Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Админ. судопр-во.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
424.96 Кб
Скачать

ВСТУП

Навчальна дисципліна «Адміністративне судочинство» є дисципліною професійної (фахової) підготовки для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «Бакалавр» напряму підготовки 6.030401 «Правознавство» для вищих навчальних закладів. В сучасних умовах розвитку суспільства підготовка спеціалістів в галузі права вимагає певних знань з питань адміністративного судочинства, що обумовлено значними змінами правового регулювання відповідних відносин.

Введення в навчальний процес дисципліни «Адміністративне судочинство» було зумовлено створенням в судовій системі України адміністративних судів і прийняттям довогоочікуваного Кодексу адміністративного судочинства України. Вивчення дисципліни має важливе значення для підготовки майбутніх юристів і дозволяє ознайомити студентів із судовим адміністративним процесом та його особливостями.

Успішне вивчення дисципліни «Адміністративне судочинство» пов’язано та залежить від засвоєння студентами таких дисциплін як «Теорія держави та права», «Організація судових та правоохоронних органів», «Конституційне право України», «Адміністративне право», «Фінансове право» тощо, вивченню окремих тем сприятимуть знання з дисциплін «Цивільний процес» та «Кримінальний процес». З метою більш повного розуміння особливостей судового адміністративного процесу і порівняння його з іншими видами судового процесу, викладання дисципліни «Адміністративне судочинство» відбувається після вивчення кримінального та цивільного процесу та одночасно з дисципліною «Господарський процес».

  1. Анотація

Навчальна дисципліна «Адміністративне судочинство» призначена для вивчення студентами, які отримують правову освіту освітньо-кваліфікаційного рівня «Бакалавр».

Мета навчальної дисципліни «Адміністративне судочинство» - отримання студентами теоретичних знань з питань адміністративного судочинства, набуття навичок в адміністративні процесуальній діяльності та вміння їх практично застосовувати.

Завдання навчальної дисципліни «Адміністративне судочинство»:

  • розкриття основного теоретичного матеріалу з питань адміністративного судочинства та адміністративного процесу;

  • надати студентам знання щодо загальних засад адміністративного судочинства та проваджень в адміністративних судах.

Предмет дисципліни: правове регулювання суспільних відносин, що виникають при розгляді публічно-правових спорів в адміністративному судочинстві.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати: теоретичний матеріал; загальні засади адміністративного судочинства; особливості провадження в адміністративних судах;

вміти: аналізувати положення нормативно-правових актів з питань адміністративного судочинства; розуміти і правильно тлумачити норми права; ілюструвати здобуті теоретичні знання прикладами з практики.

При підготовці до вивчення теми студенту рекомендовано: вивчити відповідні положення Кодексу адміністративного судочинства України, інших законодавчих та нормативно-правових актів, які подані до теми; ознайомитися із запропонованою до теми юридичною літературою; підготувати відповіді на контрольні запитання і виконати практичні завдання тощо. Студент повинен самостійно навчитися аналізувати положення законодавчих та інших нормативно-правових актів, знати теоретичний матеріал і вміти ілюструвати здобуті знання цього матеріалу прикладами з практики.

Протягом вивчення дисципліни необхідно враховувати поточні зміни і доповнення, які будуть внесені в чинне законодавство.

Викладацький склад: Валітов С.С., д.ю.н., зав.кафедри; Краковська А.Є., к.ю.н., доцент кафедри; Косач Н.Є., к.ю.н., доцент кафедри.

Методика викладання, форми та методи навчання:

Вивчення дисципліни передбачає: цикл лекцій з відповідних тем, практичні заняття, виконання самостійної роботи. Виконання завдань дає можливість студентам оволодіти вміннями систематизації і аналізу норм з питань адміністративного судочинства, виявлення проблем і пошуку шляхів їх вирішення тощо. Використовується методика проблемного навчання, евристичного навчання.

Мови: українська, російська.

2. Тематичний план дисципліни

№ №

Пп/п

Найменування теми

Кількість годин*

Всього

Лекції

Практичні

заняття

СРС

«Вхідний» контроль

Змістовний модуль 1. Загальні засади адміністративного судочинства

1.

Тема 1. Адміністративна юстиція та адміністративне судочинство. Законодавство про адміністративне судочинство України

4

1

2

1

2.

Тема 2. Принципи адміністративного судочинства

3

1

1

1

3.

Тема 3. Предмет адміністративної юрисдикції та підсудність адміністративних справ

4

2

1

1

4.

Тема 4. Процесуальні строки та судові витрати в адміністративному процесі

3

3

5.

Тема 5. Учасники адміністративного процесу

9

4

2

3

6.

Тема 6. Адміністративний позов та його забезпечення. Докази та доказування в адміністративному процесі

7

4

2

1

Всього за модуль 1

30

12

8

10

Контрольна робота зі змістовного модулю 1

Змістовний модуль 2. Провадження в адміністративному суді

7.

Тема 7. Провадження в суді І інстанції

9

4

2

3

8.

Тема 8. Судові рішення в адміністративних справах та процесуальні питання пов’язані з їх виконанням

6

2

2

2

9.

Тема 9. Перегляд судових рішень

9

4

2

3

10.

Тема 10. Розгляд окремих категорій адміністративних справ

16,86

8

2

6,86

Всього за модуль 2

40,86

18

8

14,86

Контрольна робота зі змістовного модулю 2

0

Всього

30

16

24,86

* Кількість годин може змінюватись відповідно до робочого навчального плану ріку набору студентів