Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

К.Р.Теорія.причинності / 28_Peredumovi_viniknennya_geografichnogo_determi

.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
16.13 Кб
Скачать

28. Передумови виникнення географічного детермінізму. Ідеї Ж. Бодена.

Географі́чний детерміні́зм — це форма натуралістичних вчень, які приписували провідну роль у розвитку суспільства і народів їхньому географічному положенню; однин з різновидівдетермінізму.

Поштовхом до розробки концепції "географічного детермінізму" виявилися великі географічні відкриття. Буржуазним відносинам, що розвивалися, потрібні були нові сфери торгівлі, джерела сировини та ринки збуту. В пошуках нових земель європейці просувалися в різні частини світу, захоплювали і колонізували землі. Мандрівниками було зібрано величезний матеріал про різні природні умови, клімат різних країн, своєрідність побуту, культури та звичаїв цих країн. Ці дані стали вихідним матеріалом при вивченні питання про роль географічного середовища в житті суспільства.

Для "географічного детермінізму" характерні не переконливість і ненауковість. Головним недоліком цієї течії є те, що її представники ігнорують внутрішні закономірності розвитку суспільства, діалектику суспільного розвитку. Виходячи з позицій "географічного детермінізму", не можна пояснити очевидні факти. Адже в усіх країнах спочатку існував первісний устрій. З часом з'явилася експлуатація людини людиною, відбувся розподіл суспільства на класи. Отже, при величезній різниці природного навколишнього середовища цих країн основні риси та головні етапи розвитку суспільства виявляються подібними.

Прибічники "географічного детермінізму" не зважають на такі факти. По-перше, якщо форми суспільного життя історично змінюються за відносно короткий термін, то основні умови природи тривалий час залишаються більш-менш постійними. По-друге, людина не лише живе серед природи, а й активно впливає на неї, змінює її, створює собі нові умови існування.

Ще французький мислитель Ж. Боден (1530– 1596) стверджував, що географічне середовище має визначальний вплив на життя суспільства, а різниця в кліматі обумовлює різницю між людьми.

перша концепція географічного детермінізму була створена тільки в XVI ст. Її творцем був уже відомий нам Жан Боден. Він розвивав і обгрунтовував цю ідею як в «Методі легкого пізнання» ( 1566 ) , так і в « Шести книгах про державу » ( 1576). На його думку , головну роль серед природних чинників грає клімат тієї чи іншої країни. Він виділяє три основні кліматичні зони : південну , помірну і північну . Одночасно він вводить також поділ на Схід і Захід , прирівнюючи перших на південь , а другий - на північ . Крім клімату впливають також і такі природні фактори , як характер місцевості : вона може бути гірської , болотистій або пустельній , вітряною і безвітряної , і, нарешті , якість грунту - її родючість або безпліддя . Але головним є , звичайно , клімат .

У міру руху на північ кількість тепла поступово зменшується. Жителі півдня мають більше тепла від сонця , але менше внутрішнього тепла. Мешканці півночі підтримуються своїм внутрішнім жаром , що робить їх сильнішими і активними , ніж жителі півдня . Жителі півдня більш схильні до роздумів , жителі півночі - до ручних ремесел та винаходів , люди середнього району - до пристрою різного роду суспільних справ.

Соседние файлы в папке К.Р.Теорія.причинності