Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка для заочников.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
286.72 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

Кафедра туризму і готельного господарства

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

І ЗАВДАННЯ ДО КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

ПО ДИСЦИПЛІНІ

«АНАЛІЗ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ТУРИЗМУ»

(ДЛЯ СТУДЕНТІВ ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ)

Луганськ 2012

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

Кафедра туризму і готельногогосподарства

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

І ЗАВДАННЯ ДО КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

ПО ДИСЦИПЛІНІ

«АНАЛІЗ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ТУРИЗМУ»

(для студентів заочної форми навчання)

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри

туризму і готельного господарства

Протокол № від р.

Луганськ 2012

Методичні вказівки і завдання до контрольної роботи по дисципліні «Аналіз діяльності підприємств туризму» для студентів галузі знань 0201 «Культура» напрям підготовки 6.010207 Туризм / Скл. С.С. Лискова – Луганськ, Вид-во Східноукр. нац. ун-ту ім. В.Даля, 2012. – 24с.

Однією з методологічних дисциплін є курс економічного аналізу, який досліджує економічні процеси, господарські комплекси, темпи, пропорції, тенденції розвитку як підприємства, так і цілої галузі, та виявляє суть й причини, що спричиняють відхилення від запланованих показників. Також аналіз господарської діяльності туристичного підприємства виконую контрольну функцію за допомогою аналітичного опрацювання повсякденної інформації. Дані методичні вказівки дозволять студентам самостійно проводити аналіз фінансових результатів туристичного підприємства та його фінансовий стан, також розрахувати ефективність туру. Представлено плани семінарських занять, контрольні питання по темах курсу, а також варіанти контрольних робіт. Приведений список літератури, що рекомендується.

Склав С.С. Лискова, ст.викл.

Відп. за випуск

Рецензент Н.Д. Свірідова, д.е.н.

2 Вступ

Курс "Аналіз діяльності підприємств туризму" є одним з базових згідно учбових програм по підготовці бакалаврів галузі знань 0201 «Культура» напрям підготовки 6.010207 Туризм.

Головне призначення підприємств туристичної галузі полягає в організації комфортного та якісного забезпечення мотиваційних вимог туриста. Відповідність вимогам гарантує ефективність їх діяльності на ринках різного рівня. Функцією підприємств туристичної галузі є створення, реалізація та організація споживання послуг та товарів туристичного призначення, виробництво туристичного продукту.

Туристична діяльність в Україні має певні специфічні особливості щодо організації аналізу на підприємстві. Специфічність проявляється в невідчутності нерозривності виробництва та споживання, у неможливості накопичення та зберігання, неоднорідності та мінливості якості туристичних послуг. Що впливає на характер функціонування та результати організаційно-економічної діяльності туристичного підприємства. Звідси виникає неможливість їх накопичення та зберігання, оскільки діяльність в сфері послуг передбачає в більшості випадків одночасність процесу виробництва та споживання послуг, тобто реалізація та споживання співпадають в часі та просторі.

Основною метою даного курсу є придбання системи знань студентами про предмет, задачі й методи економічного аналізу та формування практичних знань з аналізу оборотних та необоротних активів, фінансової звітності та ефективності діяльності підприємств туризму.

Основною задачею вивчення дисципліни є придбання студентами знань, а саме:

- теоретичних основ економічного аналізу;

- особливості організації аналітичного процесу туристичної фірми, аналіз власного капіталу, аналіз оборотних і необоротних активів підприємства;

- особливості інформаційного забезпечення аналізу;

3

- аналіз фінансової звітності та фінансового стану туристичного підприємства.

В результаті вивчення дисципліни студенти повинні уміти:

- застосовувати придбані теоретичні знання для вирішення практичних завдань;

- розраховувати фінансові показники та коефіцієнти платоспроможності, рентабельності та автономності туристичного підприємства;

- визначати ефективність турів та роботи туристичного підприємства.

Підвищенню ефективності самостійного вивчення студентами курсу «Аналізу діяльності підприємств туризму» покликаний сприяти спеціальний розділ, в якому висловлюються основні рекомендації до організації їх самостійної роботи.

Тематичні плани розроблені відповідно до обсягу годинника, який передбачено учбовим планом. Для закріплення теоретичного матеріалу і придбання практичних навиків в методичних рекомендаціях приведено плани семінарських занять і контрольні питання по темах курсу.

Для контролю знань, також приведені варіанти контрольних робіт по дисципліні «Аналіз діяльності підприємств туризму».

Контрольна робота складається з двох частин: теоретичної і практичної. Теоретична частина призначена для виявлення рівня засвоєння студентами теоретичного матеріалу курсу. Друга частина – передбачає рішення практичного завдання по визначенню точки беззбитковості та розрахунку ефективності роботи туристичного підприємства.

4