Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

32.Художня обробка шкіри та металу

.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
18.15 Кб
Скачать

32) Художня обробка шкіри та металу

Худо́жня обро́бка шкі́ри — вид декоративно-ужиткового мистецтва, що специфічними прийомами формотворення й оздоблення утворює чимало естетично досконалих побутових речей: посудин, взуття, одягу тощо.

Техніки

Шиття — найважливіша техніка виготовлення художніх виробів зі шкіри. Шви виконуються кольоровими або однотонними з тлом нитками (накладні, «шиті в рубець» і под.) і вузькими стрічками шкіри.

Аплікація — давня, традиційна техніка прикрашування шкіряних виробів, полягає у накладуванні на поверхню предметів вирізаних клаптиків шкіри (сап'яну), сукна, металевих платівок, барвистих вовняних шнурків, шкіряних ґудзиків, тороків, китиць. Особливою оригінальністю візерунків відзначаються гуцульські кептарі, оздоб лені шкіряними витинанками.

Вишивання — найпоширеніша техніка оформлення шкіряних виробів кольоровими вовняними або шовковими нитками (стебнівка, гладь, хрестик тощо), відзначається мажорним колоритом рельєфно накладених орнаментів.

Набивання металу — традиційна техніка декорування і скріплення деталей шкіряних виробів заклепками (капелями), маленькими металевими ґудзичками (бобриками), великими, пласкими металевими кружечками (бовтицями) і под. Іноді з них формували своєрідні стрічкові, розетові або сітчасті композиції.

Тиснення — характерні сучасні техніки прикрашування шкіряних виробів. Розрізняють холодне тиснення прес-формою (кліше), контурне (від руки) та гаряче (розігрітою металевою формою). Таким чином утворюються тоновані візерунки.

Ажурне вирізування — техніка вибивання прорізних геометричних елементів орнаменту металевими пробійниками у вигляді кружечків, трикутників, «листочків» і под., з наступним підкладанням кольорової шкіри.

Плетіння — фактурно-декоративне прикрашування шкіряних виробів. Виконується з вузьких кольорових пасочків скісно-хрестиковим способом.

Різьблення — порівняно рідковживана, сучасна техніка декорування шкіряних виробів. Виконується прийомами контурного гравіювання.

Випалювання — сучасна техніка оздоблення виробів, виготовлених з грубої шкіри природного забарвлення. Аналогічна контурному випалюванню на дереві.

Етапи обробки шкіри

Роботу над будь-яким виробом, навіть найпростішим, можна поділити на кілька етапів.

• По-перше, потрібно обдумати форму, кольорову гаму, методи оздоблення, способи з'єднання деталей та ін.

• По-друге, виготовити викрійку, розкроїти шкіру по лекалам, зробити, якщо це необхідно, декор. • По-третє, з'єднати деталі та надати виробу остаточного вигляду.

Крій заготовок

Викрійку краще робити з щільного паперу, на кожній деталі викрійки слід написати її назву, необхідну кількість даних деталей, матеріал з якого вони будуть виготовлені (шкіра, тканина, клейонка, поролон), якщо це елемент орнаменту, то треба вказати і його колір. Розмічають шкіру як з лицьової, так і з виворітної сторони. Обводять деталі тупим шилом або голкою, ребром тонкого шматочка мила. Вирізають деталі по контуру або з припуском на шви чи підгинання краю. Тонкі шкіри ріжуть ножицями, а шкіри товщиною 3 — 4 мм ножем.

Шерфування

Шерфування — це прийом стоншення шкіри. Він застосовується достатньо широко: при підгинанні краю, при склеюванні в напуск зайву товщину шкіри знімають ножем лише по краю шкіри.

З'єднання шкіри

Викроєні деталі з'єднують між собою різними способами: за допомогою клею, пришиваючи деталі вручну або на швейній машинці, приплітаючи їх одну до одної тонкою смужкою шкіри (метод обплітання). 

Художне кування (Художня ковка) - обробка металевого виробу методом гарячого кування, що обов'язково має властивості художнього витвору. Виготовлення виробів виконується на кузні. Дизайнер який планує художні витвір з кованого металу враховує можлиовсті поєднання скла з металом, дерева з металом, рослин з металом, а також ландшафтний дизайн в поєднанні з металом. Таким чином в художньому куванні поєднуються інші мистецтва такі як: малювання, різьблення, ландшафтний дизайн та інші.

Художня обробка металу включає: фігурне лиття, кування, карбування, гравірування, висічені ажурних візерунків, створення емалей та інших прийоми.

Декоративна обробка металів може здійснюватися механічним способом (карбуванням, гравіруванням) і нанесенням захисно-декоративних покриттів (емалювання, чорнінням, оксидуванням, золоченням, срібленням, родірованіем)

А) Карбування.Процес отримання на заготівлі рельєфного зображення за допомогою холодної обробки, тобто ударів молотка по карбуючи або за допомогою штампів, називається карбуванням. Розрізняють механізовану і ручну карбування. В якості матеріалу використовують листовий метал - золото, срібло, мідь, мельхіор, алюміній.

Б) Гравірування.Здавна гравірування вважалося одним з поширених методів декоративної обробки металів. Сутність процесу полягає у вирізуванні на заготівлі певних малюнків. Орнаментів, зображень. Вирізання виробляють спеціальним інструментом - штихелями.

В) Емалювання.Мистецтво нанесення емалі відомо з часу стародавнього Єгипту і завжди вимагало виняткової майстерності і високої професійної культури. Склади емалей, способи їх приготування і методи їх нанесення завжди трималися в секреті.Емаль являє собою легкоплавкое складне скло складного складу, призначене для наплавлення на метал. Колір емалей - найрізноманітніший і досягається за рахунок введення в сплав відповідних барвників. Розрізняють емалі холодні і гарячі, прозорі і непрозорі.

Г) Чорніння.Чорніння як один з видів декоративної обробки металів застосовують з давніх пір. Вироби з черню, виявлені на території нашої країни при розкопках курганів Північного Причорномор'я, належать до V - III століть до нашої ери. Сутність процесу чорніння полягає в нанесенні на задані ділянки вироби легкоплавкого сплаву чорного кольору - черні. Черню прикрашають вироби із золота і срібла, сплавів міді

Д) Інші способи обробки.Оксидування - призначено для захисту від потьмяніння. Сутність процесу полягає в нанесенні на поверхню виробу хімічно стійкою захисної плівки.Процес гальванічного покриття - представляє собою осадження одного металу на інший в середовищі електроліту. Мета таких покриттів - надати виробам певний декоративний вигляд, підвищити їх механічні характеристики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]