Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УЕР - КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ - ЧАСТИНА 1.doc
Скачиваний:
132
Добавлен:
10.04.2015
Размер:
336.9 Кб
Скачать

1.4 Вимоги до управління станціями

Управління станцією розглядається в аспектах адміністративно – господарського та оперативного керівництва.

Адміністративно – господарське керівництво здійснює начальник станції, права та обов’язки якого визначені Положенням про залізничну станцію. Начальник станції відповідає ха виконання плану і завдань керівництва дирекції залізниці, технічних норм експлуатаційної рботи, збереження вантажів і рухомого складу, безпеку руху, маневрової роботи, особисту безпеку персоналу, фінансову дисципліну. Начальників станцій позакласних, І та ІІ класів призначає начальник залізниці, ІІІ – V – начальник дирекції залізниці. На станціях позакласних і І класупризначаються заступники начальника станції з оперативної, вантажної та комерціної, технічної роботи, головний інженер. Між ними начальник станції розподіляє відповідні обов’язки своїм наказом. Інженерно – технічний та бухгалтерський склад станції підпорядковується відповідному заступнику, головному інженеру, або особисто начальнику станції. На проміжних станціях застосовується більш спрощена система керування.

Безпосередньо оперативне керівництво зміною технічної станції під контролем заступника з оперативної роботи очолює станційний диспетчер, маневровий диспетчер, черговий по станції, виходячи з умов обсягу роботи відповідної станції. Так, маневровому диспетчеру зміни підпорядковуються змінні працівники комплексної маневрової бригади: станційні – черговий по гірці, оператори гальмівних позицій, складачі поїздів, прийомоздавальники вантажних пунктів, паркові чергові та оператори постів централізації, приймальники поїздів, працівники станційного технологічного центру з обробки документів і інформації; локомотивного депо – машиністи маневрових локомотивів; вагонного депо – оглядачі вагонів.

Рекомендовано призначати: чергового по гірці – при роботі двох і більше гірочних локомотивів; чергового по сортувальному парку – при роботі двох і більше маневрових локомотивів на позакласних станціях; чергового по парку відправлення поїздів – на станціях позакласних і І класу; маневрового диспетчера з місцевої рботи – при двох маневрових локомотивах і значному обсязі роботи; начальника СТЦ – при штаті 25 чоловік і більше; завідувача СТЦ – при обсязі роботи з 50 місцевими вагонами.

2 Технологія і нормування маневрових пересувань Маневрами– називаються любі пересування рухомого состава в межах станції.

Маневровий состав – один або декілька вагонів, зчеплених між собою та маневровим локомотивом, що проводить маневри.

Маневрові операції складаються з рейсів та напіврейсів.

Напіврейс –це рух маневрового состава з колії за розділювальну стрілку без зміни напрямку (одиниця виміру маневрових операцій).

Два напіврейси з’єднаних між собою зворотнім рухом називаються рейсом.

За характером роботи рейси бувають:

  • холості або порожні (рух локомотива без вагонів);

  • робочі або завантажені (рух локомотива з вагонами).

За призначенням напіврейси поділяються на:

  • сортувальні – призначені для розподілення вагонів на коліях сортувального парку за будь якою ознакою;

  • перестановочні – призначені для об’єднання підібраних груп вагонів;

  • групувальні - призначені для підборки вагонів на коліях за ознаками;

  • інші – осаджування вагонів на колії сортувального парку, подача вагонів на вантажні пункти станції, вивіз і подача локомотивів та інші.

Маневрові операції за характером роботи можуть поділятися на: операції по формуванню та розформуванню, подачі і уборки, причіпки і відчіпки та інші.

За способом виконання сортувальних операцій напіврейси бувають:

  • витягування і осаджування;

  • поштовхи і відтягування.