Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Василенко М.В.- 3 курс, 8 гр., 4 ф-т..docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
46.14 Кб
Скачать

Міністерство освіти та науки України

Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого

Кафедра цивільного процесу.

Індивідуальна робота

з узагальнення судової практики

на тему:

« Право на апеляційне оскарження судових рішень»

Роботу виконала:

Студентка 3 курсу,

8-ої групи, 4 ф-ту

Василенко М.В.

Роботу перевірила:

Єфременко В.В.

м. Харків – 2013 рік.

Вступ.

Взагалі слід пдкреслити, що під правом апеляційного оскарження потрібно розуміти передбачену цивільним процесуальним законодавством можливість для певних суб'єктів цивільних процесуальних правовідносин оскаржити в апеляційному порядку судове рішення або ухвалу повністю або частково в передбачений для цього строк.

Але, для реалізації права апеляційного оскарження необхідна наявність певних умов таких як:

а) належність особи до кола суб'єктів, які мають право подати апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції;

б) належний об'єкт оскарження;

в) відсутність порушення строку на апеляційне оскарження чи відмови у його поновленні.

Недотримання цих умов тягне диференційовані правові наслідки. За загальним правилом, це залишення заяви без руху. В деяких випадках це може бути підставою для повернення скарги.

Відповідно до ч.1 ст.292 ЦПК України "Правом апеляційного оскарження наділені сторони та інші особи, які беруть участь у справі, особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права та обов'язки". У цьому разі зазначені особи відповідно до ч. 9 ст. 6 ЦПК мають право отримувати в суді, який ухвалив рішення, усну або письмову інформацію про результати розгляду відповідної справи, знайомитися з матеріалами справи, робити з них витяги, знімати копії документів, долучених до справи, одержувати копії рішень і ухвал, а при розгляді справи в апеляційній інстанції — набувають права осіб, які беруть участь у справі, зокрема брати участь у розгляді справи, заявляти клопотання, знайомитися з матеріалами справи, подавати докази тощо. Особи та органи, які брали участь у справі, відповідно до ст.ст. 27, 292 ЦПК мають право на апеляційне оскарження судових рішень, тому представнику сторони чи третьої особи або заявника не може бути відмовлено в прийнятті апеляційної скарги, поданої від імені особи, яку він представляє, з підстав недолучення до апеляційної скарги документа про його повноваження, якщо в повноваженнях, за якими він брав участь у справі, не було застережемо про відсутність у нього права на апеляційне оскарження.

Також право на апеляційне оскарження мають право органи та особи, які за законом мають право захищати права, свободи та інтереси інших осіб або державні чи суспільні інтереси (ч. 2 ст. З, ст.ст. 45, 46 ЦПК), але не брали участі в справі, мають право на апеляційне оскарження судових рішень, якщо таке право передбачено законом. Так, згідно зі ст. 37 Закону "Про прокуратуру" право апеляційного оскарження мають прокурор і заступник прокурора в межах їх компетенції, незалежно від їх участі в розгляді справи в суді першої інстанції, а помічники прокурора, прокурори управлінь і відділів — тільки у справах, у розгляді яких вони брали участь. Згідно з п. 10 ч. 1 ст. 13 Закону "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини" передбачено право Уповноваженого на апеляційне оскарження судових рішень, ухвалених у справі за його зверненням.

Я хочу навести приклади справ, які вирішувались в апеляційному порядку - ті з приводу яких було винесено ухвалу і зробити певні висновки.