Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова робота. педагогіка.docx
Скачиваний:
209
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
119.21 Кб
Скачать

Висновки

Розвиток системи і змісту навчально-виховного процесу в сучасному світі знаходиться на стадії глобального оновлення освітніх тенденцій, серед яких найважливішими є:

  • масовий характер освіти та її неперервність як нова якість;

  • значущість освіти для індивіда і суспільства;

  • орієнтація на активне освоєння учнем способів пізнавальної діяльності;

  • пристосування навчально-виховного процесу до запитів і потреб особистості;

  • орієнтація навчання на творчу особистість, забезпечення можливостей її саморозкриття.

Ці освітні тенденції свідчать, що головною функцією освіти є розвиток інноваційної людини, яка має всі умови розвитку та підготовки до життя в інформаційному новому столітті. Вихованням такої людини в першу чергу є школа. Для того, щоб урок пройшов цікаво, щоб учні змогли засвоїти необхідні знання, уміння та навички необхідно використовувати інноваційні педагогічні технології, одні з яких відносяться до особисто-зорієнтованого навчання, а інші – до групової форми організації навчальної діяльності. Саме тому значення теми курсової роботи є актуальним і дуже важливим. Учителям необхідно переходити на нові методи навчання учнів, а саме впровадження інноваційних технологій. Кожна технологія інноваційного навчання потребує від вчителя особливої уваги, а насамперед підготовки до кожного уроку. Технологізація навчального процесу сприяє кращому засвоєнню учнями необхідного матеріалу. Подання матеріалу інноваційним шляхом набагато ефективніше, ніж традиційним. У ході написання курсової роботи ми вивчили та проаналізували психолого-педагогічну і методичну літературу з проблеми дослідження задля розкриття сутності поняття «інноваційна педагогічна технологія», визначили зміст і структуру інноваційної педагогічної технології. В даній курсовій роботі ми розглянули декілька інноваційних технологій, які використовують учителі зарубіжної літератури при проведенні уроків. Ми переконалися, що інноваційні технології потрібно використовувати в спеціальних педагогічних умовах. Зокрема, формування навчального інноваційного середовища з самого початку навчальної діяльності дитини. Правильно підібрані педагогічні умови сприяють формуванню творчої особистості, яка має чітко визначену мету, розуміє потребу навчання та готується до життя в дорослому середовищі.

Розглянувши та узагальнивши різні підходи до розуміння поняття «інноваційна педагогічна технологія» в категоріально-понятійному апараті педагогіки, ми зробили свій висновок: інноваційна педагогічна технологія – це дидактичний, методично оброблений прийом подачі нової інформації та знань, який є зручним для використання в діяльності вчителя, і доступно та результативно дає можливість пояснити учням необхідний для засвоєння матеріал. Різні педагогічні технології, такі як модульне, розвиваюче, особисто-орієнтоване, інформаційне, дистанційне, ігрове, диференційоване, інтерактивне, проблемне навчання та інші в ефективних педагогічних умовах сприяють забезпеченню досягнення розумного балансу між академічними знаннями і прагматичними вміннями учнів на уроках зарубіжної літератури.

У практичній частині (Розділ 2) ми побачили, що вчителі зарубіжної літератури безпосередньо є джерелом тих знань, умінь і навичок, які формують творчу інноваційну особистість та готують її до життя на прикладі світових літературних надбань. Задля реалізації цих завдань вчителю потрібно постійно оновлювати свій педагогічний досвід, самовдосконалюватися, шукати нові методи і форми роботи, які будуть ефективно впливати на засвоєння учнями поданого матеріалу, використовувати педагогічний досвід інших вчителів-практиків і накопичувати свій.