Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Риторика / KRATKO O GLAVNOM.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
173.57 Кб
Скачать

Герасименко м., ф-т англ. Мови.

Любі друзі!

Ми всі сьогодні стоїмо перед проблемою вибору. Це й зазвичай непроста справа, а особливо коли це стосується нашого майбутнього. Для мене це особливо складно, тому що це перший мій важливий і свідомий вибір. Чесно кажучи, я збентежена. Мій голос уже намагалися купити. А що ж буде далі? Адже не кожен зможе дати рішучу відсіч, захищаючи свою волю і свій вибір, а головне – не “підставитись”, у першу чергу, перед самим собою. Чи усвідомлюємо ми, що нами намагаються маніпулювати, а ми цього й не помічаємо, сприймаємо як належне.

Чи хтось помічав колись, як його мозок несвідомо сприймає те, що може протирічити його власній сутності? Інколи нас просто зомбують, проштовхують часом зовсім не те, що нам потрібно. Потім ми під навіюванням робимо вибір, а коли приходимо до тями, то не розуміємо, чому все навпаки порівняно з нашими бажаннями. Відповідь лежить у нас самих. Не треба далеко ходити, шукаючи винних. Почнімо з себе. До того ж заглянемо в історію нашого зомбування і спробуємо знайти ту точку, від якої треба відштовхуватись...

Руденко О., ф-т англ. мови.

„Це уб'є це!” Чи дійсно люди пам'ятатимуть те, що зникає у забутті не завдяки внутрішньому згасанню, а завдяки зовнішній підтримці, яка послаблює силу розуму людства та перетворює його (живий розум) на закаменілу душу, мінеральну пам'ять?

„Це уб'є це!” Чи дійсно CD-ROM витіснить книгу й прогресуватиме боротьба візуальної та вербальної комунікації?

„Це уб'є це!” Чи дійсно більшість засобів масової комунікації беруть участь у культурній роботі?

Чи замислювалися Ви коли-небудь над відповідями на ці прості питання?...

Попович Ю., ф-т англ. мови.

Весна... У п'янкому повітрі розливається запах квітучих вишень, в аудиторіях сидіти просто неможливо. Співають пташки і коти. Пора кохання: щасливого кохання і нещасного, без взаємності – такого, як, наприклад, наша суцільна закоханість у червоний диплом, у сесію, складену виключно на “відмінно”. Адже остання лякає нас так само, як і можливість бути забутими коханою чи коханим. Ми робимо один крок до жаданої цілі, другий, третій, зважуємо свої можливості, вимірюємо сили, плекаємо надії, пориваємось угору, щоб стати кращими, працюємо над собою, і тут, мов з-під землі, виростають здоровенні перепони, які майже неможливо подолати. Думка про майбутні екзамени витягує останні соки з понівеченої авітамінозом та зимовою летаргією плоті, краде у нас останню надію на Happy End. А чому? Бо винні гори неопрацьованого матеріалу, нерозпочаті курсові, недоступні пересічному студентові підручники та оригінальні тексти і, звичайно, хронічна нестача часу.

Що робити? Якби ж знати. І от рятівна думка: Інтернет! Трохи грошей – і все потрібне у тебе в кишені. І ніякі книжки непотрібні... Так, але... Чи правда, що непотрібні? Чи дійсно задовольнить Інтернет усі наші розумові потреби, чи витіснить він книжку, до сьогоднішнього дня ще незамінну в житті студента? Поміркуємо над цим, звернувшись до статті У.Еко...

Додаток 7

Умеренко О., ф-т англ. мови.

Ми всі пам'ятаємо те, як ми були маленькі. Ми пригадуємо наші емоції, слова, дарма що ця інформація зберігається десь поза сферою оперативної пам'яті нашого мозку. Ми всі пригадуємо, як тягнулись рученятами до першої своєї яскравої книжки казок і примхливо вимагали: “Ще! Ще одну казку!” І коли мама, поступаючись наполегливості свого чада, затягувала чергове “жили собі та були собі...”, жадібно дослухалися до слів та широко розкривали очі, повні майже благоговійного трепету перед здається нерозв'язанною загадкою: як і де серед цих дивних гачків мама знаходить мені казку?

Але проходить зовсім трохи часу, і ми вже самі читаємо, здійснюючи ту ж саму пошукову роботу у книжках. Дитячий мозок, як губка, починає по пам'яті всмоктувати безліч знань, одночасно вибудовуючи власну інтелектуальну піраміду. І ось уже позаду Пушкін, Толстой, Толкін та Стругацькі; потяг до нових знань набуває сили потужного торнадо, примушуючи не звертати увагу на втому в руках від перетягування численних томів з бібліотеки та набряклу шию, що втомилась від розглядання того, що ще залишилось непрочитаним на горішніх полицях батьківської літературної колекції.

Мозок розділяється на безліч площин і вже не задовольняється лінійним простором паперового листа. Розум, що набув витонченості, виграє битву у впертої машини, підкорюючи її наказу пальців і клавіш. Дитина, що подорослішала, поселяється у просторах гіпертексту. Жорсткий диск зберігає візуальні образи та набір перших алгоритмів. Руки тягнуться до клавіатури та обіймають слухняну “мишку”. По-дорослому звично примружуємось, вдивляючись у міжрядковий віртуальний простір та дослухаємось до навіювання власної свідомості: “Ще! Ще один сайт (чат / місію / ...”), та, поступившись, набираємо ще один звичний http, реєструємо ще один “нік”, розвиваємо ще одного героя... Втомлені очі “наздоганяють світанок”, завершуючи ще один прожитий день.

Мозок відчеканює все тонші й тонші грані, відшліфовуючи брили інтелектуальної піраміди. Нестримний торнадо перетворився на спокійний вітер невблаганних змін. Зник дискомфорт: зручне крісло, safety screen – і лише погляд, як колись, спрямований вдалечінь, шукає нове у безкрайніх просторах між землею та небом...

Головне, щоб результатом цих пошуків не став Всесвіт з прямих та кутів, тліючий прах життя та реальне Сонце, що потонуло у віртуальній темряві.

А мозок усе будує свою піраміду...

Соседние файлы в папке Риторика