Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УЕР - КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ - ЧАСТИНА 1.doc
Скачиваний:
132
Добавлен:
10.04.2015
Размер:
336.9 Кб
Скачать

Українська державна академія

залізничного транспорту

Факультет управління процесами перевезень

Кафедра: управління експлуатаційною роботою

та міжнародними перевезеннями

М.І.Данько, В.М.Кулешов, В.Д.Зонов, О.А.Малахова

Управління експлуатаційною роботою і якістю перевезень

на залізничному транспорті

Частина 1. Організація роботи станцій

Конспект лекцій

Харків 2002

М.І.Данько, В.В.Кулешов, В.Д.Зонов, О.А.Малахова. Управління експлуатаційною роботою і якість перевезень на залізничному транспорті. Частина 1. Організація роботи станцій: Конспект лекцій. - Харків: УкрДАЗТ, 2002.- 36 с.

У конспекті наведені класифікація і функціональне призначення станцій, основні документи, що регламентують їх роботу, вимоги до управління. Розглянуті технологія і методика нормування маневрових пересувань та операцій. Відображені технологія роботи і управління на проміжних, дільничних, сортувальних станціях, а також їх особливості на станціях інших типів. Наведені відомості щодо організації роботи станцій, розташованих у вузлі, оперативного планування, обліку, звітності, роботи у зимовий період.

Призначено для студентів ІІІ курсу денної та ІV курсі заочної форм навчання спеціальності „Організація перевезень та управління на залізничному транспорті” та її спеціалізацій.

Бібліогр.: 9 назв.

Конспект лекцій розглянуто та рекомендовано до друку на засіданні кафедри „Управління експлуатаційною роботою та міжнародними перевезеннями” 13 травні 2002р., протокол №10

Рецензент доцент В.І.Крячко

Зміст

1 Класифікація та функціональне призначення станцій 4

1.1 Загальні положення про станції 4

1.2 Основні документи, що регламентують роботу станцій 6

1.3 Потрібні комплекси технічних засобів станцій 7

1.4 Вимоги до управління станціями 8

2 Технологія і нормування маневрових пересувань 9

2.1 Принципи нормування маневрових пересувань 10

2.2 Нормування складних маневрів 12

2.3 Гірочна технологія і розрахунок елементів гіркового циклу 14

2.4 Показники роботи гірки 15

3 Технологія роботи станцій 17

3.1 Проміжні станції 17

3.2 Дільничні станції 18

3.3 Сортувальні станції 21

3.4 Сортувальний парк і процес накопичення в сортувальному парку 22

3.5 Середній простій вагона під накопиченням 26

3.6 Спеціалізація колій сортувального парку 27

3.7 Місцева робота станції 28

3.8 Взаємодія процесів в підсистемах станції 31

3.9 Інформаційна технологія 32

3.10 Робота станції в зимових умовах 33

4 Технологія залізничних вузлів 34

Література 35

1 Класифікація та функціональне призначення станцій

1.1 Загальні положення про станції

На залізницях існують роздільні пункт, до яких відносять прохідні світлофори на перегонах, роз’їзди, обгінні пункти, станції.

Станцією називають роздільний пункт, який має колійний розвиток та пристрої, що дозволяють здійснювати визначені технічні, вантажні, комерційні операції та операції з обслуговування пасажирів.

Технічні операції: прийом, відправлення та пропуск поїздів, їх схрещення та обгони, розформування – формування составів або груп вагонів, маневрові пересування з вагонами або локомотивів без вагонів, технічний огляд та усунення несправностей, зміна локомотивів та локомотивних бригад, зарядка та опробування автогальм, складання поїзних документів або інформаційних повідомлень, їх передача та обробка.

Вантажні операції навантаження, вивантаження. Перевантаження та сортування відправок.

Комерційні операції: прийом, зважування, збереженість, видача вантажів, оформлення перевізних документів, визначення провізних платежів, пломбування та постановка запорних пристроїв, комерційний огляд у прибулих поїздах та поїздах, що відправляються, складання комерційних актів.

Операції з обслуговування пасажирів: організація посадки та висадки пасажирів, прийом, навантаження, збереженість, вивантаження, видача багажу, пошти та ручної поклажі, оформлення та продаж квитків, культурно – побутове обслуговування.

Перелічені операції станції супроводжуються інформаційними операціями, частка з яких відображається у документах відповідної форми, частка у вигляді інформаційних повідомлень по каналах зв’язку.

Для виконання перелічених операцій станції мають: колійний розвиток у вигляді колій або груп колій різного технологічного призначення (парків); сортувальні пристрої і маневрові засоби; службово – технічні споруди та пристрої, в тому числі для водозабезпечення, освітлення, забезпечення безпеки руху, екології та особистої життєдіяльності персоналу.

При цьому використовують засоби автоматики та телемеханіки, комп’ютерних інформаційно – керуючих систем, телекомунікацій, включаючи різні види зв’язку для керування поїздів та маневрових переміщень.

Залізничні станції підрозділяються по ряду ознак класифікації:

- за призначенням та характером роботи – на проміжні, технічні (дільничні та сортувальні), вантажні, пасажирські, спеціальні;

- за обсягом операцій та їх складності – на позакласні, першого, другого, третього, четвертого та п’ятого класів;

- за видами власника – магістральні, промислового транспорту власності залізниць, під’їзні колії промислових підприємств та організацій – перевізників.

Розташування на дільницях напрямку залізниці різного типу станцій наведене на рисунку 1.1

Рисунок 1.1 - Схема розташування роздільних пунктів на напрямку: А,В – станція сортувальна; Б – дільнична, Ав, Бв, Вв1, Вв2 – вантажна; Впас – пасажирська; - проміжна; - - роз’їзд на одноколійній дільниці лінії; - обгінні пункти на двоколійній лінії або дільниці лінії; - колійний пост.

З цього рисунку бачимо, що сортувлаьні станції розташавують в пунктах обєднання – розєднання залізничних магістральних ліній, або в залізничних вузлах, де зароджуються або згасають масові вагоноптоки, здійснюється зміна локомотивів і бригад. Між сортувальними станціями розташовують, як правило, станції дільничні, де здійснюється зміна локмотивних бригад, обробка поїздів в технічному, комерційному відношенням, що забезпечує гарантований безпечний пробіг поїздів на відстані до 150 км на одноколійних та до 300 км двоколійних дільницях. Між сортувлаьними станціями прямують вантажні наскрізни поїзди, а між сортувальною та дільничною, або між сусіжніми дільничними – дільничні поїзди. Крім того сортувлаьні та дільничні станції формують збірні і вивізні поїздина прилеглі дільниці, передаточні поїзди – на вантажні станції у вузлі

Вантажні станції розміщують у великому місті (вузлі), а при наявності концентрації підприємств агропромислового комплексу і на дільниці. Такі станції на дільниці називаються опорнимиз числа проміжних станцій. На вантажних та опорних станціях обслуговується клієнтурана місцях загального користування та під’їзних коліях. Деякі вантажні станції відносять до спеціальних (промивка – пропарка цистерн, перевантаження з однієї колії на другу, на інший вид транспорту, перестановка вагонів на інші візки тощо).

Пасажирські розташовують у великих адміністративних, промислових, курортних центрах, як правило у вузлах де здійснюється підготовка пасажирських составів до рейсів. Більшість станцій, які за призначенням є проміжними, обслуговують клієнтуру сільгоспгосподарчих районів, виконуючи частку відповідних операцій вантажних станцій. При відсутності вантажних операцій вони здійснюють частку технічних операцій, пов’язаних зі схрещенням та обгоном поїздів на одноколійних лініях, обгоном на двоколійних лініях. Тому вони називаються відповідно роз’їздами та обгінними пунктами. Вони обмежують перегони дільниці.

Роздільні пункти без колійного розвитку – колійні пости. Вони створюються при з’єднанні – роз’єднанні прилеглих ліній з колійним розвитком відповідних станцій вузла. Колійні пости також створюють на великих перегонах для умов скорочення інтервалів між поїздами при напівавтоматичному блокуванні. При автоблокуванні кожний перегін поділяється на блок – дільниці прохідними світлофорами.

Визначення класності станцій здійснюється в залежності від балів. Так середньодобове навантаження на коліях станції п’яти вагонів оцінюється двома балами, відправлення 10 поїздів – одним балом, розформування – формування поїзду – одним балом тощо. При підсумковому числі балів більше 85 станцію відносять до позакласної, від 32 до 85 – до першого класу, 14 – 32 – до другого, 4- 14 – до третього, 0,7 – 4 –четвертого, до 0,7 – до п’ятого класу. Пасажирські станції поділяються на позакласні, І та ІІ класів.

Найбільшу кількість технічних та вантажних операцій виконують, як правило, сортувальні станції. Однак, вантажні станції зі значною сортувальною роботою та обслуговуванням пасажирів, також є на мережі залізниць.

Тому технічні та вантажні станції оцінюють такими загальними характеристиками:

  • місткість станції – максимально можливе число вагонів, яке одночасно може знаходитися на станції при збереженні її працездатності;

  • пропускна спроможність – число поїздів (вагонів), яке може пропустити станція у продовж доби;

  • переробна спроможність – число вагонів, яке може бути перероблене на сортувальних пристроях за добу.

На станціях здійснюються початкові та кінцеві операції перевізного процесу. Тому важливо частку з них – навантаження та вивантаження масових вантажів здійснювати на станціях промислового трансорпту, або на під’їзних коліях при передачі їх маршрутними поїздами. Така робота дозволяє здійснювати високу якість, надійність, безпеку всієї трансопртної діяльності, дотримувати високу ефективність договірної діяльності залізниць.