Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
К.П. - Полный вариант.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
11.99 Mб
Скачать

Розділ 2 методика виконання розрахунково – пояснювалбної записки. Вступ

У цій частині проекту потрібно відобразити перспективи розвитку електроенергетики, актуальность і доцільність теми проекту.

1 Характеристика споживачів електроенергії і визначення категорії електропосточання.

Згідно [14], усі споживачі електроенергії за надійностю і безперебійностю електропостачання поділяються на три категорії;

1 – електричні приймачі, порушення електропостачання яких може бути небезпечним для життя людей, принести значний збиток народному господарству, привести до ушкодження устаткування, масового браку продукції, порушення складного технологічного процесу чи роботи особливо важливих елементів міського господарства;

2 – електричні приймачі, порушення електропостачання яких може привести до масового недовиробітку продукції, простоїв робітників, механізмів і промислового транспорту, порушення нормальної діяльності значної кількості міських жителів;

3 - інші електричні приймачі, що не підходять під визначення І і II категорії (наприклад, електричні приймачі цехів несерійного виробництва, дооміжних цехів і т.п.).

У цій частині варто детально проаналізувати режим роботи, особливості електроустаткування і специфіку технологічного процесу кожного цеху, визначити, до якої категорії за надійностю і безперебійностю електропостачання він належить. Дати висновок про категорію електропостачання підприємства в цілому. Результати звести в таблицю. 1.1.

Таблиця 1.1

№ Цеху

Найменування цеху

Категорія надійності

1

2

3

4

5

6

7

8

2 Розрахунок електричних навантажень

2.1 Загальні положення

Електричні навантаження визначаються для наступного вибору і перевірки струмоведучих елементів і трансформаторів шодо нагрівання й економічного розуміння.

Основні вихідні дані для розрахунків рекомендується брати з переліку електроприймачів із указівкою номінальної потужності, призначення чи механізму технологічної установки, режиму роботи, напруги, числа фаз і інших характеристик.

У навчальних проектах з електропостачання промислових підприємств звичайно застосовуються два методи визначення розрахункових навантажень:

– за середньою потужностю і коефіцієнтом максимуму (метод упорядкованих діаграм);

– за номінального потужностю і коефіцієнтом попиту.

Перший застосовується для розрахунку навантажень ремонтно-механічного цеху. Другим методом визначаються навантаження інших цехів і підприємства в цілому

    1. 2.2 Визначення розрахункових навантажень за методом коефіцієнта попиту

Для групи приймачів розрахункове навантаження визначається за формулами

Рр.=КпРном, кВт (2.1)

Qррtgφ, кВАр (2.2)

,кВА (2.3)

де Pр, Qр, Sр - відповідно розрахункові активна, реактивна і повна потужності навантажень;

Кп - коефіцієнт попиту даної групи приймачів, прийнятий з довідкових матеріалів [1] таблиця 2.6; [12] таблиця 24 – 1, [6] таблиця 2.2, додаток Б.

Рном - сумарна номінальна потужність даної групи приймачів (відповідно до завдання), кВт;

tg φ - визначається за середньозваженим характерним для даної групи приймачів cos φ, що наводиться в довідкових матеріалах.

Розрахункове навантаження вузла системи електропостачання (цеху, корпусу, підприємства) визначається підсумовуванням розрахункових навантажень окремих груп приймачів, що входять у даний вузол, з урахуванням коефіцієнта різночасності максимумів навантаження.

, кВА (2.4)

де - сума розрахункових активних потужностей навантажень окремих груп (цехів) приймачів, визначених за формулою (2.1), кВт;

- сума розрахункових реактивних потужностей навантажень окремих груп (цехів) приймачів, визначених за формулою (2.2), кВАр;

Крч - коефіцієнт різночасності максимумів навантаження окремих груп приймачів, прийнятий у межах 0,82 – 1,0.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]