Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
броньbronya.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
120.32 Кб
Скачать

30. Сучасні геополіт. Концепції:

Сучасна європейська геополітика.Спадкоємці геополітичної традиції німецької шкрли одержа­ли назву «нових правих». Серед них - Ален де Бенуа, Мішель Понятовські, Карло Террачано, Клаудіо Мутті. Вони підтримували класичні геополітичні концепції протистояння Суші та Моря, неоімперську ідею «Великого простору». їх концепція покликана була «озброїти народи Європи усвідомленням їх долі і прагненням до більш великого майбутнього». Цю свою місію вони розглядали як культурну революцію.

Найрадикальнішим представником «лівої» лінії Консерватив­ної Революції у повоєнний час був Жан Франсуа Тіріар, політична концепція ґрунтувалася на ідеї «ав­таркії великих просторів». Згідно з нею лише ве­ликі геоиолітичні утворення здатні в сучасних умовах пов­ноцінно розвиватися, бути незалежними в економічному та ідео­логічному відношеннях. Використовуючи цю тезу щодо сучас­ної ситуації, він дійшов висновку, що держави Європи остаточно втратять своє світове значення, якщо не об'єднаються в єдину Імперію, яка має протистояти США.

Сучасне євразійство

Відродження євразійства у пострадянській Росії пов'язане з ; діяльністю Олександра Дугіна, редактора журналу «З'лементи. Евразийское обозрение» і Олександра Проханова. 'Росію вони розглядають як вісь геополітичного великого про­стору, її історична місія однозначно ототожнюється зі створен­ням імперії, Якщо Росія негайно не розпочне повертати до сфери свого впливу втрачені території, то, на думку євразійців, їй і усім на­родам «Світового острова» загрожуватиме катастрофа. Конти­нентальну місію хартленду переберуть на себе нові держави або блоки держав, і у такому разі простори Росії стануть основною стратегічною метою для тих сил, які проголосять себе новою «цитаделлю Євразії». Це може бути Китай, Серединна Європа або ісламський блок. Непереборна логіка простору і геополітич-на пасивність Росії спричинять нову континентальну інтеграцію.

Відомим теоретиком сучасного євразійства є також лідер КПРФ Г. А. Зюганов. Якщо його книга 43а горизонтом» була спробою поєднати ко­мунізм з євразійськими традиціями, то інша його праця - «Гео­графія перемоги* - стала спробою співвіднести класову боротьбу з протистоянням Сходу і Заходу. В ній він доводить немож­ливість входження Росії у західну цивілізацію.

27. Типи контролю. Структура міжнародної системи та хронолог. Принцип Модельського.

Кожна система має свої типи контролю. Одним з головних принципів функціонування міжнародних систем є прагнення держав отримати контроль над поведінкою інших акторів міжнародної системи.

Контроль над МС базується на розподілі сил та ресурсів між її авторами. В історії МВ існують 3 типи контролю:

1. Імперський – єдина держава контролює решту. Притаманний до сучасної епохи.

2. Біполярний тип контролю. Дві держави регулюють взаємовідносини в межах своїх сфер впливу (холодна війна).

3. Баланс сил – три або більше держав контролюють дії одна одної за допомогою дипломатичних маневрів, зміни союзів та відкритих конфліктів (Європа віденської епохи).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]