Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

319_Лекции по ядерной физике 1_7

.pdf
Скачиваний:
18
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
984.61 Кб
Скачать

магічних ядер, острова ізомерії, правила добору для β-розпаду й ін. За допомогою оболонкової моделі досягнуті такі успіхи: отримані правильні значення спінів для деяких ядер; пояснені обертальні рівні в несферичних ядер, що відносяться до середини заповнення оболонок; пояснені коливальні спектри деяких ядер; отримана краща згода між розрахунковими й експериментальними значеннями магнітних моментів ядер. Однак межі застосування моделі ядерних оболонок дуже обмежені: вона дозволяє пояснити явища, що відносяться до деяких властивостей сферичних ядер (головним чином легких) в основному і слабкозбудженому станах. Але навіть і в цій області спостерігаються розбіжності моделі з експериментом. До того ж ця модель, наприклад, не дає задовільного пояснення поведінці сильнозбуджених ядер. Оболонкова модель зовсім непридатна для опису несферичних ядер. Вона дає абсолютно неправильні значення квадрупольних електричних моментів і навіть спінів цих ядер.

Причини недоліків оболонкової моделі варто шукати в тих припущеннях, що були покладені в її основу (сферична симетрія потенціалу, відсутність взаємодії між нуклонами).

71

Навчальне видання

Пустинникова Ірина Миколаївна

Лекції з ядерної фізики (для студентів фізико-технічного факультету) (частина 1)

Редактор:

Т. О. Важеніна

Технічний редактор

Т. О. Важеніна

Підписано до друку 15.08.2012 р. Формат 60 х 84/16. Папір офсетний.

Друк – цифровий. Умовн. друк. арк. 4,63 Тираж 50 прим. Зам. № 319

Донецький національний університет 83001, м. Донецьк, вул. Університетська, 24. Свідоцтво про внесення суб’єкта видавничої справи до Державного реєстру

серія ДК № 1854 від 24.06.2004 р.