Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Научная работа.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
49.6 Кб
Скачать
  1. Засоби усунення прогалин у законодавстві

Для усунення прогалин у законі використовується також субсидіарне застосування норм права — додаткове застосування од­ного інституту або галузі права до відносин, що регулюються іншим інститутом або галуззю права.

Субсидіарне застосування правових норм до різних відно­син, як правило, закріплене в законі. Є випадки субсидіарного застосування, які прямо законом не передбачені.

Теоретичним підґрунтям субсидіарного застосування є сис­темність права, поділ його на взаємозалежні галузі та інститути. Так, сімейне право виділилося в самостійну галузь з цивільного права і перебуває з ним у тісному зв'язку завдяки подібності регульованих суспільних відносин і методу їх правового регулю­вання. У Кодексі про шлюб і сім'ю, зокрема, закріплюється, що правозастосувач повинен керуватися розпорядженнями норм цивільного права, які встановлюють строки задавнення позову. Загальні положення і норми цивільного права застосовуються до:

1) відносин, що регулюються трудовим правом, якщо ті чи інші питання не врегульовані трудовим законодавством;

2) регулювання відносин, які виникають у зв'язку з охоро­ною довкілля, якщо вони не врегульовані екологічним законо­давством;

3) відносин, що регулюються сімейним законодавством, якщо ті чи інші питання ним не врегульовані.

Слід зважити на те, що в деяких галузях права субсидіарне застосування норм цивільного права скасоване самим законо­давцем, а в інших випадках, незважаючи на відсутність прямої заборони в законодавстві, воно недопустимо. Так, до норм влас­не трудового, сімейного, екологічного права загальні положення цивільного права в порядку субсидіарності не можуть застосову­ватися. Субсидіарне застосування можливе лише до норм, вклю­чених як додаткові до законодавчих актів про сімейні, трудові та деякі інші відносини.

Регулювання суспільних відносин будь-якою галуззю права здійснюється, як правило, лише влас­ними галузевими засобами. Субсидіарне застосування норм права є винятком із загального правила.

Висновок

Закон , в силу особливостей його впливу на поведінку членів громадськості , має бути відносно стабільний в часі, тоді як регульовані правом відносини непостійні , рухливі. Настільки ж мінлива і оцінка цих відносин з боку держави та окремих громадян. Дана обставина обумовлює актуальність і практичну значимість проблеми ппрогалин в законодавстві, яка являється предметом цієї наукової роботи.

Основні результати дослідження можна узагальнити у вигляді наступних положень.

Сучасний стан проблеми прогалин у законодавстві, а також і шляхи її вирішення доцільно аналізувати з урахуванням методологічних ориєнтирів, сформованих протягом століть у західноєвропейських правових традиціях. Прогалиність права визнавалася існуючої об'єктивно ще в римській правовій культурі. Надалі, на нових етапах економічного і соціально- політичного розвитку суспільства, відбувається формування доктрин , що обгрунтовують або прогалиність, або безпрогалиність права.

Так, представники соціологічної школи апріорі констатували наявність прогалин у праві, висловлюючи водночас різні точки зору щодо їх подолання. Норматівісти, так само як і прихильники психологічної теорії права, фактично заперечували наявність прогалин у праві. Однак у кожному разі багато правознавцім підтримували думки, що суддям повинна бути надана повна свобода в заповненні прогалин у разі недосконалості або повної відсутності закону, тобто, він не повинен чекати, поки виявлену прогалину буде усунуто самим законодавцем.

В даний час теорія і практика виходять з того, що прогалина в правовому регулюванні - це відсутність власне правової регламентації суспільних відносин, що потребують її, а також відсутність в існуючих нормативних правових актах необхідних норм для вирішення конкретного випадку в межах сфери правового регулювання, встановленої законодавцем, потреба яких визначається сенсом чинного законодавства.

Ефективність правового регулювання обернено пропорційна про галиності законодавства. Потрібно прагнути до того, щоб прогалин у правовому регулюванні було якомога менше - чим їх менше, тим ефективніша правова система.

З логічної точки зору встановлення і подолання прогалин слід розглядати як два нерозривно пов'язаних між собою етапи професійної розумової діяльності правозастосовців та правотворців. Виявивши пробіл, юрисдикційний орган не може на цій підставі відмовити будь-кому в захисті права; він зобов'язаний вжити всіх заходів до вирішення конкретної справи по суті, тобто, правозастосувач відповідно до об'єктивної необхідністі переходить від встановлення пробілу до його подолання.

Список використаної літератури

Література:

1. Теория государства и права : учеб. для юрид. вузов и фак-тов / под

ред. В. М. Корельского, В. Д. Перевалова. – М. : Издательская группа

НОРМА-ИНФРА · М, 1999. – 570 с.

2. Пиголкин А. С. Обнаружение и преодоление пробелов права /

А. С. Пиголкин // Советское государство и право. – 1970. – № 3. – С.

49–57.

3. Спектор Е. И. Пробелы в законодательстве и пути их преодоления:

дис. … канд. юрид. наук : 12.00.01 / Спектор Екатерина Ильинична. –

М., 2003. – 127 с.

4. Лазарев В. В. Пробелы в праве и пути их устранения : научн. изд. / В.

В. Лазарев. – М. : Юрид. лит., 1974. – 184 с.

5. Уранский Ф. Р. Пробелы в праве и способы их восполнения в право-

применительной деятельности: дис. … канд. юрид. наук : 12.00.01 /

Уранский Фарид Рубинович. – Москва, 2005. – 192 с.

6. Теория государства и права : [учеб. для юрид. вузов и факультетов ] /

[С. С. Алексеев, С. И. Архипов, В. М. Корельский и др.] ; под ред. С.

С. Алексеева. – М. : Норма, 1998. – 456 с.

7. Туманов Д. А. Пробелы в гражданском процессуальном праве: дис. …

канд. юрид. наук : 12.00.15 / Туманов Дмитрий Александрович. – М.,

2007. – 184 с.

8. Про правила етичної поведінки : закон України 17.05.2012 р. // Офі-

ційний вісник України. – 2012. – № 45. – Ст. 1739.

9. Загальна теорія держави і права : підруч. [для студ. юрид. вищ. навч.

закл.] / [ Цвік М. В., Петришин О. В., Авраменко Л. В. та ін.] ; за ред.

М. В. Цвіка, О. В. Петришина. – Харків : Право, 2010. – 584 с.

11 Спектор Е. И. Пробелы в законодательстве и пути их преодоления: дис. … канд. юрид. наук : 12.00.01 / Спектор Екатерина Ильинична. – М., 2003. – 127 с.

22 Лазарев В. В. Пробелы в праве. Вопросы понятия пробелов и критика теорий беспробельности права / В. В. Лазарев ; науч. ред.: А. К. Безин – Казань : Изд-во Казан. ун-та, 1969. – 96 с.

3 Туманов Д. А. Пробелы в гражданском процессуальном праве: дис. … канд. юрид. наук : 12.00.15 / Туманов Дмитрий Александрович. – М., 2007. – 184 с.