, який знову-таки «працює» на «Найк», стався на Олімпійських іграх 1996 року в Атлан- ті. Компанія «Рібок» (Reebok) офіційно заявила про своє спонсорство і постачання спортивного взуття, і одягу на цей захід. Але на іграх усі помітили цікаву деталь: офі- ційні особи Олімпіади носили взуття і одяг від «Рібок», а ось спортсмени, як змовившись, віддавали перевагу кро- сівкам «Найк». Нікого, певна річ, не хвилює, хто офіцій- ний спонсор змагань, а хто ні. Зате всім цікаво, у взутті якої марки виступав американець Майкл Джонсон, який вперше в історії завоював золоті медалі в бігу і на 200, і на 400 метрів. А виступав він у кросівках «Найк» приміт- ного золотого кольору. Вони відіграли свою роль не тільки в забігах, але й ще раз, коли М. Джонсон після встанов- лення рекорду на 400-метрівці на знак вдячності передав їх своїм батькам. То був надзвичайно сильний в емоцій- ному плані момент, справжня знахідка для репортерів.

Іпротягом наступних 24 годин золоті «Найк» не сходили

зекранів телевізорів всього світу. Не дивно, що значна частина споживачів назвала олімпійським спонсором «Найк», а не «Рібок».

МетоюДж. В. Хілла, президента«Американтобакко», було знищення за допомогою «Лакі страйк» (Lucky Strіke) своїх кровних ворогів, марок «Честерфілд» (Chesterfіeld) та «Кемел» (Camel). Для цього він визначив річний бю- джет у 6 млн. дол. — на той момент рекордні суми на рекламу та піар. У цій гігантській кампанії Хілл думав про те, як зможе завоювати величезний потенційний ри- нок клієнтів жіночої статі. Він сам заговорив про «золоту жилу», що, буквально, під носом. В результаті зявилися гасла «Краще візьми «Лакі страйк», а не цукерку. Сигаре- ти знижують апетит, а отже, і вагу». Стрункі, добре скла- дені красуні гуляли по всій Америці, поширюючи девіз «Помірність, розумність і нічого сенсаційного», зрозуміло, разом з поширенням «Лакі страйк». Їхні тендітні фігурки говорили самі за себе. Заклик до помірності перетворив- ся в останній писк моди. Хілл вирішив ще інтенсивніше прориватися до поставленої мети й дозволити жінкам курити на вулицях. Е. Бернайз кинувся в нову сутичку. Необхідно було винайти нове гасло. Він запитав поради у своїх фахівців і на сигаретах зявився девіз «Факел свобо-

312

Частина ІV

ди». Сигарети, спочатку призначені для чоловіків, у ході емансипації були стилізовані під факел свободи. Десять акторок взяли участь у великодньому параді на Пятій авеню запалили факел свободи, довівши, що сигарети можна курити не тільки вдома, ... але й на вулицях.

Здавалося б, дія цього мотиву на свідомість спожи- вача безперечна. Проте й у нього є кілька умов, поперед- жають рекламісти, інакше його результатами можуть бути як заповітний німб, так і роги. Якщо фінансована люди- на, команда або подія викличуть з якої-небудь причини у споживачів негативну реакцію, то асоціативним ланцюж- ком їхнє ставлення пошириться і на вашу марку. Приклад

компанія «Пепсі» і її обличчя Майкл Джексон, якого в самий розпал рекламної компанії звинуватили в домаган- ні стосовно малолітнього хлопчика. Взагалі, «Пепсі» не по- щастило не один раз. Її обличчя Майкл Тайсон і Мадонна одночасно мали проблеми з власною репутацією.

Не пощастило також бренду «Кока-коли». Компанія опинилася в скрутному становищі, коли одна з найбіль- ших зірок спорту зявилася в штанах, прикрашених не- пристойними англійськими словами. Фу Мінся, чотирира- зова олімпійська чемпіонка зі стрибків у воду, зявилася на газетних фотографіях у білих штанах, на яких добре читалисятакісловаяк«сука», «істеричка», «секс», «випємо, затягнемося і займемося любовю» та різні лайки. Ситуа- ція ускладнилася тим, що спортсменка зявилася в цих штанах на прес-конференції в Ґуанджоу, присвяченій марці «Спрайт» компанії «Кока-коли».

Думаємо, не треба зайвий раз говорити, що цей мотив набув широкої популярності «на ниві» політичної реклами. Коли в процесі виборчої компанії ми бачимо «зі- рок» естради та кіно, які закликають нас голосувати за того чи іншого кандидата, знайте нами дуже майстер- но маніпулюють.

Відомо, що сексуальний інстинкт один з найсиль- ніших людських інстинктів. Ще 1904 року перший на- стінний календар «Колет», випущений найстарішої фір- мою з виробництва календарів «Браун і Байґлоу», довів, що зображення на календарях оголених жінок приносить солідний прибуток. До речі, це був один з перших кален- дарів із зображенням оголеної жінки. Тому ще один мо-

Вплив медіа

313

тив, який активно використовують рекламісти для мані- пуляції нашою свідомістю, — це мотив сексуальності.

Наведемо маленьку інформацію для довідки: за да- ними зарубіжних дослідників, образ напівоголеної жінки

найбільше запамятовується в підсвідомості, потім образ дитини і на третьому місці образ тварини. Чоло- вік у цьому списку перебуває на одному з останніх місць. Згідно з концепцією К. Юнґа, в людській душі наявна за- гадкова ділянка колективного несвідомого. Останнє це сховище спадкової памяті, закріплених тисячоліттями психічної еволюції образів і символів, звернення до яких викликає у людей одні й ті ж неусвідомлені асоціації. Ось деякі з них:

сигара символ мужності; авторучка фалічний символ для жінок і знак жі- ночого тіла для чоловіків;

гоління бороди символічна кастрація; шовк символізує таємний сексуальний порок;

суп асоціюється з навколоплідної рідиною і жіно- чим молоком; вир жіноча вагіна;

виноград родючість, достаток; метелик можливість подружнього щастя; бик родючість.

Ці символи використовувані повсюдно: від реклами йогуртів і кефіру до реклами автомобілів і компютерів.

Як приклад експлуатації цього мотиву можна на- вести одного гамбурзького торгівця, який не без підстави називає свою компанію «Домом 131 сорту пива». Він ро- бить відмінний бізнес, випускаючи до всього іншого ще й пиво з картинками. На етикетках намальовані красуні, у яких міні-деталь туалету легко зникає, якщо трохи по- шкребти зображення пальцем.

Щось подібне відбувається і з іншими послугами. Приміром, у столиці Угорщини відкрилася перша в країні перукарня-люкс, де в чоловічому залі пропонують, крім звичайних послуг, ще й стриптиз. Реклама новозаведен- ня відповідна: «У нас не дорожче у нас приємніше

Показовий приклад дії сексуального мотиву про- стежується в рекламі кави торговельної марки «Нескафе ґолд» (Nescafe Gold). Реклама витримана в дусі любовного

314

Частина ІV

роману, що дуже подобається британській публіці, а та- кож успішно перекладається на мови інших країн світу. На хвилі цього рекламного успіху «Нестл» (Nestle) поча- ла продавати збірники романтичної музики «Ґолд» (Gold), однойменну книжку з повним змістом любовної історії тощо. Всі ці заходи сприяють формуванню торговельної марки. Реклама «Гаґен даз» (Haagen Dazs) не була схожа на звичайну рекламу морозива: розкішна торговельна мар- ка демонструвалася в ексклюзивному оточенні. Ключо- вою цінністю марки була визначена чуттєвість. Коротко вона була виражена як «найвища з інтимних задоволень». У рекламі це виразилося в заголовку «Присвячується за- доволенню» і хтивих, майже еротичних ілюстраціях. Коли на ринок викинули морозиво під брендом «Гаґен даз», фірма вирішила побудувати рекламну кампанію на меді- азасобах нижньої лінії і не вдаватися до дорогої реклами. Як вказують Йохімсталер і Аакер, фірма зупинилася на такій стратегії, тому що вважала за краще мати спра- ву з цільовою аудиторією, а не з масовим споживачем. «Гаґен даз» відкрила мережу ексклюзивних кафе, де про- водилися презентації бренду під невсипущим контролем фірми. Одночасно з цим почалася рекламна компанія в недільних газетах, орієнтована на спосіб життя. Спо- живач дуже швидко усвідомив ексклюзивну й унікальну брендову пропозицію. Цей бренд підносив себе як уні- кальну здатність розслабитися й дістати втіху, тоді як конкуренти наголошували на дешевизні й смаку. Екс- клюзивність морозива підкреслювалася ексклюзивною ціною, приблизно на третину вищою, ніж у конкурентів. Цільовою аудиторією стали молоді пари. Образ молодої пари в кафе став ключовим у друкованій кампанії. Та- кий образ асоціювався з Міккі Рурком у фільмі «Девять з половиною тижнів»: морозиво стало сексуальним.

Закінчуючи цей пункт, поставимо собі питання: екс- плуатація мотиву сексуальності добре це чи погано? Це залежить від міри і контекстності його використання, а також від його естетичної та культурної спрямованості.

Ви вірите в дива? Дуже часто нам ставлять таке запитання, до того ж не тільки на Новий рік. Американ- ський психолог Е. Берн у своїй знаменитій роботі «Люди, що грають в ігри. Ігри, в які грають люди», писав, що для

Вплив медіа

315

гармонізації себе в навколишньому світі кожній особис- тості дуже важливо перебувати в різних его-станах, один з яких его-дитина. Саме цей стан, якнайкраще відкритий до творчості, прояву щирих емоцій, вираження почуттів. Саме в цьому стані людина щонайповніше виражає своє справжнє «Я». На прояв вищеописаних почуттів та емо- цій спрямована дія мотиву чуда в рекламі.

Критеріальними словами, які підкреслюють ефект цього мотиву, можуть бути: «магічний», «чарівний», «чудо- дійний», «казковий», «Ви не повіритетощо.

Як приклади дії цього мотиву на споживача мож- на навести такі факти. Наприкінці 50-х років одна не дуже велика італійська автомобільна фірма звернулася до французького піар-агентства Ф. Буара, щоб вивести свій автомобіль на французький ринок. А що йшлося про вельми обмежений бюджет, то агентство найняло каска- дера. У призначений день він спустився по Єлисейських полях до площі Конкорд, ведучи автомобіль на двох ко- лесах в похилому положенні. Сповіщені заздалегідь жур- налісти прибули, щоб встигнути зробити унікальні фото- репортажі: автомобільний трюк на тлі Тріумфальної арки дійсно вартий того, щоб бути відображеним. Доскона- лість виконання «спуску» по полях на двох колесах мала свідчити про технічну досконалість машини, а наявність французьких символів Тріумфальної арки і Єлисей- ських полів за задумом експертів агентства, сенсибилі- зувати місцеву клієнтуру.

Ось ще один приклад. У Лондоні побудували жит- ловий комплекс. Але реклама в пресі чомусь не виклика- ла інтересу в покупців. Тоді будівельна компанія взяла в оренду баржу, поставила на неї макет цього комплексу і почала його возити по Темзі (якщо не гора йде до Маго- мета ...). Люди почали приїжджати навіть з околиць, щоб подивитися на баржу креатив спрацював. Писали, що квартири продали миттєво.

Для доказу плавності ходу нової моделі автомобіля в рекламному ролику контейнер з їдкою кислотою по- містили на дороге хутряне манто, кинуте на сидіння. В іншому ролику на переднє сидіння поставили патефон з платівкою, завели його, і музика спокійно лилася, поки машина розвивала нормальну швидкість. У третьому

316

Частина ІV

відомого футболіста Барта Старра перукар голив у рухо- мому автомобілі. У найвідомішому з усіх рекламних ро- ликів агентств на кіноплівку зняли віртуозного ювеліра, який демонструє своє мистецтво гранувальника алмазів в автомобілі, що рухався по дуже вибоїстих дорогах. У потішній пародії на цей ролик ювеліра замінив рабин, який готується вчинити над немовлям обряд обрізання в автомобілі, що їхав в дощову погоду поганими сільськими дорогами.

Отже, привернення уваги споживача через містику й легенди, міфи та рекламні «фокуси» — вельми поширені форми впливу на свідомість і підсвідомість споживача.

Досить дієвий мотив для споживача, який змушує його купити мотив комфорту. Він належить до чис- ла сенсорно найвпливовіших мотивів, тому що змушує (запрошує) до тісної взаємодії з товаром на етапі вибо- ру споживача. «Метод цуценяти» або «На спробуй

інші найменування цього мотиву. Якщо покупець ви- бирає плаття, то він думає, чи буде воно мятися, чи не буде тканина парити влітку або «колоти». Якщо взуття, то воно, тим більше, повинно бути зручним. «Взула й забула»

памятаєте? Якщо будинок, то теплий і затишний.

Критеріальними словами цього мотиву можуть бути: «затишний», «теплий», «мякий», «комфортний», «зручний», «його (її) не відчуваєш». «Люди звертаються до логічних фактів уже після купівлі, й тільки для того, щоб виправда- ти свій вибір у власних очах. Саме тому треба памятати про емоційний чинник», — попереджають рекламісти. І далі вони наставляють: «Ваша пропозиція стане набагато сильнішою, якщо вона продемонструє здатність товару (послуги) користуватися ним (нею) в емоційно зарядже- ній ситуації: надійність і зручність сумки в умовах ба- зарної штовханини; «затишок і тепло, а на вулиці непри- ємно й бридко якщо ви продаєте обігрівач; яскравість і водостійкість косметики в критичних умовах; якість лаку для волосся в туман і сирість».

Дія мотиву значно збільшується, якщо нас наче «за- лучають» в процес взаємодії з товаром ще на етапі його виготовлення. Коли ми «присутні» (беремо участь) в про- цесі виготовлення шоколаду, пива, кондитерських виро- бів, то вони вже за визначенням наші, рідні. Ми просто

Вплив медіа

317

зобовязані їх купити і спробувати. «Ефектом вкладеної дії» називають цей рекламний акт фахівці в галузі ство- рення реклами.

З мотивом комфорту рекламісти досить часто ви- користовують мотив розваги, як ще один потужний сен- сорний фактор впливу на психологію та фізіологію спо- живача. Люди дуже емоційні справедливо вважають рекламісти. Вони радо згадують свої розваги, хвилини відпочинку й веселощів. Згадайте, як мрійливо вони зво- дять очі до неба, розповідаючи про те, як вони провели вихідний день або відпустку. Мабуть, найефективніший метод продажів той, коли описується, що товар може за- безпечити гарний психологічний стан людини і задоволь- нити її особистісні потреби, — вважають фахівці в галузі створення реклами. У рекламі часто підкреслюють, що ви не просто отримуєте добрий продукт, а й самі стаєте кращими. Певні культурні символи в рекламі виклика- ють у глядачів теплі почуття, і вони переносяться на ре- кламовані товари, як того очікує творець реклами. Наше завдання, закликають рекламісти, вихопити ці емоції і «приклеїти» до них рекламований товар.

Як приклад можна навести рекламу пива «Міллер». Спочатку зображують чоловіків, які працюють у поті чола, потім їх же, але після роботи з кружками або пляшками пива «Міллер». Згадайте також рекламу пива «Клінскоє». Символами, які розбурхують дію цього моти- ву, можуть також бути: хлопчик і його собака, бабуся, яка пече яблучний пиріг, зображення національного прапо- ра, повернення членів сімї додому тощо.

Отже, коли в кадрі кліпу зявляються відпочиваль- ники, пляж або лижна база, зображується домашня ве- чірка, все це викликає в памяті й уяві людей передчуття або спогад про свято і починає асоціюватися з рекламо- ваної річчю. Так поступово цей продукт з рекламного кліпу робиться інтегральною частиною діяльності та, що ще важливіше, складовою частиною почуттів, з цією ді- яльністю повязаних.

Безперечно, одне з найсильніших позитивних пере- живань спогад про свою сімю і про час, який ми про- водимо в компанії рідних і близьких. Ці почуття досить

318

Частина ІV

вдало експлуатує інший мотив рекламного впливу мо- тив сімейного добробуту.

Узвязку з цим варто згадати суббренд «Соні» (Sony),

зйого продуктом «Мій перший «Соні»» — квінтесенцією електроніки, розрахованої на дітей. Успіх цього бренду підштовхнув й інші компанії до випуску дитячих товарів. Вони мають молодіжний дизайн, але за якістю не посту- паються продукції для дорослих, на відміну від товарів інших виробників. Виховуйте своїх споживачів з дитин- ства ось декларована цінність і мета цього мотиву.

Фірма «Мак-Вітіз» (McVіtіes) просувала свій бренд печива «Джаффа кейкс» (Jaffa Cakes), пропонуючи від- відувачам сайту віртуальні іграшки «тамагочі». Така по- літика була спрямована на встановлення контакту з ці- льовою аудиторією 10-15-літніми підлітками. Покупці могли завантажити персонажів у свій компютер, грати

зними, навчати, тренувати і годувати. Інтерес підтри- мувався через появу на сайті фірми нових персонажів, що володіють новими характеристиками. Цих звіряток потрібно було годувати віртуальним печивом «Джаффа кейкс», а це означало, що споживач буде знову і знову повертатися на сайт «Мак-Вітіз». Подібні цінності експлу- атують і наші вітчизняні бренди. Наприклад, пивні брен- ди «Рогань» і «Оболонь», які випускають газовані напої для дітей, молочний бренд «Галактон» з його дитячої лінійкою сирків та йогуртів тощо. Дія цього мотиву зрозуміла. Ми зацікавлені в тому, щоб оточення добре до нас ставилися, але особливо важливе для нас позитивне ставлення на- ших рідних і близьких. Тому практично завжди, купуючи той чи інший товар, ми думаємо, який корисний він буде для моєї родини, для моїх дітей. «Знайдіть ключ до серця дитини, вашого покупця і він (покупець) буде з вами навіки!» — справедливо закликають рекламісти.

Мотив страху, на думку рекламістів, — найстраш- ніший мотив, який діє на підсвідомість споживача. Бо відомо, що є два типи людей: що мотивують «До» і «Від». Різницю між ними можна добре показати на прикладі ре- клами.

Людям, що мотивують «До», для купівлі необхідно створити уявлення прекрасного майбутнього після скоєн- ня «неприємної» (витрати грошей на покупку) дії:

Вплив медіа

319

Залишковий Kaіff зробить ваше життя щасливим!

Ви хочете мати красиве та здорове волосся? Купуй- те шампунь Mіlo!

Якщо ви покладете гроші в НАШ БАНК, то будете отримувати по 110% прибутку щомісяця!

Одним словом, люди, які мотивують «До», добре уяв-

ляють, що вони хочуть отримати, це їх приваблює і тягне до себе. І що приємніше і прекрасніше «це», то сильніша їхня мотивація. Саме тому в рекламі так багато описів достоїнств пропозиції, найчастіше досить нереальних:

тільки наш товар зробить вас абсолютно щасливими;

лише жуючи жувальну гумку «Rezіna» ви будете мати білі гарні зуби.

Людям, що мотивують «ВІД», для сильної мотивації

потрібне створення чогось жахливого, і що сильніше воно жахатиме, то сильніше буде мотивуватися людина цього типу. Ці люди зазвичай чудово уявляють, чого потрібно уникати, але те, чого вони хочуть досягти, їм визначити важче. Жахливий карієс або не менш разюча для уяви поява лупи, що призводять, за уявленнями творців ре- клами, мало не до передчасної смерті, — досить харак- терний приклад цього. Запропоновані вище рекламні гасла, спрямовані на мотиваторів «ВІД», виглядатимуть приблизно так: «Як тільки ти співаєш, у тебе починає їжа розкладатися і це призводить до карієсу», — приблизно так лякає нас реклама жувальної гумки «Орбіт».

Найприйнятніше в цьому контексті використан- ня такої рекламної стратегії, як «проблема розвязання», одного з найефективніших методів реклами. Основний акцент тут роблять на позиціюванні товару не як засо- бу для задоволення тієї чи іншої потреби, а як способу розвязання важливої проблеми, усунення тієї чи іншої загрози. Аналогічно, в конкретних реалізаціях реклами акцентують не на основних функціях товару, а на його ролі в «усуненні проблеми чи загрози». Як приклад мож- на навести позиціювання зубної пасти, яка може усунути карієс (зубна паста «Бленд-а-мед» (Blend-а-Med)), бактерії (мило «Сайфґард» (Safeguard)), лупу (шампунь «Нізорал»).

Для посилення ефекту цю конкретну проблему не- рідко «розширюють» до серйознішої загрози. Так, кон- кретні проблеми нерідко замінюють на загрозу здоровю,