Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Медіаосвіта та медіаграмотність

.pdf
Скачиваний:
689
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
2.41 Mб
Скачать

270

Частина ІV

зникає, бо дитина не задумується про те, що буде там, по- переду і потім. Виходячи з цих досліджень, ми вважаємо, що під впливом екранних медіа відбувається трансформа- ція часової єдності часопростору життєвого світу глядача, яку можна назвати тенденцією «без потім».

Життєвий світ особистості, в якому переважають тенденції «не тут» і «без потім», — ось результат стихійно- го і безконтрольного медійного впливу. Такий своєрідний віртуальний робінзон, життєвий світ якого ізольований від фізичної й соціальної території існування і позбавле- ний майбутнього часу.

Особливо небезпечними можуть стати парасоці- альні стосунки дружби та закоханості, якщо вони замі- щають і витісняють реальні стосунки. Виконуючи ту ж функцію у життєвому світі особистості, парасоціальні стосунки перетворюють його на замкнуту робінзонаду з ілюзією щастя. Коли дитина живе життям свого кумира, це утруднює розвиток реальних міжособистісних сто- сунків. Коли дівчинка вперше закохується в ідеального медіаперсонажа, це може ускладнити вибір реального партнера й побудову реальних стосунків, які швидше за все не відповідатимуть ідеальному зразкові.

Висновок: медіа мають значний вплив на сферу стосунків при становленні особистості, задаючи зразки і провокуючи парасоціальні стосунки, що здатні породжу- вати додаткові психологічні проблеми.

Проблема медіанасильства та зростання агресії

Поняття «медіанасильство» сьогодні застосовують для характеристики певних жанрів, окремих сцен і ха- рактеру взаємодії в комунікаційному процесі. Виокрем- люють декілька видів медіанасильства:

контактне фізичне насильство (зображення ударів, ляпасів, штурханів тощо), озброєне насильство (із застосуванням вогнепаль- ної, тупої або різальної зброї), насильство проти злочинців, фізичні тортури, воєнне насильство.

Вплив медіа

271

До медіанасильства відносять також зображення погроз фізичного насильства та психологічне насильство

коли люди піддаються публічному приниженню. Вплив сцен насильства, представлених у медіа

(фільмах, іграх тощо) — тема, яка найчастіше потрапляє в епіцентр громадського обговорення. Починаючи з 1920- х років, проведено тисячі наукових досліджень, покли- каних виявити закономірності впливу медіанасильства, розроблено різні теорії, які пояснюють механізм впливу переглянутих схем насильства на розвиток особистості. Можна виділити основні наслідки експозиції (демонстру- вання) сцен насильства на розвиток особистості: іміта- ція, яка збільшує частоту насильницьких дій у реальному житті під впливом медіа; агресія формування особис- тісних рис глядача, схильного до насильницьких дій; за- лякування відчуття страху і зростання тривожних ста- нів, які пригнічують розвиток особистості.

Загалом медіаконтент рідко має прямий і окремий вплив на наші дії. Ми скоріше дістаємо від медіа мен- тальні враження поняття, переживання, які змішу- ються з усіма іншими поняттями, нормами, цінностями, переживаннями, здобутими в нашому досвіді з багатьох джерел (сімї, школи, спілкування з однолітками тощо). Власний досвід і враження інших людей із безпосеред- нього оточення зазвичай виявляються вагомішими, ніж враження, здобуті з медіа.

Імітація. Є багато досліджень, у яких показано: зо- браження насильницьких дій у фільмах і телепрограмах може призвести до їх наслідування глядачами, особливо маленькими дітьми. Батьки також наводять багато при- кладів, як діти повторюють у своїх іграх окремі елементи телепередач, зокрема й побачені на екрані насильницькі дії. Більше діти схильні їх імітувати в іграх. Сцени на- сильства, зображені в мультфільмах або з боку тих пер- сонажів, з якими дитина не може себе ідентифікувати, мають менший потенціал для наслідування. Підлітки також схильні імітувати побачені в телесеріалах нові та яскраві форми взаємодії між угрупованнями однолітків (банди, бригади, кліки називаються телевізійними іме- нами, переймаючи зовнішні ознаки і повади, зокрема й кримінального забарвлення). Проте опозицію цим спо-

272

Частина ІV

стереженням складають потужні національні досліджен- ня історії життя американських злочинців і девіантних підлітків. Звязку між експозицією медіанасильства (і на- віть схильністю дивитися жорстокі сцени) і злочинами не виявлено. Набагато впливовіші чинники, за наявністю яких можна передбачити можливість кримінальної пове- дінки, — алкоголізм і наркоманія батьків, які призводять до недоглянутості та занедбаності дитини; низький освіт- ній рівень і бідність батьків, що заважає їм виконувати відповідальне батьківство; кримінальна ситуація в місці проживання, членство в кримінальних підліткових і мо- лодіжних угрупованнях тощо. Проведені в Радянському Союзі дослідження біографії злочинців, засуджених за особливо жорстокі злочини, дали змогу виокремити об- ставини, які сприяють формуванню жорстокості як риси особистості: байдужість до дитини з боку найближчих людей. Навіть насильство, вчинене проти дитини, не так прямо було повязане з формуванням жорстокості. А от коли дитина весь час відчувала, що вона нікому не по- трібна, наче й не існує зовсім, тоді формується жорсто- кість, яку людина не усвідомлює як щось особливе, не відчуваючи ніякої провини за неї.

Агресія. Найдосліджуваніша гіпотеза що медіа- насильство викликає зростання агресії у глядача має значну кількість теорій.

Терміном «агресія» позначають будь-яку довільну дію з наміром спричинити емоційну, фізичну, психоло- гічну або соціальну шкоду іншим. Актами агресії вважа- ють завдання ударів, обзивання, крики, розповсюджен- ня чуток, приставання, тикання, кидання речей тощо (якщо це відбувається не випадково). Є три основні типи агресивної поведінки: фізична, вербальна, агресія в сто- сунках (конфронтація, вилучення, цькування). Крім агре- сивної поведінки, виділяють агресивні емоції, агресивні риси особистості, агресивне мислення тощо.

Можна виділити три позиції: «драматичних» при- хильників ідеї спричинення агресії медіанасильством (доводять наявність прямого впливу медіанасильства на розвиток агресії глядача), «опозиціонерів» (стверджують, що прямого впливу немає, або він дуже слабкий і обме- жений багатьма обставинами) і «раціоналізаторів», які зо-

Вплив медіа

273

середжуються на вивченні умов і обставин, які можуть посилити чи послабити негативний вплив.

Єдосить багато підтверджень, здобутих за різними схемами досліджень (кореляційних, експериментальних, лонгитюдних), які доводять: перегляд сцен насильства впливає на формування агресії. Механізми пояснення цього впливу охоплюють короткотривалу і довготривалу перспективу впливу.

Класичний експеримент із вивчення впливу насиль- ства будується так: випадково відібраних дітей ділять на дві групи, одній демонструють короткий фільм зі сцена- ми насильства, а іншій фільм без насильства. Після перегляду спостерігають за взаємодією дітей між собою, фіксуючи частоту агресивних дій. Порівняння цих двох груп дітей, які дивилися різні фільми, показує: діти, які дивилися фільм з насильством, частіше вчиняють агре- сивні дії, ніж діти з іншої групи.

Інший експеримент: після демонстрації фільмів (з прямою фізичною агресією, непрямою агресією в сто- сунках і без агресії) оцінюють непряму агресію учасни- ків їм пропонують оцінити учасників і запропонувати (умовно) якусь кількість грошей кожному як винагороду за експеримент. Виявлено, що після фільмів зі сценами агресивних дій (і прямої, і непрямої форм) стає більше негативних оцінок і пропонують платити менше грошей іншим учасникам.

Єдві найвпливовіші теорії, які пояснюють механізм впливу екранного насильства на зростання агресивності глядачів у короткотривалій перспективі (безпосередньо післяперегляду):теоріякогнітивногопраймінгу[Berkowitz, 1984] і теорія перенесення збудження [Zillmann, 1991].

Сприймання екранного насильства може активізу- вати набір асоціацій, які повязані з агресивним мислен- няміемоціями, тобтостворюютькогнітивнийпрайм(пер- шість), певну інтерпретаційну схему. Надалі цей прайм діє як фільтр, який викривляє подальше сприймання: агресивна схема інтерпретації подій стає легше активізо- ваною. Наприклад, одна дитина випадково штовхає іншу (якщо не було наміру штовхнути, це не була агресивна дія), але під впливом активізованого прайму перша дум- ка, яка впадає в голову: «це він спеціально мене штов-

274

Частина ІV

хнув, потрібно дати здачі», а відповідно, зростає частота агресивних дій.

Вагомий механізм, що пояснює здобуті результати експериментів, — фізичне та емоційне збудження під впливом перегляду насильницького контенту. В експе- риментальних умовах після демонстрації фільмів зі сце- нами насильства групі дітей і підлітків різко (і статис- тично значуще) зростає кількість сутичок (штовханини, торкань, задівань). Це повязано з тим, що при збуджен- ні зростає потреба в рухах, а відповідно, й імовірність перетину рухових траєкторій на фізичному рівні в гурті людей. Механізмом збудження пояснюється збільшення фізичної агресії під впливом поєднання насильницьких та еротичних сцен, від яких збудження зростає, а підлі- ток іще не має досвіду усвідомлення і регулювання своїх відчуттів (не може розпізнати сексуальне збудження за внутрішніми тілесними відчуттями, не може відрізнити один тип збудження від іншого, не виробив ефективних способів опанування цими відчуттями).

Проведені в Америці та Європі у 1980-х роках до- слідження впливу побаченого теленасилля на агре- сивність поведінки підтвердили: звязок є. Дівчат- ка і хлопчики всіх вікових категорій, які дивляться сцени телевізійного насилля, агресивніші, ніж ті, хто обирає такі сцени не дивитись. Особливо силь- ний цей прямий звязок у дітей молодшого шкіль- ного віку, а в підлітків він посилюється тоді, коли в телеформаті сцени насильства поєднуються з еротикою. Ця закономірність виявлена і для впли- ву відео-, компютерних ігор та ігор на мобільних телефонах.

У довготривалій перспективі вплив медіанасиль- ства на агресію глядача забезпечують інші механізми, описані теоріями соціального навчання [Bandura, 1977] і

десенсибілізації [Harrison & Cantor, 1999].

Спостерігаючи за соціальним світом, дитина мимо- вільно навчається. У цьому процесі навчання під впли- вом медіанасильства в глядача формуються особливі со- ціокогнітивні структури:

Вплив медіа

275

інтерпретаційні схеми (картини світу як ворожого, від якого потрібно захищатися); агресивні сценарії розвязання соціальних проблем

(шаблонні історії, які зберігаються в памяті й нала- штовують діяти певним чином); нормативні уявлення (про прийнятність агресії як певної норми в суспільстві).

Усі ці структури формуються під впливом багатора- зового спостереження за сценами насильства, коли люди- на не усвідомлює процесу навчання. Що більше людина вірить, що зображене в медіа насильство реальне, прав- диве, то більше діють механізми соціального навчання. Що більше глядач впізнає в зображеній ситуації свої об- ставини життя і в зображених героях себе, то дієвіши- ми стають соціальні уроки, взяті з медіа. Усвідомлення механізмів соціального навчання (доступне старшим, але не досяжне маленьким дітям) може кардинально змінити наслідки медіанасильства. Дружнє спілкування з дорос- лим з приводу побаченого може внести ключові зміни в соціокогнітивні новоутворення і перервати дію небажа- них впливів.

Теорія десенсибілізації (зменшення чутливості) про- понує інше пояснення механізму довготривалих наслід- ків медіанасильства. Десенсибілізація це зменшення психологічної реактивності на насильство при спостере- женні за ним чи його уявленні, тобто воно перестає бути таким неприємним для людини, яким було раніше. Не- гативні емоції перешкоджають думати, фантазувати про насильство і виконувати агресивну дію. Коли людина ба- чить багато насильства, вона стає до нього байдужішою, негативні емоції вже не перешкоджають. Зявляється враження, що насильство це норма, раз воно так час- то трапляється.

Найперше лонгитюдне дослідження впливу меді- анасильства на агресію глядачів розпочато 1960 року в Америці з 856 хлопчиками дошкільного віку. Виявилося, що хлопчики, які дивились теленасилля, статистично від- різнялися за рівнем агресивності й антисоціальної пове- дінки навіть 10 років по тому, коли стали випускниками школи.

276

Частина ІV

Перше міжнародне лонгитюдне трирічне досліджен- ня проведено у 80-ті роки в США, Нідерландах, Фінляндії, Польщі, Ізраїлі. В ньому взяли участь 7-8 річні хлопчики й дівчатка, яких спостерігали до 11-річного віку. Перегляд телевізійних сцен насильства першокласниками дав змогу передбачити їхню більшу агресивність через 3 роки (і для дівчаток, і для хлопчиків). Проте закономірність не під- твердилась у Нідерландах, не була значущою для дівчаток Фінляндії і США, а в Польщі не підтвердилася для хлоп- чиків. У Ізраїлі звязок медіанасильства і агресії виявлено тільки серед міських дітей. Отже, виявлені звязки не були сталі, тобто не проявляються для всіх глядачів. Це під- штовхнуло до дослідження тих чинників, які впливають на звязок між медіанасильством і агресією глядачів.

В одному з перших шведських експериментальних досліджень впливу сцен медіанасильства у вечір- ніх програмах на дітей виявлено: якщо, подивив- шись передачу, дитина відразу лягає спати, в неї формується агресивна поведінка. Якщо ж дитині дати після мультика погратися чи порозмовляти, агресивність не формується.

Для того щоб оцінити вплив сцен насильства на роз- виток особистості, важливо враховувати не тільки наяв- ність зображених подій, але й певні їхні характеристики та супровідні обставини насильницьких дій контекст медіанасильства.

Дослідження показали, що діти віком від семи ро- ків уважають фізичне насильство в мультфільмах та ані- маційних фільмах менш вірогідним, а отже, не сприйма- ють його так само серйозно, як насильство в продукції з участю реальних людей. Крім того, доведено, що в муль- тфільмах насильство має менший вплив з боку страху й агресії на дітей віком від семи років. Діти до семи, дій- сно, сприймають насильство в мультфільмах серйозно, тому що вони ще не в змозі правильно розрізняти його тут і в реалістичних фільмах. Однієї сцени насильства може бути досить, щоб зробити продукт не придатним для маленьких дітей.

Вплив медіа

 

 

277

Вплив контексту медіанасильства

 

Контекст медіанасильства

Результати впливу

Реалістичність зображення на-

Імітація,

збільшен-

сильства, його правдоподібність,

ня агресії і змен-

можливість відтворення, підси-

шення

чутливості

лення враження спеціальними

(десенсибілізація)

графічними прийомами (напри-

 

 

 

клад, затримка руху, фіксація зо-

 

 

 

браження тощо)

 

 

 

Важкість насильства, до якої міри

Збайдужіння до на-

демонструються наслідки насиль-

сильства,

захисна

ницьких дій (кров, серйозні пора-

втрата чутливості

нення чи травми, каліцтво)

 

 

 

Схвалення насильства, позитив-

Легше

ідентифіку-

на оцінка приємність героя, який

ватись із насильни-

вчиняє насильницькі дії, зобра-

ком і повторювати

ження насильства приємним і за-

дії

 

 

хопливим, нема негативної оцінки

 

 

 

насильству

 

 

 

Виправданість насильства, коли є

Узвичаєння насиль-

законні підстави для його скоєн-

ства,

перетворення

ня, наприклад, щоб запобігти сти-

на суспільну норму

хійним лихам або врятувати без-

 

 

 

невинні жертви

 

 

 

Винагороджене або не покаране

 

 

 

насильство

 

 

 

Норвезькі медіапедагоги дійшли висновку: дити- на, яка має добрі стосунки з батьками, одноліт- ками та іншими людьми, коли нема насильства ні в її найближчому середовищі, ні в ідеології суспіль- ства, живе у безпечних соціальних обставинах, любить школу, не має фрустрації від неможливос- ті задовольнити потреби та й інших причин для агресії така дитина, найімовірніше, не стане агресивнішою від контактування з медіанасиль- ством.

Висновок: проблема впливу медіанасильства на розвиток особистості не має однозначного розвязку, про-

278

Частина ІV

те відкрито достатньо багато орієнтирів, що пояснюють причини таких впливів, виявлено чинники, які збільшу- ють або зменшують ризик негативного впливу. Тому до- рослі вже досить підготовлені для відповідального регу- лювання експозиції медіанасильства на дитину.

Практичні поради

Що можна протиставити ймовірним негативним впливам

Регулювання медіаекспозиції та медіаконтенту

Бажану експозицію скільки часу дивитися теле- візор, сидіти в інтернеті визначають індивідуально з урахуванням загальних вікових орієнтирів, фізичного та психологічного стану, мети і бюджету часу, інших життє- вих обставин.

Варто бути поінформованим про медіаконтент, з яким контактують діти.

Варто обмежувати потенційно шкідливий для дітей відповідного віку медіаконент, про який можуть повідо- мити спеціальні позначки НІКАМу: сцени насильства, жахи, еротичні сцени та статеві взаємини, зображення дискримінації, наркотиків, брутальна мова. Про систему позначокдлявідео- такомпютернихігорможназнайтиін-

формацію на сайті http://www.pegi.info (Панєвропейська гейм інформація).

Ризики від перегляду еротичних сцен різні для ма- лих дітей і підлітків. Зовсім малі діти можуть хибно зро- зуміти такі сцени як насильство і боятися, діти 8-12 років часто відчувають себе ніяково, незручно, коли бачать зо- браження сексу й іншу інтимну поведінку. Підлітки праг- нуть інформації про секс, бо в цей час формується їхня сексуальна ідентичність, вони активно пізнають себе. На жаль, зображення сексу в медіа дуже далеке від реаль- ності й може дати хибні уявлення, що завдадуть шкоди. Крім того, цілком можливо, що деякі підлітки перебува- тимуть під впливом медіа та приймуть сексуальну пове- дінку раніше, зокрема збочену сексуальну.

Під дискримінацією розуміють будь-яку поведінку (зокрема, висловлювання), коли окремі групи населення зображені як нижчі, чи то за ознакою раси, релігії, кольо-

Вплив медіа

279

ру шкіри, статі, національності, чи етнічної належності. Можливий шкідливий вплив дискримінації в аудіовізу- альних медіа те, що діти починають вважати такі дії нормальними.

Можливий шкідливий вплив від зображення про- цесу виготовлення, використання важких наркотиків (наприклад, героїну, кокаїну) і зловживання легкими наркотиками (гашишем, марихуаною) та алкоголем в ау- діовізуальній продукції в тому, що діти сприймають це як нормальне явище. Якщо таке використання показано в позитивному світлі, діти та підлітки можуть навіть бачи- ти його як варте наслідування.

Багато прикладів брутальної мови, зокрема нецен- зурної лайки медіаперсонажів, надають змогу дітям себе ідентифікувати й наслідувати таку поведінку.

Правила користування медіа

Важливо, щоб правила були. Навіть якщо правила не досконалі це краще, ніж ніяких. Якщо дитина по- рушує чинні правила, вона перебуває в іншому стані (на- пруженішому, настороженішому) — цей стан сам собою має профілактичний ефект.

Найдієвіші правила які мають розгалужену сис- тему санкцій за їх невиконання (за маленьке порушення

маленьке покарання, за більше й покарання більше). Дитина все одно інколи порушує правила, якщо їй відомі санкції вона це робить свідоміше.

Доведено, що найкраще дотримуються тих правил, у створенні яких людина брала участь. Відчуття причет- ності до створення правил зменшує спротив.

Добре, якщо правила взаємні створюються не лише для дитини, а для всієї сімї. Найкраще впливає на виконання дітьми правил те, що їх виконують і батьки.

Варто час від часу переглядати правила, щоб вони найбільше враховували інтереси учасників спільного до- говору про використання медіа.

Ефективні способи спілкування з дітьми щодо медіа

Ефективним буде таке спілкування, коли дитина вільно може спитати про те, що її дійсно зацікавило в побаченому, розказати про те, що її схвилювало, висло-