Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по философии и методологии науки.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
105.42 Кб
Скачать

Змістовий модуль V Філософсько-методологічні проблеми сучасної науки

Методи отримання наукових знань, їх класифікація. Загальнонаукові і спеціальнонаукові, емпіричні та теоретичні методи. Поняття методології наукового пізнання, її види і рівні. Специфіка природничонаукового, суспільного і гуманітарного пізнання, їх методології та методів.

Класифікація філософсько-методологічних проблем сучасної науки: онтологічні, гносеолого-методологічні, аксіологічні проблеми.

Онтологічні проблеми.

Проблема реальності в сучасні науці. Причини її виникнення, сутність та підходи до вирішення. Поняття наукової реальності, характер її співвідношення з об’єктивною реальністю. Особливості наукової реальності в природничих, суспільних і гуманітарних науках, в математиці. Наукова картина світу і наукова реальність.

Проблема детермінізму. Поняття детермінації і детермінізму. Типи детермінації. Сутність діалектичного розуміння детермінізму. Специфіка детермінізму в природі і суспільстві. Індетермінізм, його об’єктивне підґрунтя та аргументи.

Проблема еволюціонізму в сучасній науковій картині світу. Розуміння ідеї еволюції в класичній науці. Синергетичний принцип глобального еволюціонізму, ідея коеволюції в поясненні природних та суспільних процесів. Редукціонізм, його можливості та гносеолого-методологічна обмеженість.

Гносеолого-методологічні проблеми.

Проблема теоретизації сучасного наукового знання. Структура, види та функції наукових теорій. Регулятивні принципи побудови теорії та критерії вибору теорій.

Науковий опис, його гносеологічна функція. Опис і наукові факти.

Пояснення як методологічна проблема. Гносеологічна та логічна характеристики пояснення. Структура, типи та види пояснення. Пояснення та розуміння їх співвідношення в різних типах знання. Особливості пояснення в гуманітарних науках.

Передбачення та прогнозування як функції науки.

Філософсько-методологічні проблеми спеціальних наук /галузей пізнання/: фізики, математики, інформатики, біології, історії, мовознавства та ін. (згідно спеціалізації магістрантів).

Аксіологічні проблеми.

Ціннісна складова наукового знання, соціокультурна зумовленість його розвитку. Проблема об’єктивності наукового знання. Специфіка ціннісного аспекту гуманітарного, суспільного і природничонаукового знання.

Ціннісні орієнтації вченого, його світоглядні та моральні цінності. Етика і праксеологія науки. Проблема свободи наукового пошуку та соціально-етичної відповідальності вченого. Неспроможність позицій сцієнтизму та антисциєнтизму у вирішенні цієї проблеми.

Тема 1. Онтологічні проблеми сучасної науки

Основні питання лекції

  1. Класифікація філософсько-методологічних проблем сучасної науки. Специфіка онтологічних проблем

  2. Проблема наукової реальності

  3. Проблема детермінізму

  4. Проблема еволюціонізму і сучасна наукова картина світу

Тема 2. Гносеолого-методологічні проблеми сучасної науки

Основні питання лекції

  1. Специфіка гносеолого-методологічних проблем сучасної науки

  2. Проблема теоретизації сучасного наукового знання

  3. Пояснення як методологічна проблема

  4. Розуміння у структурі наукового знання, його співвідношення з поясненням