Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка 3 курс.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
272.38 Кб
Скачать

32

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни донецький національний університет обліково-фінансовий факультет

Кафедра «Фінансів і банківської справи»

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ПО ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ПРОВЕДЕННЮ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ В ПРОЦЕСІ НАПИСАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

З ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ ДИСЦИПЛІН

Для студентів 3-го курсу спеціальності «Фінанси і кредит»

Затверджено на засіданні ради

Обліково-фінансового факультету

Протокол № _ від_____________-

Донецьк ДонНУ 2011

Автори: В.М. Білопольска, В.В. Волкова, Н.І. Волкова, О.І. Хорошева, О.М. Чорна

Методичні вказівки по організації та проведенню наукових досліджень в процесі написання курсової роботи з фінансово-кредитних дисциплін (для студентів 3-го курсу напряму підготовки «Фінанси і кредит»)/ уклад. В.М. Білопольска, В.В. Волкова, Н.І. Волкова, О.І. Хорошева, О.М. Чорна

Для студентів обліково-фінансового факультету

Укладачі: В.М. Білопольска, к. е.н., доцент

В.В. Волкова, к. е .н., асистент

Н.І. Волкова, к. е. н., доцент

О.І. Хорошева, к. е. н., доцент

О.М. Чорна, к. е .н., доцент

Відп. за випуск:

© Білопольска Валентина Миколаївна

© Волкова Валерія Валеріївна

© Волкова Неля Іванівна

© Хорошева Олена Іванівна

© Чорна Оксана Михайлівна

©ДонНУ, 2011

Зміст

Вступ…………………………………………………………………………

3

Розділ 1. Методичні вказівки та рекомендації з підготовки до виконання курсової роботи……………………………………………….............................

5

Розділ 2.Методичні вказівки з написання курсової роботи…………….

12

Розділ 3. Основні вимоги до оформлення………………………………..

17

Розділ 4. Порядок|лад| захисту курсової роботи та оформлення її результатів……………………………………………………………………..

21

Висновки……………………………………………………………………….

26

Додатки…………………………………………………………………………...

27

ВСТУП

Підготовка висококваліфікаційних економістів в вищих навчальних закладах України в наш час можлива лише за умови виконання різноманітних видів завдань, що регламентовані навчальним планом спеціальності «Фінанси та кредит» - напрямок «Економіка та підприємництво».

Важливою складовою підготовки економістів остітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» є курсова робота з фінансово-кредитних дисциплін, яку виконують студенти третього курсу в шостому навчальному семестрі. Метою написання цієї курсової роботи є підвищення кваліфікаційного рівня майбутніх спеціалістів в сфері фінансів та кредиту.

Підготовка та написання курсової роботи в системі модульного контролю знань студентів є однією з ефективних форм освіти, в якій у студента проявляються: творчі здібності до викладу досліджуваних механізмів, індивідуальні здібності в умінні самостійно проводити дослідження, узагальнювати їх результати і робити по ним науково-обґрунтовані висновки. До того ж у майбутнього фінансиста, банкіра формуються здібності до прийняття управлінських рішень у сфері фінансів, грошового обігу, кредиту, страхування, та інвестування фінансів. Україна як незалежна держава на сучасному етапі перебуває в умовах глибокої фінансово-економічної кризи, що свідчить про наявність на її території всіх форм фінансово-економічної кризи та, насамперед, таких як: дефіцит державного бюджету; прихований дефіцит місцевих бюджетів; величезний внутрішній і зовнішній борг країни, який досяг некерованих розмірів і являє явну загрозу економічній та фінансовій безпеці країни, банкрутство підприємств; величезна недоїмка у сфері мобілізації доходів від юридичних і фізичних осіб в бюджетну систему і державні фонди цільового призначення; нецільове використання фондів грошових коштів та несвоєчасне і не в повному обсязі фінансування програм соціально-економічного розвитку зумовило ситуацію, при якій майбутньому фахівцеві слід усвідомити причини такого становища в державі та стратегію їх подолання. При цьому особливу увагу слід звернути на тінізацію і корупцію в сфері економіки, соціального захисту та фінансів, а також на те в силу чого механізм управління фінансами в Україні в роки трансформаційної економіки є неефективним, і яку стратегію і по яких напрямках необхідно розробити, щоб змінити ситуацію до відродження економіки, збалансованості фінансової та грошово-кредитної системи, а в цілому до того, щоб економіка, фінанси, ресурси банківської системи та управління державою в цілому працювали на його процвітання і підвищення рівня життя громадян України, що в найближчому майбутньому має стати однією з кращих країн Європи.

Перевагою даної курсової роботи, в порівнянні з іншими курсовими роботами, які виконувалися студентами третього курсу, є те, що вона виконується в чіткій наступності з курсовою роботою, яку студенти цієї ж спеціальності виконують в рамках таких дисциплін як «Університетська освіта», «Історія фінансів », « Гроші та кредит », а також «Політична економія », що вже на другому курсі дозволяє майбутньому фахівцю у сфері фінансово-банківської системи усвідомити роль і значимість фінансово-економічної освіти при формуванні в класичному університеті не просто сучасного фахівця ринкової моделі, а особи з високими духовними витоками, яка в майбутньому буде не тільки патріотом своєї країни, але завжди буде думати і робити все для того, щоб забезпечити її національні інтереси, економічну і фінансову безпеку.

Виконання курсової роботи з фінансово-кредитних дисциплін передбачає:

1. Ознайомлення з тематикою курсових робіт, вибір теми та затвердження її у обраного викладача кафедри.

2. Складання та узгодження плану курсової роботи, графіку її виконання.

3. Підготовка необхідної інформаційної бази для написання курсової роботи: відбір літератури з обраної студентом теми; обробка матеріалів періодичної печаті, монографій, статистичних збірників, збірників наукових праць, матеріалів конференцій.

4. Обробка за допомогою математичних або статистичних методів дослідження, а також комп’ютерних технологій зібраних для роботи з цифровими даними.

5. Попередню узгодженість з науковим керівником питання відносно виконаної курсової роботи.

6. Реєстрація на кафедрі курсової роботи, оформлення її згідно вимог вищих навчальних закладів України та вимог, що викладені в цьому навчально-методичному збірнику.

7. Надання виконаної курсової роботи науковому керівнику для рецензування.

8. Захист курсової роботи відбувається перед комісією, склад якої затверджується кафедрою «Фінанси та банківська справа». При цьому захист здійснюється згідно з графіком, встановленим кафедрою – для студентів денної форми навчання, або навчального процесу – для студентів заочної форми навчання.

Курсова робота з фінансово-кредитних дисциплін повинна відповідати вимогам даного навчально-методичного посібника як за формою, так і за змістом.

Як правило, найкращі результати дослідження по окремим курсовим роботам наукові керівники рекомендують до апробації на наукових конференціях студентів і молодих вчених і публікацій у збірниках наукових праць. Таке починання дуже вітається кафедрою і заслуговує з її боку всіляку підтримку і схвалення.