Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2012 г. 3 курс заочники.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
270.34 Кб
Скачать

4.3 Процедура захисту курсової роботи

Кінцевим результатом процесу виконання курсової роботи є її публічний захист. Для прийому захисту курсових робіт на засіданні кафедри «Фінанси і банківська справа» затверджуються комісії, до складу яких входять викладачі – керівники курсових робіт.

До комісії разом з курсовою роботою надаються: рецензія наукового керівника та залікова книжка.

Студентові надається можливість відповісти на зауваження і побажання свого наукового керівника. У випадку незгоди із зробленими науковим керівником зауваженнями, студент повинен аргументовано відстояти свою точку зору.

Члени комісії можуть в усній формі ставити студентові будь-які запитання з теми дослідження, уточнюючи наукові позиції автора, окремі проблеми, що освітлені в курсовій роботі, визначення понять, методи і результати дослідження. Питання можуть стосуватися теоретичної обґрунтованості й практичної достовірності висновків і рекомендацій, зроблених у роботі, логіки дослідження, правочинності використання окремих методів дослідження тощо.|

У процесі захисту можуть бути поставлені запитання такого характеру:

1. У чому суть досліджуваної проблеми?

2. Яка актуальність теми дослідження?

3. Яка мета дослідження?

4. Яка точка зору студента щодо питань, які дискутуються, – предмета дослідження?

5. Які методи використовувалися в процесі дослідження?

Насамперед членів комісії цікавить, наскільки студент орієнтується у темі дослідження, його уміння критично оцінювати різні точки зору учених щодо питань, що дискутуються, і в аргументованій формі висловлювати своє розуміння вирішення обговорюваних проблем.

Наведемо декілька рекомендацій, які допоможуть студентові правильно побудувати свій захист. Перш ніж відповідати на запитання, необхідно уважно його вислухати. Питання члени комісії можуть ставити поодинці або декілька відразу. В останньому випадку питання краще записувати, а потім відповідати на кожне з них окремо. Відповіді мають бути чітко викладеними і аргументованими, по суті поставленого питання. Після того, як студентом будуть надані відповіді на всі поставлені запитання, основну частину процедури захисту курсової роботи можна вважати завершеною.

4.4 Оцінка і оформлення результатів захисту курсової роботи

Захист курсової роботи оцінюється комісією на закритому засіданні відкритим голосуванням простою більшістю голосів членів комісії, що взяли участь у засіданні.

При виставленні оцінки враховуються такі чинники:

  1. повнота викладу предмета дослідження;

  2. глибоке розуміння сучасних проблем;

  3. уміння чітко сформулювати і аргументувати висновки і пропозиції;

  4. володіння культурою презентації;

  5. чіткість, послідовність й логічність викладу матеріалу;

  6. якість оформлення роботи і наявність ілюстративного матеріалу.

При визначенні оцінки враховується рецензія наукового керівника, відповіді студента на зауваження, викладені в рецензії, і його відповіді на зауваження членів комісії.

Оцінка якості виконання курсової роботи здійснюється відповідно до критеріїв оцінки, поданих у таблиці 4.4.1.

Таблиця 4.4.1