Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новая методичка ЗП.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
423.42 Кб
Скачать

5. Організація самостійної роботи студентів

Самостійна робота студентів з навчальної дисципліни «Земельне право» є позааудиторною формою організації навчального процесу.

Самостійна робота студентів полягає в поглибленні знань, умінь та навичок самостійної організації наукової роботи із земельного права та набуття професійних навичок з вирішення спірних ситуацій в сфері земельних процесуальних відносин.

Для виконання самостійної роботи підгрупи студентів кожної академічної групи отримують фабулу учбової справи або складають її самостійно. Самостійно складена фабула справи повинна бути затверджена викладачем. Фабули учбових справ розміщуються у навчально-методичних матеріалах (електричні або друковані) із дисципліни або затверджуються на засіданнях кафедри перед початком вивчення дисципліни. Фабули учбових справ можуть бути розміщені на порталі факультету в учбових матеріалах для студентів кафедри господарського права.

Під час виконання самостійної роботи студенти складають пакет документів, необхідних для рішення учбової справи (зразки документів, що підтверджують усі факти, про які йде мова у справі; зразки документів, що підтверджують права учасників тощо).

Самостійна робота студентами оформлюється відповідно до Методичних рекомендацій з організації самостійної роботи з курсу „Земельне право” для студентів денної форми навчання спеціальності „Правознавство” / Сост. А.Г. Бобкова, Н,В. Черкаська, Т.С. Нестеренко, Донецьк: ДонНУ, 2003. - 16 с.

Фабули учбових справ для виконання самостійного роботи обираються викладачем із збірника, який є окремим методичним забезпеченням навчальної дисципліни «Земельне право».

Самостійна робота студентом виконується на протязі вивчення навчальної дисципліни, а у другому змістовному модулі захищається всіма членами підгрупи окремої академічної групи на останньому практичному занятті.

Приклад завдання для самостійної роботи студентів (фабули учбової справи)

Приватний підприємець Петров, будучи власником СТО, уклав договір оренди земельної ділянки з Макіївською міською радою терміном на 5 років. Під час перебігу терміну дії договору Петров помер. Спадкоємцями майна Петрова стали дружина та двоє неповнолітніх дітей. Макіївська міська рада звернулась до Петрової з пропозицією переукласти договір на новий строк, але вона відмовилась мотивуючи тим, що відповідна земельна ділянка надавалась в оренду її чоловіку, а вона не має намір поновлювати договір. Пропозиція останньої щодо придбання відповідної земельної ділянки у власність також була відхилена Петровою. Вважаючи, що дії Петрової порушують не тільки чинне земельне законодавство, а і її права Макіївська міська рада звернулась із позовом до суду щодо спонукання Петрової до укладення договору оренди.

Дайте правову оцінку ситуації та підготуйте усі проекти документів по цій справі.

Самостійна робота студентів може бути запропонована в інших формах, зокрема:

доопрацювання матеріалів лекцій;

робота у інформаційних джерелах;

виконання домашніх завдань;

опрацювання додаткової літератури;

складання конспектів тем, що виносяться для самостійного вивчення;

підготовка до контрольних навчальних заходів.