Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

К.Р.Теорія.причинності / 22_Ideyi_nerivnosti_lyudskikh_ras_u_robotakh_Zh_-L

.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
14.9 Кб
Скачать

Жозеф-Артюр де Гобіно залишив слід в історії соціальної думки як один з основоположників сучасної расистської ідеології. Гобіно був по суті першим у XIX ст., Хто в розгорнутому вигляді сформулював об'єктивну тезу про расову нерівність як пояснює принцип історичного розвитку, відбивши таким чином суб'єктивну духовну оцінку рівності, як ідеї, що є для людини принизливою.

Центральна проблема, яку Гобіно ставить і прагне вирішити в своїй головній праці, - це проблема занепаду і загибелі різних цивілізацій. Спочатку в концепції Гобіно в якості основного предмету розгляду і головного суб'єкта історичного процесу виступає раса, або, що для Гобіно є синонімом, етнічна група. На його думку, соціальні інститути не детермінують життєдіяльність рас (етнічних груп), але, навпаки, детермінуються ними. Інститути, які не узгоджуються з глибинними тенденціями раси, не прищеплюються, якщо не відбувається расового змішання. Внаслідок цього Гобіно заперечує цивілізаційну роль світових релігій, наприклад, християнства, яке, будучи сприйнято самими різними народами, не може саме по собі похитнути їх глибинних характеристик і нахилів.

Колір шкіри служить для Гобіно підставою виділення трьох основних рас: білої, жовтої та чорної. Ці раси Гобіно розглядає у вигляді триступеневої ієрархічної градації з білою расою вгорі і чорної - внизу. Усередині білої раси вище місце посідають, за Гобіно, «арійці». Раси, на його думку, відрізняються сталістю і незнищенність фізичних і духовних рис; біла раса перевершує інші в фізичній силі, красі, завзятості і т. д. Але найголовніший критерій місця в расовій ієрархії - це інтелект.

Реальне існування трьох «чистих» расових типів Гобіно відносить до далекого минулого. Таким чином, «чистих» первісних рас давно вже не існує, і в сучасну епоху мають місце расові типи, незліченна безліч разів змішані між собою. Поняття «раса» у Гобіно виходить з вузьких антропологічних визначень, отримуючи символічний сенс.

Гобіно прагне виявити внутрішні, «природні закони, що керують соціальним світом», які володіють незмінним характером. Такими двома законами, за Гобіно, є закони відштовхування і притягання між людськими расами. Як конкретизації цих «законів» виступає фатальний феномен змішання розділених рас і їх незліченних комбінацій. Змішання представляє собою необхідне джерело виникнення і розвитку цивілізацій (з обов'язковою участю «білої» раси), але воно ж надалі є причиною їх виродження.

У трактуванні доль цивілізацій фаталізм у Гобіно тісно пов'язаний з песимізмом. Він констатує виродження європейської цивілізації і пророкує її близький кінець. Гобіно заперечує існування суспільного прогресу і вважає, що європейська цивілізація багато в чому рухається по шляху регресу.