Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
133.63 Кб
Скачать

2.2. Методичні рекомендації

У ході дослідження на базі КЗШ№ 84 у 3-А класі з кількістю 29ти учнів було проведенно опитування закритого типу. Метою було виявлення рівня сформованості естетичних почуттів. Питання стосувалися до відношення учнів щодо української музики, ужиткового мистецтва, декоративно–прикладного мистецтва, традицій і української культури взагалі. Наприклад: Чи вважаєш ти, що українська культура і традиції містять в собі безліч прекрасного і цікавого? Детальний перечень питань розміщенно у Додатку А

За результатами аналізу опитувальника виявилося, що з високим рівнем естетичних почуттів 16 учнів, з середнім – 11, низьким – 2.

Важливо підкреслити, що в цьому віці ( 8–9 років) національний світогляд піддається зовнішньому впливу. Це підтверджуеться співвідношенням відповідями наступних питань:

Маючи нагоду, носив би ти одяг традиційного стилю у повсякденному житті?

А) так, залюбки;

Б) ні, ніколи;

В) можливо інколи.

Якщо б всі мешканці України носили традиційний одяг, ти б носив цей одяг з відчуттям :

А) гідності;

Б) роздратування;

В) байдужості.

Якщо на перше питання діти відповіли В, то в другому А. Тобто, можемо сказати, що думка діией залежить від суспільних установ. Таких учнів 11.

Варто зазначити, що 8 учнів підозрюються у нещирості своїх відповідей. Питання опитувальника побудованні таким чином, що тематика питань може дублюватися, але у різній формі викладу. Такі питання перевіряють щирість. Саме аналізуючи такі види питань, можна було прийти до висновку, що учні або відповідали не усвідомлюючи питань, або були не відвертими. Наприклад візьмемо вище показані питання: у першому діти зазначають, що іноді б носили традиційний одяг, але вже на наступне питання, коли цей одяг мають носити всі, вони б його носили з відчуттям огиди. Також до уваги візьмемо такі питання: Чи подобається тобі українське народне мистецтво (вишиванки, петриківський розпис, інше)? ,— діти відповідають: А) так, полюбляю і пробую самотужки виготовляти такі вироби, а на питання: Ти б прикрасив свою кімнату елементами народного мистецтва? — Б) ні, ніколи в житті. Є випадки, коли діти відповідали навпаки: мистецтво їм не є цікавим, але б залюбки прикрасили б їм свою кімнату.

Також є 9 учнів, які на всі питання відповіли варіантом А. Ми можемо прийти до висновку, що школярі або насправді щирі патріоти своєї країни та вони безсумнівно в захопленні від її культури та традицій, або учні відповідали не задумуючись лише для звіту.

Так чи інакше, але, за аналізом, рівень загальної сформованості естетичних почуттів щодо національного культурного здобутку у досліджуваному класі можна вважати на середньому рівні.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Волков Г.Н. Этнопедагогика: Учеб. для студ. сред. и высш. пед. учеб. заведений. – М.: Издательский центр «Академия», 1999. –168 с.

  2. Маклаков А. Г. Общая психология: Учебник для вузов. — СПб.: Питер, 2008. — 583 с: ил. — (Серия «Учебник для вузов»).

  3. Жанна Юзвак Естетичне сприймання: психологічний аспект// Початкова школа. – 2000.− №12

  4. Педагогіка в запитаннях та відповідях: Навч.посібн./ Л.В. Кондраш, О.А. Перняков, Н.І. Зеленкова, Г.Ю. Лавренина.− К.: Знання, 2006.− 252 с.

  5. Фіцула М.М. Педагогіка: Навч.посібн. для студ. вищих пед. закл. освіти.−К.: Видав. центр «Академія», 2002.− 528 с.

ДОДАТОК А

Клас____________ Вік_______________ Стать__________________