Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методДЕК11.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
582.14 Кб
Скачать

Розв'язання

А: США мають порівняльну перевагу по пшениці, а Англія – по сукну.

Б: США мають порівняльну перевагу по пшениці, а Англія – по сукну.

В: США і Англія не мають порівняльних переваг ні по одному товару.

Завдання 6

Обчисліть норму ефективного тарифного захисту (g), якщо є наступні дані:

номінальний тариф на кінцевий продукт (t) - 40%

відношення вартості чинника, що імпортується, до ціни кінцевого продукту без тарифу (ai) - 0,5

номінальний тариф на чинник (ti), що імпортується, - 40%.

Розв'язання

(0,4 – 0,5*0,4) / (1 – 0,5) = 0,2/0,5 = 40%

Завдання 7

Використовуючи теорему Столпера – Самуельсона, покажіть вплив на розподіл доходів між працею і капіталом у Країні 1 (при припущенні, що це мала країна) рішення ввести імпортний тариф на товар А.

Розв'язання

Коли Країна 1 (по припущенню що є малою країною) вводить імпортний тариф на товар А, реальний дохід від праці скорочується, а відповідний дохід від капіталу зростає.

Завдання 8

Припустимо, що внутрішня ціна товару X при автаркії рівна 10$ в країні А, 8$ в країні Б і 6$ в країні С. Страна А дуже мала, щоб вплинути на ціни в країні В або С своєю торгівлею. Якщо країна А вводить недискримінаційний стовідсотковий адвалорный тариф на свій імпорт товару X з країн В та С, чи буде країна А виробляти товар X усередині своєї країни або імпортувати з країни В або з країни С?

Розв'язання

Якщо країна А встановить 100%-й адвалорный тариф на імпорт товару Х з країни В і країни С, то країна А вироблятиме товар Х на внутрішній ринок, тому що внутрішня ціна товару Х дорівнює 10 доларів в порівнянні з ціною цього товару 16 дол., яка включає тариф, при імпорті з країни В і ціною 12 дол. При імпорті товару Х з країни С.

Завдання 9

Припустимо, що внутрішня ціна товару X при автаркії рівна 10$ в країні А, 8$ в країні Б і 6$ в країні С. Страна А дуже мала, щоб вплинути на ціни в країні В або С своєю торгівлею. Якщо країна А сформує митний союз з країною В, чи буде країна А виробляти товар X усередині країни або імпортувати його з країни В або С?

Яким буде митний союз, який створять країна А з країною В: що підвищує добробут або що знижує його, або ні тим, ні іншим?

Розв'язання

а) якщо країна А створить митний союз з країною В, то країна А імпортуватиме товар Х з країни В за ціною 8 дол. Замість того, щоб виробляти його самостійно за ціною 10 дол. Або імпортувати його з країни Із за ціною, що включає тариф і рівної 12 дол.

б) коли країна А створює митний союз з країною В, це буде стимулюючий зовнішню торгівлю митний союз, тому що він веде до заміщення внутрішнього виробництва товару Х за ціною Рх = 10 дол. Імпортом товару Х з країни В за ціною Рх = 8 дол., який не обкладається тарифом.

Завдання 10

Припустимо, що внутрішня ціна товару X при автаркії рівна 10$ в країні А, 8$ в країні Б і 6$ в країні С. Страна А дуже мала, щоб вплинути на ціни в країні В або З своєю торгівлею. Якщо країна А вводить недискримінаційний п'ятидесятипроцентний адвалорный тариф, що включає в свою ціну на імпорт товару X з країн В і З, чи буде країна А виробляти товар X усередині своєї країни або імпортувати з країн В або С?