Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДП по к.п.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
10.04.2015
Размер:
2.57 Mб
Скачать

6.1 Охорона праці в колісному відділенні

Переоснащення колісного відділення депо з ремонту колісних пар в обсязі ПР-3 проведено з урахуванням вимог охорони праці та будови виробничих приміщень і забезпечує здоров’я і безпечне перебування робітників у колісному відділенні депо в продовж усього робочого дня, незалежно від пори року (СНиП 2.09.02-85).

При проектуванні колісного відділення були виконані такі основні вимоги охорони праці:

  • обсяг виробничих приміщень, що приходиться на одну людину, спроектований з розрахунку не менш 15м³, а площа приміщень не менш 4,5м³;

  • передбачено природне освітлення, але при проектуванні з’ясувалося, що приміщення страждає недостатнім природним освітленням, тому було передбачено штучне освітлення з підвищеними нормами освітлення СНиП 11-4-79.

Підлоги у колісному відділенні спроектовані з таким розрахунком, щоб вони не пропускали ґрунтових вод, були стійкі до впливу шкідливих речовин. Для ліквідації структурних нерівностей під ногами всі поглиблення в підлогах вкриті міцними покриттями чи огородженні. Рейки покладені на одному рівні підлоги.

Входи та виходи в колісному відділені депо влаштовані з урахуванням безпечного пересування робітників і зручності транспортування деталей і вузлів, необхідних з ремонту колісних пар.

Входи та виходи виконані окремо для пішоходів і вантажопотоків. Виходи з відділення, що знаходяться поблизу шляхового розвитку улаштовані так, щоб напрямок людей при виході через двері був не поперек, а вздовж шляхів.

Для підтримки в колісному відділенні депо нормального мікроклімату в зимовий і перехідні періоди року у вході та виході, особливо у в’їзних воріт, передбачено влаштувати повітряні теплові завіси (ДСН 3.3.6.04.2.).

Переоснащення колісного відділення депо зроблено відповідно до вимог пожежного захисту та пожежної профілактики ( СНиП 2.01.02.-85).

В колісному відділенні депо застосована центральна система опалення, теплоносієм якої є вода. Водяне опалення було обладнане тому, що воно є найбільш гігієнічним, безшумним, економічним та зручним в експлуатації. Воно забезпечує можливість у широких межах регулювати теплопостачання приміщень колісного відділення депо в залежності від температури зовнішнього повітря. Система опалення є високотемпературною з насосною циркуляцією води.

Перед викаткою колісно-моторних блоків необхідно виконати наступне:

  • ТРС встановити так, щоб колісна пара, яка викочується знаходилась в центрі скатопідйомника;

  • підклинити передню, задню колісну пару та колісну пару, що викочується;

  • підложити під тяговий двигун колісної пари, що викочується, спеціальну балку або підставити домкрат;

  • стиснути технологічними болтами або спеціальними скобами пружини траверсного підвішування та ресорні пружини.

Колісні пари, букси, підшипники та інші деталі екіпажної частини, зняті при розбиранні, перед ремонтом повинні бути очищенні від бруду в мийній машині або виварочній ванні [11].

6.2 Аналіз шкідливих і небезпечних факторів, заходи для їхньої ліквідації

Відповідно до Держстандарту 12.0.003.-74 система стандартів безпека праці в колісному відділенні депо існують такі небезпечні і шкідливі виробничі фактори як фізичні, хімічні, біологічні, психофізичні.

Так група фізичних, небезпечних і шкідливих виробничих факторів у колісному відділенні містить у собі такі програми і підгрупи: рушійні машини і механізми; незахищені рухливі елементи виробничого устаткування; вироби, що пересуваються, заготівлі, матеріали, підвищена чи занижена температура повітря робочої зони та інші.

Група хімічних факторів зустрічається в ділянці мийки колісних пар і їхніх вузлів і містить дві підгрупи, які об’єднують небезпечні шкідливі речовини за характером впливу на організм людини та за шляхом проникнення в організм.

Біологічні небезпечні та шкідливі виробничі фактори розрізняють: фізичні та нервовопсихичні перевантаження.

Усі перераховані вище небезпечні та шкідливі фактори можуть зустрічатися в колісному відділенні депо і вимагають боротьби з ними.

Переоснащення колісного відділення депо виконується з урахуванням постановки нового обладнання, що відповідає вимогам охорони праці та виробничої санітарії. Основними з цих вимог є: безпека для здоров’я людей; надійність дій; вільність допуску при будівлі, огляді та ремонті; зручність в експлуатації; полегшення й оздоровлення умов праці.

Безпека нового обладнання досягнута правильним вибором конструктивних елементів та принципом їхньої дії, розборкою і впровадженням зроблених технологічних процесів, застосуванням різних засобів захисту.

Засіб захисту є складовою частиною устаткування. Так, огородження небезпечних елементів чи верстата контовачів, забезпечує не тільки захист обслуговуючого персоналу від травматизму, але й сприяє зниженню шуму і вібрації.

При проектуванні та розміщенні нового обладнання враховується психофізичні та фізичні можливості організму людини, усі вузли устаткування й елементи керування розміщуються таким чином, щоб виключалася монотонність у роботі, а також зміна руху і незручні робочі позиції. Конструкція робочого обладнання передбачає зручність його огляду, розбирання, монтажу, наладки, змащення, збирання, транспортування, встановлення і керування в процесі експлуатації.

Устаткування, що виділяє пил і гази в процесі роботи, обладнано спеціальними пристроями механічної вентиляції. Устаткування має красиві обриси і раціональне оформлення, що сприяє зниженню стомленості та підвищенню безпеки обслуговуючого персоналу.

Відповідно до типового положення, розроблене і встановлено нове обладнання забезпечує високі техніко-економічні показники, полегшення праці, дотримання вимог охорони праці і виробничої санітарії.

Рівень шуму на ділянках знаходиться в межах величини що допускається за ДСТ 12.1003-83 [11].